Blairgowrie Beach House on the Mornington Peninsula

Beach House Victoria, Mornington Peninsula Home, Melbourne Residence, Building, Architect, Design

Blairgowrie Beach House on the Mornington Peninsula

Blairgowrie Home, Melbourne, Australia – residential design by DX Architects

29 Jun 2017

Blairgowrie Beach House

Design: DX Architects

Location: Blairgowrie, Mornington Peninsula, Australia

Blairgowrie Beach House

Blairgowrie Beach House

The Blairgowrie Beach House on the Mornington Peninsula retained and altered the rear proportion of the existing building and expanded the dwelling forward on a steeply sloped site to accommodate additional living and sleeping areas. Manipulations of the building form were employed to address the access disconnect and setup a conceptual framework where we continued our practices interest in spatial division patterns.

Blairgowrie Beach House

The new first floor incorporates a large cantilevered metal clad form which created a covered area for car parking, and was counteracted with concrete rendered vertical walls which pushed out to level out the land. Continuing formal manipulations, the metal clad form had volumes carved out to incorporate a balcony space, and a feature vertical window to illuminate at night and interact with the public realm when the house is being occupied.

Blairgowrie Beach House

What were the solutions?
By expanding the dwelling forward we were able to create a clear entrance into the dwelling and setup a structure which stepped down the steeply sloped site.

Blairgowrie Beach House

Blairgowrie Beach House

The new first floor incorporates a large cantilevered metal clad form which created a covered area for car parking, and was counteracted with concrete rendered vertical walls which pushed out to level out the land. Continuing formal manipulations, the metal clad form had volumes carved out to incorporate a balcony space, and a feature vertical window to illuminate at night and interact with the public realm when the house is being occupied.

Blairgowrie Beach House

What was the brief?
To expanding the dwelling forward and add additional bedrooms to accommodate multiple families within the beach house, and improve the entrance and access on the steeply sloped site

Blairgowrie Beach House Blairgowrie Beach House

What building methods were used?
Retaining the sloped site to accommodate the new additions was particularity complex and we worked closely with the structural engineer and builder to develop a suitable piling design solution.

What were the key challenges?
The existing dwelling was located towards the rear of the property which had somewhat difficult access via a steep external stairwell to the front entry. This created a disconnection between the dwelling and the arrival to the site at the front of the property, which negotiated access past a separate studio building.

Blairgowrie Beach House

Key products used:
The external materials were selected to pick up on the colours of the landscape particularly within the context of the costal Moonah trees.
Part of the existing dwelling was re-clad in silver top ash timber shiplap cladding which has been left to naturally grey off. The new additions were finished in custom folded dark metal zinc cladding with featured vertical standing seam at the panel joins. The base of the building was finished with a light grey concrete render over concrete blockwork walls.

Blairgowrie Beach House

The interior features a palate of white plasterboard, select plywood panels, European oak timber flooring, and custom metal rod balustrades. The built-in joinery also features open timber shelving, and matching wall panels to add a texture to the interior spaces.

What are the sustainability features?
The project included a number of high quality materials and finishes to achieve a sustainable solution including; thermally broken double glazed aluminium window frames, solar HWS service, high levels of insulation, and retained/ reused the rear proportion of the existing dwelling.

Blairgowrie Beach House on the Mornington Peninsula – Building Information

Project size: 360 sqm
Project Budget: $1776155
Completion date: 2017
Building levels: 4

Builder: Moody Builders
Architecture & Project Management: DX Architects
Architect: Daniel Xuereb
Structural Engineer: Perrett Simpson Stantin

Blairgowrie Beach House

Photography: Aaron Pocock

Blairgowrie Beach House on the Mornington Peninsula – information / images from McBride Charles Ryan


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in Melbourne

Melbourne Architecture Designs – chronological list

Melbourne Architecture News

Melbourne Architecture Tours

Melbourne Architecture

Melbourne Architects – design studio listings

Key House design by McBride Charles Ryan:

Klein Bottle House, Mornington Peninsula, nr Melbourne, Victoria, Australia
Klein Bottle House
photograph © John Gollings
Klein Bottle House – most famous design by McBride Charles Ryan

Buildings by McBride Charles Ryan – Selection:

The Dome House, Hawthorn, Adelaide, Victoria, Australia
Dome House
photograph © John Gollings
The Dome House

Monaco House, Melbourne, Victoria, Australia
Monaco House
photograph : Trevor Mein
Monaco House




Australian Architects

Australian Houses

Melbourne Buildings
Childrens Activity Centre
picture : Peter Bennetts Photography

Australian Buildings
Highgate Hill Residence
picture from architect

Silk Road Melbourne

Kangaroo Valley House

Comments / photos for the Blairgowrie Beach House on the Mornington Peninsula page welcome

Blairgowrie Beach House on the Mornington Peninsula Building

Website: DX Architects