The Fishing Hut, Hampshire

The Fishing Hut, Hampshire Architecture, Building, Award, News

The Fishing Hut

Contemporary Hampshire Building, South West England – design by Niall Mclaughlin Architects

3 + 2 Jan 2017

The Fishing Hut in Hampshire

The Fishing Hut Hampshire Nominated for Mies van der Rohe 2017 Awards

Mies van der Rohe 2017 Award Nominations

The Fishing Hut

Situated on a lake, the Fishing Hut is a shelter and tackle store for anglers that come to fish there. It is designed to be as open as possible when in use and closed when not. The simple, barn-like form and cladding echo the vernacular of modern agricultural buildings. An array of shutters open to reveal a golden timber interior that is reflected in the lake.

Fishing Hut Hampshire

Photos © Nick Kane

The Fishing Hut provides a shelter for the anglers that come to fish in the river and storage for boats and fishing tackle. The hut includes a covered boat mooring, making it necessary to build it out over the lake. To accommodate seasonal flooding the floor of the hut is raised up above the water level.

Fishing Hut Hampshire

The building is supported on 18 pad foundations formed of precast concrete drainage rings filled with concrete. 9 steel goalpost frames are fixed to the foundations to support the timber floor structure and the glue-laminated Oak superstructure. The roof is made of softwood rafters, clad internally with Oak boards and externally with profiled aluminium sheeting.

Fishing Hut Hampshire

The plan is divided into 10 bays. Pairs of bays at each end form open decks, partly covered by the overhanging roof. Below the eaves, shutters and cladding formed of open jointed timber planks enclose the six central bays. This enclosure comprises a weather tight internal space of four glazed bays and a semi-enclosed storage area. The first bay of the internal space contains an entrance lobby, WC, kitchenette and dining area. The storage area beyond contains a loft for boat storage, an external shower and covered mooring.

Fishing Hut Hampshire

A primary requirement of the project was to produce the greatest possible sense of openness when situated within the building while maintaining security when not in use. Resolving these conflicting demands lead to the development of the building’s facades as a series of movable screens that allow the user to modify the internal environment of the hut. We used physical models to explore possible solutions to providing an external shutter that screens and shades the building interior without obstructing views out when open.

Fishing Hut Hampshire

The final solution, a top-hung hinged shutter, gave the least obstruction, but required the shutters to be raised from vertical to horizontal and held securely in each position. A full scale mock-up of a shutter was constructed to test operating mechanisms and enabled the final solution to be developed. Each shutter consists of a timber frame and cladding and operated by a pair of weather-proof motorised struts fixed on purpose designed and fabricated stainless steel brackets. The electrical control gear links banks of shutters together to allow them to operate in unison, allowing the building to slowly unfurl its wings in perfect synchronisation.

Fishing Hut in Hampshire

The site for this project is of very significant ecological importance at both a national and European level. The need for the project is generated by the Client’s aim of securing the long-term protection and conservation of the riverine environment through sustainable economic use as a site for anglers. In this way the protection of the environment is at the heart of this project. Due to the particularly sensitive nature of the site great care was taken to ensure there was no damage or adverse impact on the local environment during the construction and use.

Fishing Hut in Hampshire

The design also considers its impact on the wider environment through the use of materials selected for their inherent durability for each specific component to maximise life expectancy, limit maintenance and minimise embodied energy. The majority of the structure is formed in Oak, an indigenous and sustainably sourced hardwood whose natural durability allows the construction to be untreated externally. The exterior timber will weather to match the silver-grey colouring of the roof cladding and steel supports.

Fishing Hut in Hampshire

The Fishing Hut Hampshire – Building Information

Name of work in English: The Fishing Hut
Placement: Nominee
Prize year: 2017
Location: Hampshire, United Kingdom
Year completed: 2015 (Year began 2011)
Studio: Niall McLaughlin Architects
Authors: Niall McLaughlin (1962 Switzerland)

Fishing Hut in Hampshire

Collaborators
Construction company: Inwood Developments Ltd Structural engineering: Price & Myers Mechanical: Max Fordham Electrical: Max Fordham Quantity surveyor: Ridge and Partners LLP
Program
Mixed use – Cultural & Social
Labels
Compact, Architecture, Nature

Total area: 110,000
Usable floor area: 66
Client: Private
Client Type: private
Map: LatLng: (51.05769480000001, -1.3080628999999817)

17 Nov + 3 Sep 2015

The Fishing Hut, Hampshire

The Fishing Hut

2015 RIBA Stephen Lawrence Prize Shortlist

Architect: Niall Mclaughlin Architects

The Fishing Hut, Hampshire

The primitive hut has a long anthropological pedigree as well as an architectural one. This is a sophisticated primitive hut, worthy of Murcutt or Leplastrier but set not on the edge of the Bush but on a Hampshire lake, close by chalk-filtered streams providing watercress beds and fishing.The timber-framed and clad construction on galvanised supports hovers over the lake, intended as a retreat for fishermen and a place for the owner’s family to unwind.

But it as much about time passing as it is about fishing: crafted slatted timber panels which allow the building to ‘hunker-down’ in the winter, open up in the spring to become delicate brises soleils. Timber framed glass screens slide away. Within a few moments in time a solid building is transparent.

The Fishing Hut The Fishing HutThe Fishing Hut The Fishing Hut The Fishing Hut

The Fishing Hut Hampshire – Building Information

Architect: Niall Mclaughlin Architects
Location: Hampshire
Internal Area: 66m2
Completed: 2014
Cost: Confidential
Client: Private
Contractor: Inwood Developments Ltd
Structural Engineers: Price & Myers
Landscape Architects: Imagination Design
Cost Consultant: Ridge and Partners Llp
M&E Engineers: Max Fordham
Photographer: Niall McLaughlin Architects

Stephen Lawrence Prize Shortlist 2015 information from RIBA

Stephen Lawrence Prize Shortlist 2015


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Stephen Lawrence Prize

2014 Stephen Lawrence Prize Winner

16 Oct 2014 – Denizen Works’ house no 7 winner of the Stephen Lawrence Prize 2014. This unusual house is located on Tiree in the Western Isles of Scotland.
House no 7, Isle of Tiree7 Sep 2014

Stephen Lawrence Prize Shortlist for 2014

Stephen Lawrence Prize Shortlist 2014

Tree House, east London by 6a architects
Tree House

Ott’s Yard, north London by vPPR Architects
Ott’s Yard

Alex Monroe Studio Snowfield, south London by DSDHA
Alex Monroe Studios, Snowfields

The Exbury Egg, New Forest by PAD Studio
Exbury Egg

Royal William Yard Staircase, Plymouth by Gillespie Yunnie Architects
Royal William Yard Staircase

House no 7, Isle of Tiree, Denizen Works
House no 7, Isle of Tiree




Stephen Lawrence Prize 2015 – RIBA coverage page

Royal Institute of British Architects Awards

Stirling Prize

RIBA Awards

RIBA Royal Gold Medal

Comments / photos for the The Fishing Hut, Hampshire – Stephen Lawrence Prize Shortlist2015 page welcome

The Fishing Hut, Hampshire – page

Website: Hampshire England