Multi-Family House, Baden-Württemberg Multi-Generational Home, German Residential Property

Multi-Family House in Aichwald

1 July 2020

Multi-Family House

Design: holzerarchitekten

Location: Aichwald, Baden-Württemberg, south west Germany

The Multi-Family House is located in Aichschiess, a small village just 30 minutes outside of Stuttgart an old farmhouse is the origin of the development of a multi-generational home right in the town centre.

Multi-Family House Aichwald Baden-Wurttemberg

The construction: too fragile to consider a renovation and rooms too little in height to be used for living under modern standards and rights. But there are two clients with a vision of creating a multi-family house for people of all generations benefiting each others everyday life by sharing tasks and taking care of each other as a whole new family-like community.

Multi-Family House Aichwald Baden-Wurttemberg

But how to implement this very new style of living into the urban context of the village without breaking out of the existing building structure? Also a lot of requirements such as steep sloped roofs, red tiles and white plastered walls, wooden window frames and shutters are demanded by the “village conservation statue” and have to be considered in the designing process.

Multi-Family House Aichwald Baden-Wurttemberg

Typologically important features of the old building were taken up and put into a new perspective, for example the entrance area is found where the old threshing floor was located, which connected the former main house and the barn. Oak pieces, rescued during the demolition of the old farmhouse were reused as cladding material for walls and doors, as well as for the railing and handrails of the main staircase.

Multi-Family House Aichwald Baden-Wurttemberg

The entrance is designed as a one-storey high recess leading into a generous roof high staircase. A shared multi-purpose room is located on the ground floor, next to the entrance, allowing all tenants to host events and gatherings to enrich the communal living. Eight individual apartments are arranged over 3 floors with an additional loft-area adjoining the 3rd floor apartments. Barrier-free access and safety for all – from youngest to the oldest generation are ensured trough elevatoraccess, underground car parking and modern fittings. A playground, communal garden and a welcoming front yard compliment the internal living structure.

Multi-Family House Aichwald Baden-Wurttemberg Multi-Family House Aichwald Baden-Wurttemberg

The outer walls are made of clay blocks for solid wall constructions, making additional insulation layers unnecessary. All communal area floors are made out of fair-faced floor screeds, whereas the private areas have wooden floorboards.

Multi-Family House Aichwald Baden-Wurttemberg Multi-Family House Aichwald Baden-Wurttemberg

Architects: holzerarchitekten

Photography: Zooey Braun

Multi-Family House in Aichwald, Baden-Württemberg images / information received 010720

Location: Aichwald, Baden-Württemberg, Germany

Stuttgart Houses

Contemporary German Residential Architecture

Stuttgart Houses

House am Oberen Berg
Architect: Alexander Brenner Architekten
House am Oberen Berg
photo : Zooey Braun, Stuttgart
House am Oberen Berg

Renovation and extension of a semi-detached Wohnhaus
Architects: Holzer Architekten
Wohnhaus in Stuttgart
photo : Zooey Braun
House Miki 1 in Stuttgart

House Miki 1
Architect: Alexander Brenner Architekten
House Miki 1
photograph : Brigida Gonzalez, Stuttgart and Kuhnle + Knoedler, Radolfzell
House Miki 1 in Stuttgart

Architecture in Germany

German Architecture

German Architecture Designs – chronological list

German Architecture News

German Houses

Stuttgart Architecture Designs – chronological list

Stuttgart Architecture News

Stuttgart Architect

German Architecture

New House Designs

German Architecture – Major Cities

Munich Architecture

Berlin Architecture

Frankfurt Architecture

German Architects

Comments / photos for the Multi-Family House in Aichwald, Baden-Württemberg – page welcome

Website : Ian Shaw Architekten