La Source Bains Nordiques, Québec

La Source Bains Nordiques, Massage Therapy Pavilion, Canadian Architecture, Images, Architect

La Source Bains Nordiques

Massage Therapy Pavilion, Canada – design by Blouin Tardif Architecture

6 Feb 2015

La Source Bains Nordiques

Location: Rawdon, southwestern Quebec, Canada

Design: Blouin Tardif Architecture

La Source Bains Nordiques Québec

This new pavilion is part of a resort grouping built on a mountainside in the Lanaudière region. The project as a whole is integrated into nature through its siting, the use of natural materials, and the framing of the surrounding landscape through generous openings in the contemporary architectural structure.

La Source Bains Nordiques

The construction of this building with an area of 800 square metres on three levels improves the range of services offered to the establishment’s clientele. The facilities now include thirteen massage spaces and two new lounges. In addition, the new pavilion integrates a reception area for customers and administration offices. This combination of functions, requiring both a contemplative ambience and a workplace, represented one of the challenges for the project. The spatial arrangement of functions and high-quality soundproofing made it possible to respond adequately to these programming imperatives. Above all, the new pavilion had to offer contact with nature, with a healthy, relaxing ambience.

A process integrated with the environment
Respect for the topography and the existing facilities was a prerequisite for successful integration. Throughout the design and construction process, a primary concern was conservation of the trees near the site. The shape and final positioning of the project resulted from the characteristics of the site as much as from the program. To achieve better integration with the profile of the terrain, each floor area was divided into two levels.

La Source Bains Nordiques

The use of simple forms and noble materials allow a continuously changing show – nature itself – to play a starring role. The elevation takes the form of a wide plane of wood that protects the interior spaces from the view of the access road and the site. The openings on this façade are treated as large, metallic frames protruding from the solid wood cladding and a gigantic shutter with slats. The top of this L-shaped extrusion is extended to become the roof, orienting the pavilion toward the mountain and the forest. The roof overhang thus created protects the building envelopes, the fenestration, outdoor walkways, and the patio. To minimize the visual impact of the project from the existing facilities, a green roof has been integrated.

La Source Bains Nordiques

The project is designed as a procession featuring the surrounding natural environment. Visitors arrive at the pavilion via a long wooden walkway overlooking the forest. This outdoor passageway leads to the entrance while establishing a dialogue with the adjacent escarpment. Situated in the centre of the building and framed by rough-concrete walls, the main stairway provides access to all levels.

The building’s cladding is made of torrefacted poplar; torrefaction is a procedure that makes the material (a local wood species) very strong and durable. This type of cladding was used for the previous phase of the project, and its use here allows for integration with the grouping.

Inside, the concrete toppings have been polished and left visible to minimize finishes and maximize the thermal mass effect. The radiant-floor heating system is deployed in all spaces, providing comfortable, efficient warmth to users.

This project is intended first and foremost to be a space of relaxation and contemplation in the midst of nature. It integrates the values proposed during the design process: the comfort of the occupants through the use of warm, natural materials, contact with the surrounding landscape, and a structure in harmony with nature.

La Source Bains Nordiques – Building Information

Official name of project: La Source Bains Nordiques – Pavillon de Massothérapie
Location: Rawdon, Quebec, Canada
Client name: La Source Bains Nordiques
Architects/designers: Blouin Tardif Architecture-Environnement
Project manager: Alexandre Blouin
Design team: Isabelle Beauchamp, Sophie Martel, Jonathan Trottier, Alexandre Blouin
Mech./elect. engineers: Rodrigue Julien Expert Conseil
Structural engineer: CLA Experts Conseils
Landscape architect: Projet Paysage
Contractor: Gilles Malo Inc.
Completion date: 2010
Photographs: Steve Montpetit

[more images available – online soon]

La Source Bains Nordiques images / information received 060215


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Montreal Architecture Walking Tours

Montreal Architecture

Montreal Architecture

Claire and Marc Bourgie Pavilion, Montreal Museum of Fine Arts

Provencher Roy + Associés architects

Claire and Marc Bourgie Pavilion

picture © Montreal Museum of Fine Arts

Claire and Marc Bourgie Pavilion

Habitat 67

Moshe Safdie, Architect

Habitat 67 Montreal

photo © Timothy Hursley

Habitat 67 Montréal




McGill University Schulich School of Music – New Music Building, Montreal

Saucier + Perrotte

New Music Building Montreal

photograph : Marc Cramer

McGill University Schulich School of Music

L’Assomption College – Sports Complex Building, near Montréal

Les architectes FABG

L'Assomption College

photo : Steve Montpetit

L’Assomption College Montréal

Canadian Buildings

Canadian Architects

Comments / photos for the La Source – Massage Therapy Pavilion page welcome

La Source – Massage Therapy Pavilion Building

Website : Blouin Tardif Architecture

Website : La Source Bains Nordiques