The Geoff Handbury Science and Technology Hub

The Geoff Handbury Science and Technology Hub, Australian School Building, Architect, Education Design, Images

The Geoff Handbury Science and Technology Hub

School Building Development in Victoria, Australia – design by Denton Corker Marshall, Architects

10 Apr 2018

The Geoff Handbury Science and Technology Hub

Architect: Denton Corker Marshall

Location: Domain Street, Melbourne, Victoria, Australia 3004

The Geoff Handbury Science and Technology Hub

The Geoff Handbury Science and Technology Hub

The new Geoff Handbury Science and Technology Hub at Melbourne Grammar School, is a simple, singular sculptural structure. It produces compelling imagery that alludes to the scientific and technological investigations taking place within.

The Geoff Handbury Science and Technology Hub

The School’s brief was to create a unique kind of science and technology centre; a facility that will support staff and students today and into the future.

The Geoff Handbury Science and Technology Hub The Geoff Handbury Science and Technology Hub

The building is sympathetic to the campus heritage and identity, contributing to the ‘Bluestone Campus’ character in both form and colour. It also maintains definition of the existing neighbourhood streetscape, in a calm and quite way with a gently curving corner and ends.

The Geoff Handbury Science and Technology Hub

Separated from the central campus built form, the building, located on the south east corner, also engages with the wider campus landscape. The curved building form is a clear and direct response to the main oval, its physical presence heightened as a stand-alone building. The curved bleachers and overlooking porch, edge the oval while at roof and sky level, an activated, open and covered learning area linking to a green roof garden has been created.

The Geoff Handbury Science and Technology Hub

Entry to the building is via a raised, gently ramped pathway, leading to a covered entry.

The internal arrangement accommodates new and emerging pedagogies by being highly flexible, highly transparent, and highly efficient in its organisation. It is characterised by broader settings for teaching and learning; spaces that enable collaborative teaching; and blurred distinctions between formal and informal learning within and outside the classroom / laboratory spaces.

The layout it based upon a Central Hub for staff, promoting teaching staff and technician collegiality. This contains a staff workroom, a centralised lab preparation room, spaces for quite staff / staff and staff / pupil discussions, and staff amenities.

The Geoff Handbury Science and Technology Hub

Two flexible, formal pedagogical arms for laboratories and classrooms lead from the Hub, one to the north and one to the west. These zones are connected via a Learning Commons Atrium, at the heart of the building. This light filled, open and transparent space ties the formal pedagogical components together and contains a variety of informal collaborative settings for students, enhancing interconnectivity and promoting interaction. It also contains a dynamic and generous 2.5 metre wide stair. The stair’s sculptural curved shape follows the natural circulation path around a transparent meeting room on the central axis, with views through the Atrium to the oval and school campus beyond.

The Geoff Handbury Science and Technology Hub

Dispersed around the outer Atrium ring are a variety of informal breakout zones including open collaborative lounges and private study zones, designed in collaboration with educators to facilitate concentration, learning and engagement of students.

The Geoff Handbury Science and Technology Hub

The ground floor and entry level to the Atrium also links Design and Technology on the lower ground level with laboratories, classrooms and super-labs on the upper levels, and provides large project and industry spaces where science and technology can mesh.

The Geoff Handbury Science and Technology Hub

The new building creates an educational environment that supports student enquiry, creativity, learning and social interaction.

The Geoff Handbury Science and Technology Hub

Sustainability Statement
The external building form of the Hub was generated to produce sun-shading embedded into the building skin. Courtyards, atriums and internal skylights provide daylight into teaching areas, with sensor technology controlling artificial lighting.

A Bubbledeck void spacer concrete slab system allows for large internal spans, reduced concrete use and provides exposed concrete soffits for thermal mass. Active chilled beams are used throughout to reduce energy consumption and operational noise, while providing opportunities for education through exposed systems.
PV skylights integrated into the building fabric were commissioned thanks to fund-raising from a student environmental group, providing both natural light into the learning laboratory below and electricity generation.

Rainwater is harvested and stored in large capacity tanks buried beneath the oval.

The Geoff Handbury Science and Technology Hub

Data from environmental building initiatives is available for students to study so that performance can be monitored and used as an education tool.

The Geoff Handbury Science and Technology Hub

The Geoff Handbury Science and Technology Hub, Melbourne Grammar School – Building Information

Location: Domain Street, Melbourne, Victoria, Australia 3004
Date of Completion: December 2017
Construction Cost: $30M
Gross Floor Area: 5000 sqm

Client: Melbourne Grammar School
Architects: Denton Corker Marshall
Interior Architect: Denton Corker Marshall
Contractor: Kane Constructions
Project Manager: Kane Constructions
Structural Engineer: Irwinconsult
Services Engineer: Irwinconsult
Civil Engineer: Irwinconsult
Acoustic: Acoustic Logic Consultancy
Landscape: Urban Initiatives
Access: Architecture & Access
ESD Consultant: Irwinconsult
Cost Consultant: Wilde and Woollard
Signage: Fabio Ongarato Design
Building Surveyor: PLP Building Surveyors & Consultants
Façade Consultant: BG&E Facades
Planning Consultant: Nicholson Planning
Site Surveyor: Madigan Surveying
Building Access + Maintenance Consultant: Workplace Access
Specification: McGaw Consulting

The Geoff Handbury Science and Technology Hub

Photographer: John Gollings

The Geoff Handbury Science and Technology Hub, Melbourne Grammar School images / information received 100418

Denton Corker Marshall


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in Melbourne

Melbourne Architecture Designs – chronological list

Melbourne Architectural News

Melbourne Architecture Walking Tours

Another Melbourne building by Denton Corker Marshall Architects on e-architect:

One Melbourne Quarter Tower
One Melbourne Quarter Tower
image from architect
One Melbourne Quarter Tower

Melbourne Architecture

Melbourne Architect Offices – design studio listings

Australian University Buildings

University Buildings

Australian Houses




Melbourne Education Buildings

Deakin University Building Melbourne
Design: Woods Bagot
University Building Melbourne
photo : Peter Bennetts

Deakin University Building Melbourne

Swinburne University of Technology
Wilkinson Eyre / Sinclair Knight Merz
Advanced Manufacturing Centre Melbourne
image from architects

Swinburne University of Technology

Australian Catholic University Health and Wellbeing Centre
Woods Bagot, Architects
Australian Catholic University Health and Wellbeing Centre
image from Woods Bagot, architects

Australian Catholic University Health and Wellbeing Centre

La Trobe Institute, near Melbourne
Lyons
La Trobe Institute
picture from architects

La Trobe Institute

Australian Architecture

Australian Architects

Melbourne School Building

Australia Architect Offices

Australian Building Designs

Denton Corker Marshall Architects

Comments / photos for the The Geoff Handbury Science and Technology Hub page welcome

The Geoff Handbury Science and Technology Hub, Melbourne Grammar School contact

Website: Melbourne