Keppel Cove Marina & Clubhouse, Guangdong Leisure Building, Chinese Architecture Photos

Keppel Cove Marina & Clubhouse in Zhongshan

Architecture Project Development in South East China – design by UNStudio Asia

9 Jul 2018

Keppel Cove Marina & Clubhouse

Architects: UNStudio Asia

Location: Zhongshan, Guangdong, China

Keppel Cove Marina & Clubhouse

Keppel Cove Marina Clubhouse in Zhongshan

Keppel Cove Marina
The new Marina at Keppel Cove is located in Zhongshan, in the Guandong Province of China and is situated on the banks of the River Xi.

The 50,000 sqm masterplan for the project comprises a marina with direct access to the Xi River, a service building, high-end residential villas and the supporting infrastructure, such as the CIQP building, a bridge, roads and surrounding external dykes.

Keppel Cove Marina is the first and only marina with a private port of immigration in all of China.

Keppel Cove Marina Clubhouse in Zhongshan

The Keppel Cove Marina & Clubhouse project has recently been completed by UNStudio Asia. Headed up by responsible partner Hannes Pfau, UNStudio Asia consists of our Shanghai office – with a staff of 40 and 6 running projects – and our Hong Kong office, which has a staff of 15 currently overseeing 3 running projects.

Keppel Cove Marina Clubhouse in Zhongshan

Clubhouse
The Marina clubhouse is designed to resemble the experience of being on a yacht, or a luxury cruise. On the one hand it forms a retreat where people can disconnect from their busy daily lives and enjoy tranquillity and relaxation. On the other, it offers excitement and activity, alongside opportunities to escape and explore.

The spatial and architectural concept for the clubhouse is to create a strong identity at the heart of the development. This is achieved by staging identity points from the entrance towards the river. The journey from the main entrance over the bridge towards the clubhouse and the visibility of the water and boats is designed to create an arc of suspense.

Keppel Cove Marina Clubhouse in Zhongshan

A contrasting approach to visual impact and the maritime notion of bridging land and sea was employed in the design. Whilst from the land side a sculptural landscape builds up gradually as you approach the clubhouse, from the water side a distinct and open facade welcomes seafarers while casting a shimmering reflection on the water.

Keppel Cove Marina Clubhouse in Zhongshan

The shape of the building (and the surrounding landscape) was derived and developed based on the main access routes to the clubhouse, in combination with the most attractive view lines. In a smooth transition, spaces radiate outwards in an organic fan shape, away from the main infrastructure node at the base of the ‘stalk’ (the bridge).
The design outcome of the fan shape is also a wide building frontage that takes maximum advantage of the marina view, while at the same time fluently guiding different user groups to their various destinations.

The landscape surrounding the building is designed and organised with respect to views of the surrounding environment: there are plateaus from which to experience and enjoy the river Xi and view points that connect people with the soft landscape of Shenwan. The architecture allows for these views to also be enjoyed by the public without infringing upon the privacy of exclusive users or residents.

Keppel Cove Marina Clubhouse in Zhongshan

Funnels
Large, open ‘funnel’ spaces cut through the building, whilst simultaneously forming vertical connections by means of staircases which allow access and strolling between the levels. The Funnels change the typical notion of the building from an obstacle to the waterfront to a liquid space which allows for a seamless transition through the building’s volume. They form a permeable layer for walking from one side of the clubhouse to the other without interfering with the building’s programme and as such aid in the organisation of the interior spaces.

Keppel Cove Marina Clubhouse in Zhongshan

The funnel spaces enable views through the entire building towards the nearby yachts and the water. Framing the sight of these picturesque spots is highly important as it enables vistas from each point inside the building to either the yachts or the hilly landscape to the North East of the site. In this way the funnel spaces create a strong inside-outside relationship for the building.

Keppel Cove Marina Clubhouse in Zhongshan

In warmer periods the funnels enable a constant gentle breeze to cool the spaces by means of natural cross ventilation.

Ben van Berkel: “The way the wind is guided through the building in order to cool down the interior is also metaphorically articulated in the design. Within the internal wind funnels, it is almost as though you can see the wind swirling around within the architecture that surrounds you.”

Keppel Cove Marina Clubhouse in Zhongshan

Natural light entering through a large skylight and the East and West openings creates a comfortable atmosphere and offers a constant play between light and shadow. In these spaces wood panelling finishes reference the luxury yachts that are moored nearby – where the deck in many cases functions as a soft material contrast to the hard carbon fibre body of the vessels.

Keppel Cove Marina Clubhouse in Zhongshan

Facades
Alluding to the colours, materials and the craftsmanship employed in the skins of contemporary speedboats and yachts, the facade of the clubhouse consists of bronze coloured aluminium panels. Often used in naval architecture, this bronze hue highlights the softness and fluidity of the building’s geometry.

