Learning Center at the Campus of Health Sciences of UGR University, Granada

Learning Center at the Campus of Health Sciences of UGR University, Granada Building Design, News, Images

Learning Center at the Campus of Health Sciences of UGR University, Granada

Science and technology-related research, training and business: Granada Architecture, Spain – design by Cruz y Ortiz Arquitectos

5 Jan 2017

Edificio Central del Campus de Ciencias de la Salud de la Universidad UGR, Granada

Location: Granada, Andalusia, south west Spain

Design: Cruz y Ortiz Arquitectos

Edificio Central del Campus de Ciencias de la Salud de la Universidad UGR, Granada

Learning Center at the Campus of Health Sciences of UGR University, Granada

The Health Sciences Technology Park is a complex dedicated to science and technology-related research, training and business activities. The Learning Center fulfills a central role in the functioning of the entire campus.

Learning Center at the Campus of Health Sciences of UGR University

Photos © Duccio Malagamba

The building is positioned centrally on the campus, which is enclosed by the southern ring road of Granada. Within are housed the most common and representative uses of the Campus of health and Sciences of Granada: auditorium, library, canteens, day care, study- and exhibition halls. The volume of greatest importance in this building is the auditorium with a seating capacity of 1,000 spectators, which is equipped to host any type of event the university of Granada might program (lectures, plays, auctions, etc.), thus having a multi-functional nature. Flowing with the natural inclination of the terrain, general movement finds access to the array of services the Learning Center has to offer. These uses open upon empty open spaces, sunken below ground level and delimited by plantation of elm trees.

Learning Center at the Campus of Health Sciences of UGR University

All different functions of the building maintain recognizable due to their separate distinctive volume and shape, but are connected by a gallery that has been shaped based on the natural flow of the users.

Learning Center at the Campus of Health Sciences of UGR University

This gallery creates a seemingly organic floorplan, accompanied by the need to introduce daylight into the building. In order to achieve this objective a variety in the volumes was created which determines the image of the entire building. To permit daylight in the parts where the light from the façade does not enter, gradual skylights where implemented.

Learning Center at the Campus of Health Sciences of UGR University

In one side of the gallery a series of round skylights function like big spotlights which draw circles of light on the pavement below. On the other side, the entrance of the cantina and the library are naturally illuminated. Comparable, in different points the sunlight illuminates the staircase which connects the given space to a lower level. For this reason it´s above all the light which accentuates the different possibilities of circulation and accentuates the architecture.

Learning Center at the Campus of Health Sciences of UGR University

The structure of the building has been resolved with a combination of a ridged steel framework and reinforced concrete walls. The roofs of the different volumes have been executed in steel trusses which vary in dimension according to the amount and size of skylights implemented.

Learning Center at the Campus of Health Sciences of UGR University

The facades have been resolved with 2 systems; the closed parts have been executed in concrete, accompanied by thermal insulation and interior lining, where the open parts have been executed with steel columns and an aluminum carpentry. All skylights have been placed according to the orientation of the sun and the desired amount of light inside the building, protected by vertical awnings which move automatically.

Learning Center at the Campus of Health Sciences of UGR University

It would be an overstatement to say that Granada copes with a harsh environment, but both in summer and winter the outside temperatures aren´t ideal. Due to the combination of the heavy concrete structure and the fact that the building is for a parts sunken unto the plot the need to cool and heat the building is reduced significantly. Another aspect that plays an important role in the sustainability of the project is the maximum use of natural daylight throughout the entire building.

Learning Center at the Campus of Health Sciences of UGR University

Learning Center at the Campus of Health Sciences of UGR University, Granada – Building Information

Name of work in English: Learning Center at the Campus of Health Sciences of UGR University, Granada
Name of work in original language: Edificio Central del Campus de Ciencias de la Salud de la Universidad UGR, Granada
Placement: Nominee
Prize year: 2017
Location: Granada, Spain
Year completed: 2015 (Year began 2009)
Studio: Cruz y Ortiz Arquitectos
Authors: Antonio Cruz (1948 Spain); Antonio Ortiz (1947 Spain)
Program: Education
Labels: Research, University
Total area: 100.200
Usable floor area: 18.220
Cost: 21.300.300
Client: University of Granada
Client Type: public
Map: LatLng: (37.14833, -3.6036300000000665)

Learning Center at the Campus of Health Sciences of UGR University

Learning Center at the Campus of Health Sciences of UGR University

Edificio Central del Campus de Ciencias de la Salud de la Universidad UGR, Granada images / information from Mies van der Rohe Awards

Mies van der Rohe 2017 Award Nominations

Cruz y Ortiz Arquitectos

Address: The University of Granada, Av. del Hospicio, s/n, 18010 Granada, Spain
Phone: +34 958 24 30 00


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Granada Architecture

New Loja High Speed Railway Station
Design: Opta Arquitectos
New High Speed Railway Station in Loja
image from architects

Loja High Speed Railway Station

Museo de al Memoria de Andalucía
Design: Alberto Campo Baeza, architects
Museo de al Memoria de Andalucía Granada
photo : Javier Callejas

Museo de al Memoria de Andalucía

Daycare Center and Municipal Dining Hall at los Mondragones, Granada
Design: Elisa Valero Ramos, Granada
Daycare Center and Municipal Dining Hall at los Mondragones, Granada
photo : Fernando Alda

los Mondragones, Granada

Spanish Architecture
Vicar Theatre Almeria
photo from KME Awards

Spanish Architects




Madrid Architecture

Alicante Architecture

Cadiz Buildings

Spanish hotel building
Hotel Puerta America
image from Hotel Puerta America website

Spanish Office Buildings

Website: Parque Tecnológico de la Salud de Granada

Comments / photos for the Edificio Central del Campus de Ciencias de la Salud de la Universidad UGRGranada Architecture page welcome

Edificio Central del Campus de Ciencias de la Salud de la Universidad UGR

Website: Granada Andalusia