Cave House in Tokyo

Cave House, Contemporary Residence Japan, Home Design, Property, Architecture

Cave House in Tokyo

Japanese Residence – design by APOLLO Architects & Associates

7 Nov 2016

Cave House in Tokyo

Design: APOLLO Architects & Associates

Location: Sinjuku Ward, Tokyo, Japan

Cave House in Tokyo

Cave House is a house for a single person, built in a quiet residential area in Kagurazaka, Tokyo. The exterior walls use dark brown Galvalume steel in a length-wise, lateral direction, in order to blend into the atmosphere of fleshpots surrounded with black board fences.

Cave House in Tokyo

Galvanized steel sheets are used for exterior walls next to the entrance and around the garage. By using a combination of different steel sheets, a playful contrast is created.

Cave House in Tokyo

Cave House in Tokyo

The impressive feature of the exterior is the panoramic corner window, which makes full use of the characteristics of the corner site. The window horizontally frames the view of the road side, and provides a depth and spaciousness to the compact interior.

Cave House in Tokyo

The wine cellar in the basement is furnished with a custom-made rack, sofa, and bookshelves in a study, and electronic drums can be played there.

Cave House in Tokyo

A spacious storage is located on the first floor. The Japanese style room serves as a guest room, with minimum natural lighting.

Gray and indigo Japanese paper, and pinkish-gray tatami mats are unified with the structural lighting to create a microcosmos.

Cave House in Tokyo

On the second floor, a spacious open kitchen is made for the owner who loves cooking, and a walnut dining table is placed to accommodate many guests.

Cave House in Tokyo Cave House in Tokyo

The large skylight provides soft diffuse light through the open ceiling. The dining room, where people sit on chairs, and the living room, where people sit on the floor, are loosely connected with a step to form a sense of unity. Private spaces such as a bathroom, toilet, main bedroom, and a small garden are made on the third floor.

Cave House in Tokyo

This four-level house can be enjoyed by moving up and down via the see-through stairs located in the center. Natural light showers from the skylight, high window, and corner window. Various openings frame the town views and sky views and accent the rooms to create spaciousness and depth, which can hardly be expected in urban houses.

Cave House in Tokyo

Cave House in Tokyo – Building Information

Location: Sinjuku Ward, Tokyo, Japan
Date of Completion: May 2014
Principal Use: Private Housing
Structure: RC/B1F,Wooden/1F,2F,3F
Site Area: 57.31m2
Building Area: 38.97m2
Total Floor Area: 129.28m2 (B1F, 38.97m2/1F,28.73/2F, 38m2/3F, 22.96 m2/)
Structure Engineers: Masaki Structure (Kenta Masaki)
Facility Engineers: Shimada Architects (Zenei Shimada)
Construction: Oohara Koumusyo

Material Information
Exterior Finish: Galvalume
Floor: Wood Flooring
Wall: Synthetic resin emulsion paint
Ceiling: Synthetic resin emulsion paint

Photography: Masao Nishikawa

Cave House in Tokyo Cave House in Tokyo

Cave House in Tokyo images / information from APOLLO Architects & Associates

Location: Sinjuku, Tokyo, Japan




Tokyo Architecture

Tokyo Architecture Selection

Tokyo Architecture Designs – chronological list

Tokyo Architecture News

Japanese Residential Buildings – Selection

Industrial Designer House
Koji Tsutsui
Tokyo Home

Reflection of Mineral
Atelier Tekuto
Tokyo House

Crystal brick house – housing
Atelier Tekuto
Tokyo Housing




Tokyo Architect Studios

Tokyo Houses

Tokyo Buildings

Japanese Architects

Tokyo Architects

Comments / photos for the Cave House in TokyoJapanese Residential Architecture page welcome

Cave House in Tokyo Building Japan

Website : APOLLO Architects & Associates