MAX IV Laboratory Landscape in Lund

MAX IV Laboratory Landscape, Swedish Design, Architecture, Sweden

MAX IV Laboratory Landscape in Lund

Swedish Architecture Development in Lund – design by Snøhetta

12 Aug 2016

MAX IV Laboratory Landscape

Location: Lund, south west Sweden

Architect: Snøhetta

MAX IV Laboratory Landscape

The MAX IV Laboratory Landscape Design

Since 2011, Snøhetta has been working on the development of a unique landscape design for the MAX IV Laboratory.

The MAX IV Laboratory Landscape Design

Located in the city of Lund in southern Sweden, the MAX IV Laboratory Landscape is designed with the aim of creating a functional landscape solution for the high-performance synchrotron radiation laboratory MAX IV.

The MAX IV Laboratory Landscape Design

The MAX IV Laboratory Landscape Design

MAX IV is a national laboratory operated jointly by the Swedish Research Council and Lund University.

The MAX IV Laboratory Landscape Design

MAX IV Laboratory Landscape

The synchrotron facility is created by FOJAB architects, and Snøhetta has designed the 19 hectares landscape park.

The MAX IV Laboratory Landscape Design MAX IV Laboratory Landscape MAX IV Laboratory Landscape MAX IV Laboratory Landscape

MAX IV was officially opened on June 21st 2016.

MAX IV Laboratory Landscape MAX IV Laboratory Landscape MAX IV Laboratory Landscape MAX IV Laboratory Landscape

The landscape design is based on a set of unique parameters to support the performance of the laboratory research, including measures such as mitigating ground vibrations from nearby highways, storm water management, and meeting the city’s ambitious sustainability goals.

MAX IV Laboratory Landscape MAX IV Laboratory Landscape MAX IV Laboratory Landscape MAX IV Laboratory Landscape

The MAX IV is the first part of a larger transformation of the area northeast of Lund aiming to turn agricultural land into a ‘Science City’.

MAX IV Laboratory Landscape MAX IV Laboratory Landscape MAX IV Laboratory Landscape The MAX IV Laboratory Landscape Design

The creation of a new, green public park rather than a fenced, introverted research center makes a difference in the public realm.

The MAX IV Laboratory Landscape Design The MAX IV Laboratory Landscape Design The MAX IV Laboratory Landscape Design The MAX IV Laboratory Landscape Design

The MAX IV site is a green site, and the image of the meadow vegetation on sloping hills as a recreational area is setting a new standard for research facilities’ outdoor areas.

The MAX IV Laboratory Landscape Design The MAX IV Laboratory Landscape Design The MAX IV Laboratory Landscape Design

MAX IV Laboratory Landscape in Lund images / information received 120816

Snøhetta on e-architect

[flexiblemap width=’500′ | height=’300′ | address=’ Lund, Sweden ‘ | zoom=’5′ | zoomType=’Large’ | zoomNew=’0′ | align=’center’ | showinfo=”false”]
To see all listed projects on a single map please follow this link.




Swedish Walking Tours

Visitor Centres

Swedish Architecture

Swedish Buildings – Selection

Kuggen, Lindholmsplatsen, Göteborg
Wingårdh Arkitektkontor
Kuggen
photo : Åke E:son Lindman

Kuggen Gothenburg

Helsingborg Hotel & Congress Centre
schmidt hammer lassen
Helsingborg Hotel Building
picture from architect

Helsingborg Hotel Building

Ankerspelet housing, Malmo
Kim Utzon Arkitekter
Ankerspelet Malmo
picture from architect

Ankerspelet Malmo




Cathedral Architecture

Cathedral of Christ the Light, USA
Skidmore, Owings & Merrill
Cathedral of Christ the Light
picture : Timothy Hursley

Cathedral of Christ the Light

Liverpool Catholic Cathedral, England
Frederick Gibberd, architect
Liverpool Catholic Cathedral
photo © Adrian Welch

Liverpool Catholic Cathedral

Swedish Architecture

Klevens Udde, Smögen, south west Sweden
Wingårdh Arkitektkontor AB
Smögen Building
photograph : Tenjin Visuals AB

Klevens Udde

Spira Performing Arts Center, Jönköping, southern Sweden
Wingårdh Arkitektkontor
Spira performing arts center
photograph : Ulf Celander

Spira Performing Arts Center

Archipelago House, Stockholm archipelago
Tham & Videgård Hansson Architects
Swedish house
photo : Åke E’son Lindman

Swedish house

Swedish Architects

Comments / photos for the MAX IV Laboratory Landscape in Lund page welcome

MAX IV Laboratory Landscape in Lund : page

Snøhetta