St-Philippe Residence in Montreal

St-Philippe Residence, Montreal Building, Canada Residential Architecture, Images, Interior

St-Philippe Residence

Contemporary Renovation in Quebec – design by Atelier Général Architecture

31 Mar 2015

St-Philippe Residence in Montreal

Location: Montreal, Canada

Design: Atelier Général Architecture

Located in the St-Henri district of Montreal, St-Philippe Residence involves the conversion of a duplex into a cottage for a young professional couple wishing to adapt the layout to their needs. The main challenge : to transform the small, dark and enclosed rooms of this 150-year-old home into a bright and fluid space.

St Philippe Residence

Rather than just opening everything up, we preferred working on relationships between spaces. Views and alignments are created, providing an open feel while preserving the intimacy of the house under the eaves. The separation of the areas is clear-cut, the lines are sharp, but the spaces remain fused to each other.

On the ground floor, sliding doors disappear to maximize the flow between rooms. The steel plate forming the stringboard of the stairs opens a gap between the interior and the original structure. Upstairs, a partition concealing structural elements is provided with a wide opening, organized with a seat shared by the two spaces it separates, allowing views from the living room onto the courtyard. An opening in the ceiling of the second floor liberates a double height, generating new views between the mezzanine and the spaces below.

As the owners are frequently cooking and like to entertain, the kitchen had to be structured to allow a festive atmosphere and a functional organization. Thus, the black lacquered kitchen unit is placed in the space and extends towards the adjacent room. It is joined with a movable wooden kitchen island that allows for the reconfiguration of the kitchen to accommodate receptions.

St Philippe Residence

The kitchen space expands, it becomes flexible and versatile. The natural patina of the Carrara marble of the countertop and the backsplash ages over time, in contrast with the more static appearance of the lacquered surfaces. A dialogue takes place between black and white, between permanence and that which evolves and transforms.

[more images available – online soon]

St-Philippe Residence in Montreal – Building Information

Project Type : Residential renovation
Location : Montreal (Quebec)
Floor Area : 200 sq.m.
Architects : Atelier Général
Project Team : Alexis Naylor, Stéphanie Plourde
Photography : Atelier Général

St Philippe Residence

St-Philippe Residence in Montreal images / information recieved 310315


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Montreal Architecture

Montreal Buildings

Montreal Architecture Walking Tours

McGill University Schulich School of Music – New Music Building, Montreal
Design: Saucier + Perrotte
New Music Building Montreal
photograph : Marc Cramer

McGill University Schulich School of Music

Palais des Congrés, Place Jean-Paul Riopelle
Realisation: Les architectes Tétrault, Dubuc, Saia et associés
Hal Ingberg architecte (Independant architectural consultant and co-designer)
Montreal building
picture : Hal Ingberg

Palais des Congrés Montreal

Montreal Architect Studio




Website : Quebec

Architecture in Canada

Canadian Architects

Canadian Houses

Canadian Buildings

Housing Design

Comments / photos for the St-Philippe Residence in Montreal page welcome

St-Philippe Residence in Montreal Building

Website : Atelier Général Architecture

Website: Laval, Quebec