Dafa Canal Tourist Information Center in Guizhou

Dafa Canal Tourist Information Center, Guizhou Building, South Chinese Architecture Images

Dafa Canal Tourist Information Center in Guizhou, China

Visitors Information Project in Southern China – design by ZJJZ, Architects

26 Mar 2019

Dafa Canal Tourist Information Center

Architects: ZJJZ

Location: Guizhou, China

Dafa Canal Tourist Information Center in Guizhou China

Located in the remote village of Tuanjie, the Dafa Canal Tourist Information Center is one of the first projects of a new government policy to help ameliorate rural poverty through the introduction of agricultural tourism. The building aims to become a new centerpiece in the village, catalyzing further development in the area.

Dafa Canal Tourist Information Center in Guizhou China

Recent years have seen hurried attempts by architects to preserve the disappearing traditional architecture in rural China. However, unlike other rural areas Tuanjie village has little traditional architecture to hold on to.

Dafa Canal Tourist Information Center in Guizhou China

Dafa Canal Tourist Information Center in Guizhou China

Instead, its striking landscapes provide a new inspiration for a rural architecture that blurs the boundary between building and nature. Dafa Canal Tourist Information Center combines office and exhibition program under a stepped public roof that merges into the surrounding landscape, serving as a new platform for local public life.

Dafa Canal Tourist Information Center in Guizhou China

Dafa Canal Tourist Information Center in Guizhou China

Location
Nestled amongst the steep mountain surroundings, the building is set on a natural platform with a 10 meter elevation difference and beautiful views of the nearby river and mountains. The stepped form is born out of the linked constraints of site, access and views. In addition, the concurrent construction of the site road and a strict project schedule enforced a rigorous approach to the project development. In the end, the constraints which shape the project form the distinctive characteristics of the tourist center.

Dafa Canal Tourist Information Center in Guizhou China

Dafa Canal Tourist Information Center in Guizhou China

Architecture Concept
Many of the contemporary village buildings nearby were quickly built and are not fitting with the landscape in shape or concept. The tourist center suggests a different approach for village development which celebrates and elevates context through building.

Dafa Canal Tourist Information Center in Guizhou China

Dafa Canal Tourist Information Center in Guizhou China

The stepped façade clad in local stone emerges directly from the landscape in both form and material, humanizing the scale of the building and working directly with the topography of the site. When viewed from below, the building reads as a composition of smaller volumes, harmonizing with the surrounding nature and village. The steps becomes a stage for the public with a background of mountains, clouds and trees.

Dafa Canal Tourist Information Center in Guizhou China

Dafa Canal Tourist Information Center in Guizhou China

Space
A floating canopy of wood tiles connects the entrance plaza and lobby with a semi-outdoor space that encourages people to linger. The interior spaces are stepped, responding to the hilly site with framed views of the mountain landscape introduced in each space.

Dafa Canal Tourist Information Center in Guizhou China

Dafa Canal Tourist Information Center in Guizhou China

The interior design is simple and serene, putting focus on the exhibition and surrounding nature. Two stairs link the different levels. One connects meeting and office facilities and the other serves as a gallery stair, forming a continuous exhibition space that leads visitors to an outdoor public terrace.

Dafa Canal Tourist Information Center in Guizhou China

Dafa Canal Tourist Information Center in Guizhou China

Positive changes in the village have already begun to appear, and with Dafa Canal Tourist Information Center as a catalyst, more possibilities and changes will soon be seen.

Dafa Canal Tourist Information Center in Guizhou China

Dafa Canal Tourist Information Center in Guizhou China

Dafa Canal Tourist Information Center, Guizhou – Building Information

Architect’s Firm: ZJJZ
Project location: Guizhou, China
Completion Year: 2018
Gross Built Area: 3280 sqm
Clients: Guizhou Dafa Tourism Development Co., Ltd.
Local Structural and MEP Engineer: Guiyang Architectural Design & Surveying Prospecting Co., Ltd.

Dafa Canal Tourist Information Center in Guizhou China

Dafa Canal Tourist Information Center in Guizhou China

Photography: Laurian Ghinitoiu, ZJJZ

Dafa Canal Tourist Information Center in Guizhou, China images / information received 260319

Location: Guizhou, China




Architecture in China

Chinese Building Designs – chronological list

Chinese Architectural News

Chinese Architects Firms – Design Practice Listings

New Architecture in Guizhou

Guizhou Buildings

Guizhou Buildings

Woodhouse Hotel
Architects: ZJJZ
Woodhouse Hotel in Guizhou China
photography : Laurian Ghinitoiu, ZJJZ

Woodhouse Hotel in Guizhou

Mirrored Sight Shelter, Longli County, Qiannan Autonomous Prefecture, central Guizhou Province
Design: One Take Architects – Li Hao and Nan Xueqian
Mirrored Sight Shelter, Longli, Guizhou
image courtesy of architects

Mirrored Sight Shelter, Longli

Danxia World Heritage Gateway in Guizhou

Huayan Road Fire Station in Guizhou Province

Chetian Tourist Center in Guizhou

Danxia Exhibition Center in Guizhou

Bing’an Red Memorial in Guizhou

Concrete Memorial in Guizhou

Chetian Cultural Center in Guizhou

Bamboo Gateway in Guizhou

Dushan School Complex in Baiquan Town




Beijing Architecture Walking Tours by e-architect

Chinese Buildings

Comments / photos for the Dafa Canal Tourist Information Center in Guizhou page welcome

Website: China