Albert Einstein High School, France Building

Albert Einstein High School, Bagnols sur Cèze Building, France Education Development, Architecture

Albert Einstein High School, France

French Education Building – by NB Architectes

4 Oct 2013

French School Development

Design: NB Architectes

Location: Bagnols sur Cèze, Gard department, Languedoc-Roussillon région, France

This the redevelopment of a vast building of the 1960’s. the original architecture was composed of large linear buildings surrounded by expansive unattractive space. The architects have tried to bring life back into the school through a new design.

Albert Einstein High School France
photo : Paul Kozlowski

Albert Einstein High School France

The overall restructuring of Albert Einstein High School, ends with the completion of the last building renovation developed by the architect agency NB (Elodie Nourrigat & Jacques Brion) associated with François Privat architects.

The High School Albert Einstein, Brassens site, is a vast building of the 60’s. Built following a strict and repetitive pattern, it is composed of large linear buildings from 60 to 80 m length and large metallic workshops surrounded by large dilated and unattractive space. Site’s analysis shows several functional gaps. Today it is important to change establishment’s image by the way of idea and contemporary vision. The objective was to think a new spatial organization of the site in order to provide at students, teachers and the administration staff, a workspace and a real place of life appropriable by all. A restructuring strategy was established in three main points.

Albert Einstein High School France
photo : Paul Kozlowski

Reconquest’s strategy “Find place’s scale”

The stake is to reconquest the human scale in building and outdoor spaces by a better distribution of the buildings. The project draws one’s inspiration from campus model, which presents the advantage to be flexible and to allow a better identification of education’s poles. This intervention process also allows to students to find easily a way and fit into a social life while being supervised (easy reading of circulations, gratitude of spaces) Thereby a centrality, a heart of establishment close to all functions has been possible. The court is the major element of the project, a meeting’s place but also a transition place. Its localization offers directs connections with the cafeteria, the restaurant place, administration, workshop, general teaching and school life rooms. Its allows to gather the students during their free time. That is why it is necessary to propose qualities of specific spaces, easily appropriable, playful and to bring a feature to the exteriors arrangements. The landscape treatment of the court is voluntary urban type like a central place, mainly mineral, allowing a differentiation with the gardens.

To find this human scale, it was also necessary to achieve low heights buildings with low influence on the ground to get a better distribution and space’s occupation. This flexibility allows an adaptation to the program and to the discipline in constant evolution

Albert Einstein High School France
photo : Paul Kozlowski

A real landscape project

Spaces are treated and easily recognizable to assert an idea of sequences and gratitude education’s pole. Densify the gardens between the buildings can provide a plant screen that enhances the visual and thermal comfort facades comfort. Visual borderlines are more and more wide thanks to the preserving of the green space in the Northwest of the High School. The project proposes to create an alternation between dense wooded areas, buildings, more minerals places like the circulations areas equipped with benches and shade structures, and specific soil treatment which provide landscape diversity. The objective is to find a building / plant balance.

Albert Einstein High School France Albert Einstein High School France Albert Einstein High School France Albert Einstein High School France
photos : Paul Kozlowski

To join over time

Restructuring an educational institution is to plan ahead and think about the long term.. It is not enough to produce a building operating during its delivery. It is necessary to give to it the strength to cross the time and to be a successful tool. Our intervention takes into account the educational project, the architectural flexibility, the environmental protection and the public character of the building. For it, it is necessary to become aware of the place in which the intervention will fit and bring to the foreground its fundamental qualities. The natural elements have to become the symbols of the equipments even more when it is about places of training. The architectural project becomes itself an educational object, because it shows a conscious act of a reality but especially stakes in the environmental scale, in a concern to leave with the future generations a healthy living environment.

Thinking a sustainable development project requires taking account of qualitative materials, technical work on energy management, but also a logical layout of workplaces.

It is in the sense that we began this project, by joining in the time.

The intervention that we propose allows to restore coherence and feature to the set by means of a new spatial scenography.

Albert Einstein High School France Albert Einstein High School France Albert Einstein High School France Albert Einstein High School France
photos : Paul Kozlowski

The last building designed with landscaping, reflects this logic and strategy of reconquest the place. It hosts an application restaurant as well as teaching rooms. Particular attention has been given to the building envelope. Working on a set thickness of the transitional area between the inside and the outside, the skin of the building is available in a colorful alternating between aluminum panels painted and sun breezes. The sun breezes offer vibrations that contrast with the concrete shell. The facilities offer specific meeting places around vegetated entity.

Albert Einstein High School – Building Information

Official project name: Lycée Albert Einstein
Location: Bagnols sur Cèze
Client: Région Languedoc Roussillon
Assistant of the Client: Languedoc Roussillon Aménagement

Architects/ Designers:
Elodie NOURRIGAT & Jacques BRION – NB Architectes
François PRIVAT – Partner architect

Project area: 2300m² + landscaping
Cost: 5.02 Millions €
End date of the project: November 2012
Photo Credit: Paul KOZLOWSKI

Albert Einstein High School images / information from NB Architectes

To see all listed projects on a single map please follow this link.

French Architecture

Another southern French school building on e-architect:

Lycée René Goscinny, near Drap, Alpes-Maritimes, south east France
Design: José Morales architecte, Marseille
Lycée Régional René Goscinny Nice
photo : Philippe Ruault

Lycée René Goscinny Nice

French School Buildings

Ecole Bobigny
Design: Mikou Design Studio
School Complex Bobigny
picture from architect

Ecole Maternelle Nimes
Design: Tectoniques
Ecole Maternelle Nimes
image © Jerome Ricolleau

School Buildings

French Buildings

Zenith Music Hall, Amiens
Massimiliano Fuksas Architecture
Zenith Music Hall Amiens
photo : Philippe Ruault

School Architecture

French Architects

French Buildings

School Building Developments

Comments / photos for the Albert Einstein High School – Bagnols sur Cèze Architecture page welcome

Albert Einstein High School Building : page