Dushan School Complex in Baiquan Town

Dushan School Complex in Baiquan Town, Guizhou Building, Chinese Architecture, Images

Dushan School Complex in Baiquan Town

Chinese Architectural Development, China – design by West-line studio architects

5 Nov 2017

Dushan School Complex

Architects: West-line studio

Location: Baiquan Town, Dushan, Guizhou Province, China

Dushan School Complex

Dushan School Complex

Dushan Town is located at the so called “South Gate of Guizhou” at the border with Guangxi province. The main residents in this area belong to Buyi, Miao and Shui ethnic minorities.

Dushan School Complex

Dushan School Complex

Dushan School Complex

Dushan School Complex

The complex of buildings grows on the top of a long foundation stripe, 527m long and 330m wide. The north area is pretty mountainous and mainly residential, on the west there is the highway and both east and south are arterial roads.

Dushan School Complex

Dushan School Complex

Dushan School Complex

Architects based the design of this school complex in order to create a series of courtyards with different levels of privacy, where “listen to the sound of wind and to the sound of reading” according to an old traditional Chinese proverb. The simple severe ‘academic’ architectural style always meets these open courtyards, some more wide and open, where to practice group sports, others more quiet where to study or relax, in the dormitory area.

Dushan School Complex

These courtyards play with the light creating different environments and iconic shadows. Open terraces and boardwalks over the courtyards create interesting connections and different spaces for students’ different needs.

Dushan School Complex

Materials are clear and simple, only cement mortar and white painting on outer walls, where shadows get strong and sharp. Considering local construction workers lack of skills and a very limited selection of local materials, architects opted for a material selection which could ensure good quality and easy to control results.

Dushan School Complex

A
program: classroom + sports facilities and playground
layout: four different sizes of courtyards (where outer walls create a strong visual and acoustic barrier against the highway)

B
program: administration offices + library
layout: high and effective office area + quiet reading space

C
program: dormitory + restaurant
layout: different functions are arranged on different levels. The dining area is located in the lower floors, connected to multiple courtyards, while dormitory are in the upper floors

D
program: dormitory
layout: quiet and elegant living environment

Dushan School Complex Dushan School Complex

Dushan School Complex in Baiquan Town – Building Information

location: Baiquan Town, Dushan, Guizhou Province, China
completion: March 2016
total area: 73000 sqm
building area: 56491 sqm

Haobo Wei, Jingsong Xie
team: Yuanping Li, Xiaoqiang Yang, Dingping Fu, Hongbo Shi, Minghua Ou, Zhipeng Zhu, Hongsen Kang
photos: Haobo Wei (Courtesy of West-line studio)
graphic: Martina Muratori

Dushan School Complex

Photos: Haobo Wei (Courtesy of West-line studio)

Dushan School Complex in Baiquan Town images / information received 130117

West-line studio on e-architect


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in China

Chinese Architecture Designs – chronological list

Chinese Architects Offices – Design Practice Listings

Beijing Architecture Walking Tours

Chinese Buildings – Selection:

Chengdu Museum
Design: Sutherland Hussey Architects
Chinese Museum building
picture from architect
Chinese Museum building

Bird’s Nest – Chinese National Stadium Building
Design: Arup, Herzog & De Meuron, China Architecture Design & Research Group
Birds Nest
photo © Arup_Ben McMillan
Birds Nest Beijing




Website: China

Beijing Olympics – The Water Cube
Design: PTW with Arup
Water Cube China
photo © Arup_Ben McMillan
Water Cube Beijing

Comments / photos for the Dushan School Complex in Baiquan Town page welcome

Dushan School Complex in Baiquan Town Building

West-line studio