Royal William Yard Staircase

Royal William Yard Staircase Plymouth, New Devon Architecture, English Building

Royal William Yard Staircase

Urban Splash Project Plymouth, Devon, England – design by Gillespie Yunnie Architects

7 Sep 2014

Royal William Yard Staircase

Design: Gillespie Yunnie Architects

Location: Plymouth, Devon, south west England

Stephen Lawrence Prize Shortlisted for 2014

Royal William Yard Staircase, Plymouth by Gillespie Yunnie Architects

A staircase links the coastal path to the Royal William Yard negotiating a 12 metre high defensive wall that encloses one end of the former naval base. Now while the conversion to cafes and apartments of many of the former administration and barrack blocks is surely one of the best examples of its kind in the UK, the new staircase at the far end of the yard, provides a moment of joy.

Royal William Yard Staircase
photo from RIBA

Cutting through the top of the wall with a crisp steel liner, it snakes down the massive stone wall, held away and cantilevered to a half landing with tall glass balustrading that for a brief moment makes you feel like a diver about to drop into the ocean. The stair then turn back on itself and makes a final leap away from the wall to land with no fuss on the stone flagged floor. It is matter of fact, muscular, yet poetic.

Royal William Yard Staircase
photo from RIBA

The structure is formed in steel box sections to form visible girders to each side, clad externally in a perfectly chosen dark blue-grey powder coated panels that wrap over the top concealing LED lighting that changes from red to blue to yellow, making the off-white painted staircase simply magical at night.

Royal William Yard Staircase
photo from RIBA

If staircases offer ascent (to a better place?) then this one certainly does.

Chair of Jury: John Pardey
Regional representative: Bob Whittington
Lay assessor: Pippa Goldfinger
Date of visit: 12-14th March 2014
Name of Scheme: Royal William Yard Staircase
Address of Scheme: Plymouth
Architect: Gillespie Yunnie Architects
Client: Urban Splash
Contractor: Urban Splash Build
Structural Engineer: Hydrock Structures 1
Contract Value: £250,000
Date of completion: 1/6/13
Gross internal area in sqm: 45Royal William Yard Staircase images / information from RIBA

Stephen Lawrence Prize Shortlist for 2014




English Buildings

English Houses

Hampshire Houses

Watson House, New Forest National Park, Hampshire
John Pardey Architects
Watson House
photo © James Morris

New Forest House

Abbots Way, Abbots Way Fountains Park, Netley Abbey, Southampton, Hampshire
Architect: Andy Ramus – AR Design Studio
Hampshire House
photo : Martin Gardner, spacialimages.com

Abbots Way House




Website: Plymouth

Hampshire Mill Conversion
Dan Brill Architects
Hampshire Mill building
photo : Andrew Putler

Hampshire Mill Building

Country House in Hampshire
ADAM Architecture
Country Property in Hampshire
image : ADAM Architecture

Country House in Hampshire

Devon Buildings

English Buildings

Comments / photos for the Royal William Yard StaircaseHouse on the Beaulieu River page welcome

Royal William Yard Staircase : page

Website: Royal William Yard