Southmere Village Library Design by RRA

Southmere Village Library in Thamesmead Competition Design 2017, Bexley Architecture Contest

Southmere Village Library Design by RRA

Thamesmead Architecture Contest Shortlisted Entry – by Reiulf Ramstad Arkitekter, Oslo

2 Dec 2017

Southmere Village Library in Thamesmead Design

RIBA Southmere Village Library in Thamesmead Competition Entry by RRA

Design: Reiulf Ramstad Arkitekter, Norway

Thamesmead Architecture Contest run by Peabody / The Royal Institute of British Architects (RIBA)

Southmere Village Library Design by RRA

How can the Southmere Village Library offer a new state-of-the-art library and create a new focal point that meets the high ambitions of the Thamesmead redevelopment?

Southmere Village Library Design by RRA

When considering the context of the proposed new library, one becomes fascinated by the great impact this place has had on the imagination of Londoners, and its influence in England’s greatest contribution to human culture – its literature. This hinterland, where South East London meets the marshes of Kent, and the River Thames meets the open seas under a vale of mist, has inspired some of the nation’s greatest artworks – the Thames Estuary is both a gateway to the world as captured by Turner and Canaletto, and a place of eerie mystery for HG Wells and famously where Charles Dickens’ Magwitch is imagined coming ashore.

Southmere Village Library building design by RRA

The opportunity to create a new library in this setting that is already blessed with such a rich literary heritage is a great one. Indeed, the challenge is to create a civic asset that can also capture something of this character, and stimulate the imagination of a new generation of Thamesmead residents.

Similarly, we are fascinated by this area’s history as the Plumstead Marshes and its connection to the Greenwich Royal Naval College and the ancient shipping lanes of the Thames and London’s boat building. This great maritime tradition of the United Kingdom has enriched its storytelling culture with tales from across the world, and made London the most global of cities.

Southmere Village Library building design by Reiulf Ramstad architect

RRA propose a library that embraces and celebrates its waterside site. In a very London manner, as with the old brick factories of East London and the palaces of the upper Thames, we introduce the line of the water to the threshold of the building. By doing so we create an intimacy with the water’s surfaces, allowing for the enjoyment of a book to be accompanied by the trickle of water and the reflection of its ripples in the library’s interior. We create a physical intimacy with the waterways of London, capturing something of their ability to inspire the imagination of its citizens and connect them with the world beyond.

Southmere Village Library building design by Reiulf Ramstad architects

Southmere Village Library Design – Building Information

Type: Cultural
Location: London, United Kingdom
Program: Library
Client: Peabody
Size: Medium
Commission type: Invited competition
Design Team: Reiulf Ramstad Arkitekter
Picture Credits: Reiulf Ramstad Arkitekter, Places Studio

Building design images © RRA

Reiulf Ramstad architect:
Reiulf Ramstad architect
photo © Marte Garmann

From the jury’s notification letter about Reiulf Ramstad Arkitekter proposal:

“A strong, formal, stepped plan of equal ‘strips’ of building that expanded from the singular main entrance hall to a deeper plan at the water’s edge. The stepped plan sought to maximise the footprint between the two squares, avoiding the culvert and allowing for an uninterrupted natural line-of-sight to extend from the civic square entrance, through the building across the lake beyond. Whilst the first floor simply repeated the ground plan, open light wells between the floors allowed the architectural experience of each ‘strip’ to be exploited by the continuous open pitched-roof ceilings. The discipline thus created was carried through to the external treatment to create a rigorous building form. Back of house functions were located on the south side of the building so that public facing activities could exploit framed views to the north. The line of water was brought to the threshold of the building in a series of shallow mirror pools that would engender the feeling of a library in a lake as well providing a defensive edge for the glazing. The children’s library area was located in a single storey extension at the south-eastern end of the building with a roof terrace above screened to protect views towards Staplehurst Court.

The quiet, comprehensive and excellent presentation by Scott Doig described the practice’s intention to combine their respect for the spirit of the Southmere Masterplan with the rich cultural history of London’s waterside developments. This built upon an excellent written submission. The elegant plans that were naturally flexible, clear and easily manageable, were complimented with a vision of finishes, both internal and external, that were identified as potential sources for artistic involvement. In doing so, the team had sought to activate the robust exterior with warm, homely interiors and the ‘factory of ideas’ was reflected in the building’s distinctive double-height saw-tooth room form. The overall appearance of the substantial brick building was described as a ‘family of parts’ that would be designed to ‘contribute’ to the square. Sustainability and community consultation aspects were well addressed, delivering a strong start to an interesting proposal.”

12 Aug 2017

Southmere Village Library in Thamesmead Shortlist

RIBA Southmere Village Library in Thamesmead Competition Shortlist

Shortlist announced for the RIBA Competition to design the new Southmere Library, the focal building within the ongoing regeneration of London’s Thamesmead.

The international architectural contest for Thamesmead Library attracted entries from 58 design teams.

The new £4.5 million civic building, will sit within a masterplan by architects Proctor & Matthews and Mecanoo.

The shortlist:

Adam Khan Architects
– Architecture 00 Ltd / Studio Weave
– Bisset Adams Ltd
Keith Williams Architects
Reiulf Ramstad Arkitekter, Norway

RIBA Southmere Village Library in Thamesmead Competition Design information received 010217 from RRA

Southmere Village Library in Thamesmead Competition

Design Competitions / Library Buildings

8 Nov
Learning Campus Thamesmead
Architects: Keppie Design
Place & Making Institute Thamesmead
image courtesy of architects

Learning Campus Thamesmead Building Proposal

Thamesmead


To see all listed projects on a single map please follow this link.




London Architecture

London Architecture Designs – chronological list

London Architectural Competitions
Vauxhall Tower
image from architect

Peabody

Peabody Avenue, Pimlico, London SW1V
Design: Haworth Tompkins
Peabody Avenue
photo : Philip Vile

Peabody Avenue, Pimlico Residential Building

Peabody Trust Housing, East London
BCO Awards – British Council For Offices
K&L Gates Offices
photos from BCO Awards

London Property




Hyde Park Library Design Competition Winners
Hyde Park Library London Winner | www.e-architect.co.uk
image courtesy of architects
Hyde Park Library Architecture Competition in London

Contemporary Home Design

Architecture Competition

Silvertown Quays, East London
Design: Arup / Allford Hall Monaghan Morris
Silvertown Quays Buildings
image from developer

Silvertown Building : Aquarium
Terry Farrell Architects
Silvertown Aquarium
picture from architects

Aldermanbury Square London
BCO Award Winner 2008
Tim Soar

Peabody Essex Museum Building

Comments / photos for Southmere Village Library in Thamesmead Competition Design by RRA page welcome

Southmere Village Library Design by RRA – page

Website: Peabody Thamesmead