Theatre Spijkenisse – Rotterdam Theatre | New Spijkenisse Building

Rotterdam Theatre, Spijkenisse Building, Dutch Architecture Design, Image

Theatre Spijkenisse, Rotterdam : New Building

Spijkenisse Theatre, Rotterdam, The Netherlands – design by UNStudio

26 Oct 2012

Theatre Spijkenisse

Spijkenissse Theatre

Design: UNStudio

Theatre Spijkenisse, The Netherlands 2008

The design for the Theatre Spijkenisse focuses on the placement and orientation of the building in the urban location, whilst simultaneously providing architectural solutions for programming needs and public access.

Traffic flows play an important role in the organisation of the building. Access routes to the theatre form an essential artery for the city, with the theatre providing a point of recognition for returning visitors and functioning as a visiting card for the city as a whole.

Theatre Spijkenisse Theatre Spijkenisse Building Theatre Spijkenisse Rotterdam
images : UNStudio

The design for the theatre ensures that the building fits with its surroundings, with the geometry and use of colour reflecting the surroundings of Spijkenisse city centre. The use of colour in the façade transforms gradually towards the main entrance of the theatre. The draping of the transparent façade over the two atria allows for only glimpses of the warm colours of the interior from the outside. Inside the foyer the visibility of the two atria increases and visitors can experience the full theatrical effect of the wall treatments. The use of color, coupled with the geometry of the foyer, creates a pivotal point in the social functioning of the theatre. Vertically the foyer opens up towards a transparent roof, through which night skies can be seen. During day time, the sun creates an ever changing play of light through the perforations in the façade, both into the foyer and by fanning elements of the interior colour on to the square outside.

The placing of the programmes within the building aims for efficient routing through the theatre, coupled with a logical relationship to the surroundings. The design and placement of the various volumes make use of the natural variations in the levels of the site. The technical towers are located on the lowest points of the site, ensuring that these remain as low as possible and do not interrupt the views. The entry is placed at the highest point on the site, with the effect that room levels are kept as even as possible, whilst also facilitating use by disabled visitors who can enter the foyer via a short ramp.

The two main theatre spaces are positioned to receive the visitor flow directly from the foyer and the public square. In order to separate these flows, the changing room spaces are positioned above the square, creating a separate volume which efficiently separates the flows from the public spaces, whilst also providing an acoustic buffer between the foyer and the theatre halls.

From the foyer, a sculptural stairway forms the binding element towards the entrances to the theatre rooms. The volumes of the two performance spaces fold towards the central square of the foyer, making this the central point of the theatre.

Unique to the location is its connection with the water and the view to the nearby windmill, ‘Nooitgedacht’. The view to the surroundings is further illuminated by means of the transparent façade, whilst the theatre café is located adjacent to the water, forming the linking element between the foyer and the public square. The theatre café is designed as a third theatre in the form of an amphitheatre.

The placement of the various volumes results in a building in the form of a flower, with the central foyer forming the heart of the structure. The building volumes are rounded, so as to ensure as little wind disturbance to the nearby mill.

The choice of materials and use of the newest technologies ensures that the building has minimal effect on the environment, coupled with low maintenance costs. The design for the Theatre Spijkenisse places sustainable design in a broader architectural context, where sustainability is incorporated intelligently into the building, but where architectural aims are not compromised and remain the focal point in the design.

Spijkenisse Theatre Spijkenisse Theatre Building Spijkenisse Theatre Rotterdam
images : UNStudio

Theatre Spijkenisse – Building Information

Title: Theatre Spijkenisse, The Netherlands 2008
Client: Municipality of Spijkenisse
Building surface: 5,800m2 gross / 4,500m2 net
Building volume: 42,000m3
Building site: 3,600m2
Programme: Theatre
Status: Winning entry / 2008-11

Credits: Ben van Berkel, Caroline Bos, Gerard Loozekoot with Jacques van Wijk and Thomas Harms, Lars Nixdorff, Gustav Fagerstrom, Ramon van der Heijden Tatjana Gorbachewskaja, Jesca de Vries, Hans Kooij, Wesley Lanckriet, Maud van Hees, Benjamin Moore, Philipp Mecke and Daniela Hake
Advisors: Raymond Luijcx ; Basalt bouwadvies bv

Theatre Spijkenisse Rotterdam images / information from UNStudio

UN Studio


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in Rotterdam

Rotterdam Architecture Designs – chronological list

Rotterdam Architecture Walking Tours

Architecture Walking Tours by e-architect

Rotterdam Architect Offices

Theatre Buildings

Rotterdam Buildings – Selection

Book Mountain – Spijkenisse Public Library
MVRDV
Book Mountain Rotterdam
picture : Jeroen Musch

Book Mountain Rotterdam

Eneco Headquarter building – interior design
Hofman Dujardin Architects with Fokkema&Partners
Eneco Offices Building
photo : Maarten Laupman

Eneco Headquarter Rotterdam building

Kuip Rotterdam Stadium
(designed by) Erick van Egeraat
Stadionpark Rotterdam
image from architect

Kuip Rotterdam Stadium

Dutch Buildings

Dutch Architects – Selection

Rem Koolhaas

Mecanoo

Comments / photos for the Theatre SpijkenisseDutch Theater Building page welcome

Theatre Spijkenisse Building

Website: Architecture

Website: Visit Rotterdam