New Roundhouse Manchester – Building

New Roundhouse, Manchester, Building Photos, Design, Architect, England

New Roundhouse Manchester

MS Building, Ashton Old Road, Openshaw – design by walker simpson architects

24 May 2010

New Roundhouse

New Roundhouse Project

Winner of one of the RIBA 2010 awards for the North West Region

Design: walker simpson architects ltd

Manchester Settlement
1328-1330 Ashton Old Road
Openshaw
Manchester
M11 1JG

Photos: Daniel Hopkinson

Client’s Brief

Based in east Manchester, Manchester Settlement (MS) was founded by the University of Manchester in 1895 to address the effects of poverty and deprivation. On the brink of closure three and a half years ago, the organisation is now regarded as a national leader on educational solutions for young people not attending mainstream schools. Its work was featured on Channel 4’s documentary, The Secret Millionaire. As part of the regeneration for east Manchester, led by New East Manchester, the Manchester Settlement, a charity providing educational support to young people, had agreed to be relocated to Openshaw in east Manchester. Walker Simpson Architects were tasked with the design of a new 1000m² building for the Settlement, consisting of a teaching floor for the Manchester College, a further education provider and a base for the Mosscare Housing Association, coupled with providing effective community integration for a budget of £1.69million.

New Roundhouse Manchester New Roundhouse Manchester New Roundhouse Manchester

Social Constraints

The New Roundhouse sits in the Bradford Ward, which in 2001 was classed as one of the most deprived areas in the country with one in ten families experiencing severe multiple disadvantages. The new facility helps tackle these issues by providing support, encouragement and skills to empower vulnerable and excluded young people to live independently and reach their full potential.

Design Approach

The shape of the building is determined by the position and volume of the internal spaces. As many of the buildings users are young people, some of them in a vulnerable position as learners, an important function of the building was for it to act as a protective environment for its inhabitants. As a result of this, all teaching spaces are raised up to the first and second floor and are arranged around an internal atrium, that not only allows natural daylight to reach deep within the building but also to act as a thermal stack for the passive ventilation system.

This feature is also extended to the principal stair which will be treated in a similar way to the main atrium, allowing the solidity of the façade to be interrupted by two dramatic glazed slots that puncture the North and West Facades. The façade is then given greater depth by the insertion of deep recessed punched windows for the individual classrooms.

A large social space on the ground floor of the building will be available to all users of the building as well as providing a useful community area (with catering facilities) available to book or hire for larger events. This ‘social space’ leads out into a walled garden area through a glazed opening that provides a principal outdoor space for all the building’s occupiers and members of the community.

The layout of both the upper floors is based around the principle of arranging cellular teaching and staff accommodation around flexible teaching spaces centred on the atrium. This offers opportunities for traditional and transformational learning and also to provide a view and shared experience of the many varied activities happening over the building’s three floors.

New Roundhouse Manchester New Roundhouse Manchester New Roundhouse Manchester New Roundhouse Manchester

Method of Construction

In order to allow the building to be as flexible as possible during its lifespan, the design was developed to have as few fixed elements of structure as possible. Therefore the building employs an in-situ concrete frame that gains much of its stability from the stair core and shear wall on the south elevation. This results in very few internal columns and all partitions are non-loadbearing. Also the concrete soffits were left exposed to work in conjunction with the passive ventilation system giving high thermal mass without recourse to air-conditioning. As exposed services were to be used throughout, upstand beams were used in specific locations to allow a flat soffit to provide unrestricted views and airflow across the larger spaces.

New Roundhouse Manchester New Roundhouse Manchester New Roundhouse Manchester New Roundhouse Manchester

New Roundhouse Manchester : images / information from walker simpson architects 240510


To see all listed projects on a single map please follow this link.

Forty Springardens Manchester Architects : Aedas

Manchester Architecture

Manchester Architecture Walking Tours

Manchester Architect

Adelphi Street tower, Salford
SMC Alsop
Adelphi Street Salford
image from architect

Manchester tower

Owen Street development
Ian Simpson Architects
Owen Street development
image from architect

Owen Street

Manchester Architecture

Comments / images for the New Roundhouse Building – Manchester Settlement Openshaw page welcome

New Roundhouse Manchester – page

Website: www.manchestersettlement.org.uk