Keppel Cove Marina Clubhouse in Zhongshan

On the waterfront the entire facade is glazed and built up with glass fins for structural support. This facade includes several balconies that provide vista points and shading to the glazed areas. The undersides of the roof and the balconies are clad with mirror finishes which resemble sparkling reflections on the water’s surface.

Keppel Cove Marina Clubhouse in Zhongshan

Interior
As a hub for maritime lifestyle activities, the marina offers various amenities for social interaction, for business, leisure and wellness, with the clubhouse building housing numerous restaurants, a members’ area, spa, gym, ktv and guestrooms.

Keppel Cove Marina Clubhouse in Zhongshan

Keppel Cove Marina Clubhouse in Zhongshan

Bridge
The bridge provides the main access route to the clubhouse and the waterfront. Pedestrian and vehicle routes are separated with a strong focus on the experience of the pedestrians. The walking level is located below the vehicular path and therefore sheltered from the view, fumes and noise of the cars. The bridge incorporates several platforms to rest or linger and above the dyke the handrail of the bridge transforms into a seating area – with the handrail of the vehicular path functioning as the canopy.

Keppel Cove Marina Clubhouse in Zhongshan

Keppel Cove Marina & Clubhouse – Building Information

Client: Sunsea Yacht Club (Zhongshan) Co.,Ltd (owned by Keppel Land China until 2017 then Logan Properties)

Credits: UNStudio, Ben van Berkel, Hannes Pfau

Project Team: Gordana Jakimovska, Joerg Lonkwitz, Adriana Rodriguez Ossio, Alexander Schramm, Alice Yi-Ting Chiu, Iris Pastor, Caroline Filice Smith, Jean Chaussavoine, Jun Wang, Irina Bogdan, Leo Xinyu Li, Gilles Greis, Alexander Meyers, Sam Jia Jun Ren, Tamim Salah EI Negm, Evan Jon Shieh, Rafael Carbonero Vicario.

Team Members in different Project Phases: Alan Chin-Che Hung, Fernie Lai, Maya Alam, Cristina Gimenez, Juergen Heinzel, Yeojoon Yoon, Yu-Chen Liu, Dan Luo, Edwin Hang Jiang, Yichi ZHANG, Fabian Alejandr Mazzola, Daniele De Benedictis, Yuwei Wang, Alberto Martinez Garcia, Huaiming Liao, Ana patricia Castaingts Gomez, Oliver Loesser, Craig Yan, Guomin Lin, Nathan Melenbrink, Duran Yuan Zhai, Margaret Juien-Hwang, Cecilia Hui, Earn Lee Chern, Lukas Allner, Justin Tao Cheng, Severin Ignaz Tuerk, Yuwei Wang.

Advisors: P&T (structure), Hyder (facade), B+H (landscape), Squiremech (MEP), Lighting Images (Lighting), Thyssen (lifts), Earth In Mind (green energy), AECOM (bridge structure)

Keppel Cove Marina Clubhouse in Zhongshan

Photography: Tom Roe

UNStudio

Keppel Cove Marina & Clubhouse in Zhongshan, China images / information received 090718

UNStudio Asia

Location: Zhongshan, Guangdong, China

China Architecture

China Architecture Design – chronological list

Chinese Architects Offices – Design Practice Listings

Yiwu Cultural Square, Zhejiang Province
Architect: The Architectural Design & Research Institute Of ZheJiang University Co,Ltd
Yiwu Cultural Square, Zhejiang Province
photograph : Qiang Zhao

Yiwu Cultural SquareBuilding

Shuyang Art Gallery, Suqian City, Jiangsu Province
Design: The Architectural Design & Research Institute Of ZheJiang University Co,Ltd
Shuyang Art Gallery in Suqian City Jiangsu Province
photograph : Qiang Zhao

Shuyang Art Gallery Building

Chinese Architecture

Heli-stage in Shaoxing, Zhejiang
Architects: ATAH
Heli-Stage in Shaoxing
photograph :Shiromio

Heli-stage Shaoxing

UNStudio Architects

Comments / photos for the Keppel Cove Marina & Clubhouse in Zhongshan, China page welcome

Website: ChinaChishui Cemetery Memorial Hall, Guizhou Building, South Chinese Architecture Images

Chishui Cemetery Memorial Hall in Guizhou

27 Apr 2020

Chishui Cemetery Memorial Hall

Architects: West-line Studio

Location: Chishui, Guizhou Province, China

Chishui Cemetery Memorial Hall Guizhou China

The Chishui Cemetery Memorial Hall is dedicated to the deeds of the martyrs who rest in the adjacent cemetery in the city of Chishui, in Guizhou province. The cemetery complex is organized around a main west-east axis; the oblique cut in the southern part of the new building and its main entrance staircase’s orientation highlight this axis, paying respect to the old cemetery complex.

Added in 2012, the Memorial Hall is located on the northern side of the main cemetery axis, on a Danxia stone hillside with an elevation difference of about 10 meters. Danxia is the local red stone, typical of the Chishui area, whose color is given by an accumulation of reddish sandstone.

