The Quarry House in Valencia

The Quarry House in Valencia, Luxury Home, Contemporary Spanish House, Residence Images

The Quarry House in Valencia

Contemporary Residence in Spain – design by Ramón Esteve Architects

3 May 2019

The Quarry House in Valencia

Design: Ramón Esteve

Location: Valencia, Spain

The Quarry House: Mountain Climbing

The Quarry House in Valencia

Photos: Mariela Apollonio

Located on the top of a hillside, in one of the most established housing states of Valencia, the House of the Quarry is based on the extreme conditions of the ground with the aim of climbing the slope to get views to the landscape.

The Quarry House in Valencia

A universe of its own
The layout of the house consists in a set of overlapping boxes surrounded by the ground itself. The house settles in the mountain using an empty space that isolates it from its direct surroundings, thus creating a universe of its own that hosts its inhabitants.

The Quarry House in Valencia

The lower part of the house hunkers down to get integrated in the ground while the upper part opens to two opposite sights: on one side, the views to the sea looking to the horizon filtered by the swimming pool; on the other side, the views of the Mediterranean forest.

The Quarry House in Valencia

Vertical growth
The upper part, designed as a fluid space, contains all the day areas. The terrace and the pool have been designed as an extension of the interior that connects the house with the landscape.

The Quarry House in Valencia

Looking towards the horizon
The openness of the house is reinforced by a glass front façade without uprights that frames the panoramic view of the sea.

The Quarry House in Valencia

Lightness and ingravity
By opening the views to the front and resting only on the sides, the House of the Quarry achieves a feeling of lightness and transparency, thus becoming a quiet place and linking with the horizon.

The Quarry House in Valencia

Raw materials
The expressivity of the raw materials shows the house as pure structure and mass. A hive of in situ white concrete is pierced by a central staircase of backlit yellow onyx Neve D’or that sew the house from top to bottom with its onyx steps.

The Quarry House in Valencia

The overhang steps are expressed as large solid onyx boards that emit light all over their faces, this effect is produced due to a new patented design for its internal structure.

The Quarry House in Valencia

The large backlit natural stone slabs give the house a tectonic character metaphorically linking to the inner depths of the earth. These pieces of volcanic onyx almost become sculptures, providing the bedrooms with a canvass to admire the aesthetic qualities of the natural stone.

The Quarry House in Valencia

All the light of the facade, supported on the sides, creates a sense of lightness and transparency that makes Quarry House a serene location overlooking the horizon.

The Quarry House in Valencia

The Quarry House in Valencia – Building Information

Architect: Ramón Esteve
Collaborating Architects: Víctor Ruiz, Anna Boscà, María Martí, Concheta Romani
Collaborators: Tudi Soriano, Benedetta Chicchini
Technical Architect: Emilio Pérez
Constructor: Redon & Mena
Structures: PRODEIN Proyectos de Ingeniería S.L.
Installation Engineering: Juan Pedro, Jiménez Monteagudo, David Gimeno Asensio, Vicente García García
Marble and Onyx Supply: PETRA the Stone Atelier
Project: 2015
Completion Date: 2017
Surface: 610 sqm
Production and audiovisual: Alfonso Calza
Music: Henry Holzwarth, Papu Sebastián

The Quarry House in Valencia

Photography: Mariela Apollonio

The Quarry House in Valencia by architect Ramón Esteve images / information received 281217

Ramon Esteve Estudio Architects

Location: Valencia, Spain




Architecture in Spain

Spanish Architecture Designs – chronological list

Spanish Architectural News on e-architect

Valencia Architecture – selection:

Casa Patio, Loriguilla
Architects: Alberto Facundo
Casa Patio in Loriguilla
photograph : German Cabo

Casa Patio in Loriguilla, Valencia

Bvalve Office Building
Architects: Ramon Esteve Estudio
Bvalve Office Building in Valencia
image : Ramon Esteve Estudio

Office Building in Valencia

Apartment Musico Iturbi
Design: Roberto Di Donato Architecture
Apartment Musico Iturbi
photography: Joao Morgado

Apartment Musico Iturbi

Restaurante Kento, Calle San Vicente Mártir 36
Design: Masquespacio
Restaurante Kento in Valencia
photography: Luis Beltran

Restaurante Kento in Valencia

Valencia Shoe Shop




Alicante Buildings

Spanish Architecture

Municipal Auditorium Teulada

Plaza in Onda

Madrid Architecture

Barcelona Architecture

Iglesia de la Consolacion Cordoba

Spanish Architects

Comments / photos for The Quarry House in Valencia page welcome