Paulo Gomes Archaeological Interpretation Center, Portugal

Paulo Gomes Archaeological Interpretation Center, Castro Lofts, Haystacks, Murça

Paulo Gomes Archaeological Interpretation Center, Portugal

Portuguese Building – design by Paulo Alexandre Gomes Fernandes, architect

5 Oct 2010

Paulo Gomes Archaeological Interpretation Center

Architect: Paulo Alexandre Gomes Fernandes

Archaeological Interpretation Center in Portugal

Born this building project works for the infrastructure to support the archaeological site of Crasto Lofts, consists of building for the reception and interpretation center, parking, paths to visit the site and outdoor equipment and safety signage route.

The archaeological site is located on a hill with 590m elevation on the ridge, southeast of the village of Haystacks, and the area of the “hot land” of the county Murça.

In September 1995 held the first archaeological work to support IPPAR, the National Board for Scientific Research and Technology and the Municipality of Murça – City Hall.

The draft recovery of archaeological study and dissemination of archaeological site was the construction of a building for the reception of visitors and interpretation of the site, defining the routes of access, signage and support equipment and a car park.

Paulo Gomes Center Paulo Gomes Archaeological Interpretation Center Portugal Paulo Gomes Archaeological Interpretation Center Paulo Gomes Center Portugal
photos © Nelson Garrido

Location of archaeological and occupation process

The Castro Lofts is situated in the parish of Haystacks, county Murça and occupies the summit of an imposing quartzite massif located between the villages of Haystacks, and Monfebres Varges. The perspective view of the sunset, we can retain from the cold land of the county, shows a lot of sharp ridge as a gray crystal. Incorporates an archaeological area exceeding 2.5 hectares in area bounded by a stone embankment.

The Crasto was occupied during the following periods:

1 – In the Chalcolithic from the beginning to the end of March. Rd millennium, the structures are implanted a constructive upper deck (sort of “Acropolis”), between 575m and 590m in elevation, much-upright, sustained and flanked by a powerful stone embankment . Another platform, bottom, between 565m and 570m in elevation, is developed around that slope, surrounding the central hill district in north-east, and is, in turn, bounded by an even more powerful stony slope, which separates this built space surrounding area. In both structures are residential structures in the 3rd millennium BC.

2 – During the Iron Age, in 300 BC, the site was chosen for implementation of a “village”. This is a village of farmers, shepherds, metallurgists and manufacturers of glass ornaments. During the year 400/500 that their occupation lasted, on both platforms space “urban” has been subject to constant changes.

3 – Around the first century, its inhabitants built a system of walls on the top line of the embankments of the Chalcolithic period. There are two walls: an inner, fitted with a monumental entrance and surrounding the upper deck or “Acropolis”, one external, which borders the village from outside.

Paulo Gomes Center Paulo Gomes Archaeological Interpretation Center Portugal Paulo Gomes Archaeological Interpretation Center
photos © Nelson Garrido

Central reception and interpretation

The building intended to accommodate the interpretive center of the archaeological site, located northwest of the fort hill.

The concept of the project study is organic food demand and an installation process of animal “asado”. The shape is a parallelepiped long to prepare a route to see on its empty. It nests in the depression between two hills fraga, squeezing his hard parallelepiped shape against the rock mass and seeing the gross cubic structure torn threads against the laminated shale.

It’s a bird will ground, attends this architecture, creating nest creeping but the desire to seek the air.

Like Partridge, will have genetic deletion. Which is not to say that the motivation of this architecture, the design itself and how, whether to accept a secondary presence. Because this is not the reason the architecture, and so we see him openly in the ways of this place. Despite the slow construction of the place, the spirit of the architecture is there, nor that archaeologically is your fingerprint.

If we see, who first built here, superimposed stones to the slopes to define an “outside” and an “inside”, who came here later built small vertical walls on the tops of hedges and stone walls in place to defend itself.

At present, this structure is here to welcome, explain and explain. The place is not just a refuge, the village, the factory. It is place to find men, spaces and times that are a part of us.

The building is worked in the constructive expression of mater as a tent, reinforced concrete, supported by the front glass and metal sections with my back to the burrow fraga.

The entrance is where the curtain rises. Is made by the glass surface, directly into the reception and exhibition hall, which also serves as access to outdoor living space overlooking the entire landscape north of Castro.

The space hosts a small exhibition consisting of different materials and objects from the archaeological dig, and has a video installation where they spend several times the recovery site.

The building will have sanitation facilities for visitors as well as a space bar linked to the reception.

The interior space is open and fluid and enclosures are the only sanitary facilities and space for the water tank.

Access to the parking building will be only pedestrian and road winds its aim is to lead the visitor to observe more carefully the site and relationship with the extraordinary air gap Tua River valley.

The technical building is located 30m north of the main building, would be fully buried. This building will install a generator capable of supplying electricity to the main building.

Parking

The staging area for visitors’ vehicles is located west of Castro, and have access to a 2.8 km stretch of national road No. 15. It occupies an area of approximately 700m2, serving light vehicles and passenger cars.

The planimetry of parking is not formal or regular, lessening the impact of recognizable structure geometries of pavement. On the other hand not to formalize the design of the park derives from the principle of “plant work” without changing the existing situation on site.

Routes of access elements of observation, stairs to the various platforms of the fort and pedestrian safety systems in place

The path skirts the stony slope to the south of Crasto, allowing a first glimpse of it. At the end of this path, the path veers to the West and becomes a staircase leading to platform-village, of picking up a more recent perspective of monumentality axis upward.

Accessibility to all locations included in the route to visit two ladders were built of concrete resting on plastic insulators and protectors of stony slopes unexcavated.

Every archaeological site is protected visitable in areas of cliffs by guard rails on metal rods.

System constructive

The system of construction of concrete appearance in fragareda floor, walls and ceilings, window frames without glass cloth for the Sierra Garraia sucupira and wood in carpentry.

Imprint

Architectural project:
Paulo Alexandre Gomes Fernandes (No. 5341 of the Order of Architects);

Project Expertise:
Norvir-Consultores de Engenharia, SA
Ouvir
Ler foneticamente
Dicionário – Ver dicionário detalhado

Paulo Gomes Archaeological Interpretation Center images / information received 051010


To see all listed projects on a single map please follow this link.

Portuguese Architecture – Selection

House II in Aroeira, Plot 180, Aroeira Golf, Caparica
ARX Portugal Arquitectos
House II in Aroeira
photo : FG + SG – Fotografia de Arquitectura
House II in Aroeira

Arade Congress Centre, Parchal, Algarve
Miguel Arruda Arquitectos
Arade Congress Centre
photograph : Luis Pavão and Nuno Campos
Arade Congress Centre

Nelson Garrido – external link to photographer’s website

The Champalimaud Foundation
Charles Correa Associates with RMJM
Lisbon Research Center
image from architects
Champalimaud Foundation

Portuguese Architects

Comments / photos for Paulo Gomes Archaeological Interpretation Center Portugal page welcome

Paulo Gomes Archaeological Interpretation Center Building – page

Portuguese Architecture Designs – chronological list

Website: Visit Portugal

Website: Portugal