Chishui Cemetery Memorial Hall Guizhou China

Architects took inspiration from traditional Chishui dwellings, strongly characterized by a typical multi-patio layout, which increases natural light and ventilation, and roofs covered in blue-grey tiles. The multi-patio system has been implemented by recreating a specific atmosphere for each patio, while the double-slope roof, still covered in characteristic blue-grey tiles, has evolved into a continuous undulating overall roof, which emphasizes the different areas and the terrain movement.

Chishui Cemetery Memorial Hall Guizhou China

The Memorial Hall showcases the deeds of the martyrs through pictures, objects and various artefacts. The space is designed to give extreme flexibility to the exhibition areas, which are regularly updated according to different themes.

Chishui Cemetery Memorial Hall Guizhou China

Chishui Cemetery Memorial Hall Guizhou China

The building is characterized by a porous layout, where three courtyards progressively follow the movement of the terrain, preserving the existing trees. Two 50-years-old camphor trees, 30 meters tall, highlight the courtyard at the main entrance, while the fragrance of the osmanthus tree characterizes the triangular courtyard on the north-west.

The bamboo forest, located on the east side of the plot, has also been preserved; the building is integrated into the surroundings, keeping the original vegetation and camouflaging through the typical blue-grey roof tiles.

Chishui Cemetery Memorial Hall Guizhou China

Each architectural element is strongly marked by the use of one specific color; the blue-grey roofline is suspended over a pure white body, anchored to a bold red layered base, made of local Danxia stone, the same material as the surrounding terrain. The only other colors are brought to the space by colorful skylights.

In front of the entrance is an atrium characterized by a diffuse yellow light, which creates a solemn and lively commemorative atmosphere. In the northern area two more groups of skylights illuminate a long narrow courtyard, where white light and columns recreate a pure atmosphere. A ramp corridor connects the different areas, highlighted in the northern part with red shades.

Chishui Cemetery Memorial Hall Guizhou China

With its porous layout, colorful highlights and limited material selection, the Memorial Hall aims to recreate an introspective atmosphere through the development and regeneration of traditional dwellings. The building fits into the cemetery context and into the neighborhood, keeping construction costs low and indicating an evolution path for local architecture

Chishui Cemetery Memorial Hall Guizhou China

Chishui Cemetery Memorial Hall, China – Building Information

Architects: West-line Studio

Location: Chishui, Guizhou Province, China
Site Area: 2162 sqm
Building Area: 619 sqm
Completion: 2012

Lead Architects: Haobo Wei, Jingsong Xie
Team: Yuanping Li, Yudan Luo, Minghua Ou

Chishui Cemetery Memorial Hall Guizhou China

Photos: Haobo Wei

All credits: West-line Studio

Chishui Cemetery Memorial Hall in Guizhou, China images / information received 270420

Guizhou Buildings

Location: Yuanhou Town, Chishui, Guizhou Province, China

Architecture in China

Chinese Building Designs – chronological list

Chinese Architectural News

Chinese Architects Firms – Design Practice Listings

New Architecture in Guizhou

Guizhou Buildings

Dafa Canal Tourist Information Center
Architects: ZJJZ
Dafa Canal Tourist Information Center in Guizhou China
photography : Laurian Ghinitoiu, ZJJZ

Dafa Canal Tourist Information Center in Guizhou

Huayan Road Fire Station, Gui’an New District, Guizhou Province, China
Architects: West-line studio
Huayan Road Fire Station
photo : Haobo Wei, Courtesy of West-line studio

Huayan Road Fire Station in Guizhou Province

Woodhouse Hotel
Architects: ZJJZ
Woodhouse Hotel in Guizhou China
photography : Laurian Ghinitoiu, ZJJZ

Woodhouse Hotel in Guizhou

Mirrored Sight Shelter, Longli County, Qiannan Autonomous Prefecture, central Guizhou Province
Design: One Take Architects – Li Hao and Nan Xueqian
Mirrored Sight Shelter, Longli, Guizhou
image courtesy of architects

Mirrored Sight Shelter, Longli

Chetian Tourist Center in Guizhou

Danxia Exhibition Center in Guizhou

Bing’an Red Memorial in Guizhou

Concrete Memorial in Guizhou

Chetian Cultural Center in Guizhou

Bamboo Gateway in Guizhou

Dushan School Complex in Baiquan Town

Beijing Architecture Walking Tours by e-architect

Traditional Chinese Medicine Science and Technology Industrial Park HQ, Zhuhai, China
Traditional Chinese Medicine Science and Technology Industrial Park HQ in Zhuhai
photo courtesy of architects
Traditional Chinese Medicine Science and Technology Industrial Park HQ by Aedas

Chinese Buildings

Comments / photos for the Chishui Cemetery Memorial Hall in Guizhou, China page welcome

Website: China