Shopping Centre in Heerlen

Shopping Centre, Heerlen Building, Dutch Retail Architecture, Images, Store Design Holland

Shopping Centre

Retail Building Restoration Project, The Netherlands – design by Powerhouse Company

24 Jun 2015

Shopping Centre in Heerlen

Location: Heerlen, Holland

Design: Powerhouse Company

Powerhouse Company Completes Shopping Centre Redesign in the South of the Netherlands

For its latest completed project, Powerhouse Company has brought a post-war shopping centre back to life in Heerlen, a city in the southern Netherlands.

Shopping Centre in Heerlen

Commissioned by Dutch real estate investor NSI in 2012 by invited competition, Powerhouse Company has transformed ’t Loon shopping complex into an open and welcoming space to attract visitors. Breaking with the existing mall, Powerhouse Company’s design intertwines a new public square with retail space and a subterranean car park into an architecturally coherent and inviting whole.

Shopping Centre in Heerlen

The scheme, which was proposed after a sinkhole caused part of the building to collapse in 2011, is designed around drawing in visitors and creating a lively public realm.

Shopping Centre in Heerlen

It consists of four elements: a new entrance canopy, vertical facade, car park and public square. Sandstone paving, carefully orientated long timber seating and a central planted garden on the new 4,000m2 plaza encourage informal gathering and a place to relax and enjoy good weather.

Shopping Centre in Heerlen

This external area is punched through with openings into the car park below, elevating the driving experience and pouring light into a previously dark and dank space.

Shopping Centre in Heerlen

Meanwhile, the new facade is characterised by its transparency and elegant vertical rhythm. The retail space is visible from the square, and the square from the retail space. Lighting designed by Powerhouse Company between the Accoya high-performance timber posts reflects on the golden aluminium window sidings to give the building a calming glowing hue at night. A rounded corner on the right side of the facade softens the classical composition and straight lines of the facade, and guides pedestrians towards the entrance of the shopping centre. The entrance, connecting the retained 1960s building and the renovation, is a double-height space distinguished by its slender white aluminium and steel floating external canopy. Inside, the retail space, currently occupied by C&A, is designed to accommodate changing uses and circumstances over time. A large void providing natural daylighting has the potential to be filled for future internal expansion.

Shopping Centre in Heerlen

Located on a sensitive geographical site which saw shallow mining until the 1950s, the building has been designed to withstand further potential ground movements. The car park is constructed from massive structural concrete beams that work as a bridge crossing the plot. Powerhouse Company’s renovation has secured and updated the shopping centre for it to prosper again long into the future.

Shopping Centre in Heerlen

Shopping Centre – Building Information

Timescales: 2012 – 2015
Location: Heerlen, the Netherlands
Client: NSI
Collaboration: Philip Vencken, Architecten aan de Maas
Area: 10,000m² (total); 1,500m² (retail), 4,000m² (square), 4,500m² (car park)
Partner in charge: Nanne de Ru
Project leader: Paul Stavert
Team: Stefan Prins, Nanne de Ru, Ard-Jan Lootens
Structural Engineering: IMD Raadgevende Ingenieurs
Contractor: LAUDY Bouw & Ontwikkeling

Shopping Centre in Heerlen

Shopping Centre in Heerlen images / information from Powerhouse Company

To see all listed projects on a single map please follow this link.




Dutch Architecture

Dutch Museum Buildings

Museum Buildings
Sogn & Fjordane Art Museum Building
picture : Oddleiv Apneseth

Dutch Architects

Dutch Buildings




Dutch Architecture

Internationaal Dans en Muziek Centrum, Den Haag
Design: Neuteling Riedijk Architects
Internationaal Dans en Muziek Centrum Den Haag
picture © Neutelings Riedijk Architecten

Internationaal Dans en Muziek Centrum

Theatre Spijkenisse, Rotterdam
Design: UNStudio
Theatre Spijkenisse Building
image : UNStudio

Theatre Spijkenisse

Emmen Theatre and Zoo
Henning Larsen Architects + Van den Berg Groep
Emmen Theatre Zoo Building
picture from Henning Larsen Architects

Emmen Theatre

Dutch Housing

Comments / photos for the Shopping Centre in Heerlen page welcome

Shopping Centre in Heerlen – page

Website : Powerhouse Company