Leeds Playhouse Building Page\Park Architects, Award News

Leeds Playhouse Building by Page\Park

11 Sep 2020

Leeds Playhouse Building

Design: Page\Park Architects

Location: Leeds, West Yorkshire, England, UK

Leeds Playhouse by Page\Park architects
photograph : Jim Stephenson

Page \ Park

Summary

The Leeds Playhouse has been transformed by a radical reconfiguration and extension of the existing building to create a new face for the organisation and improve accessibility for all.

Leeds Playhouse building auditorium
photo : Jim Stephenson

The new frontage created on St Peter’s Street turns the theatre around to face the city centre and provides a new entrance and café at street level. The new façade of brightly coloured ceramics creates a strong visual identity that reflects the creativity and diversity of activity withing the building.

Leeds Playhouse Building Page\Park Architects interior
photo : Jim Stephenson

Along with the re-imagining of the two main theatres spaces to increase seating capacity and enhance access, a new flexible performance space has been created through the imaginative reuse of an existing basement. Improvements in access extend throughout the building to better connect the Playhouse with the streetscape on St Peter’s Street, the existing entrance on Playhouse Square and the new public space between the theatre and Leeds City College – Playhouse Gardens.

Leeds Playhouse building Yorkshire UK
photo : Jim Stephenson

Full Description

EXISTING

At the outset of the project Leeds Playhouse was a labyrinth of seemingly unsolvable problems. Built facing the wrong direction, it was intended to address a wider development that never materialised. Designed in the 1980’s the interiors had grown tired, the site topography resulted in complex levels and a convoluted and inaccessible entrance sequence.

Designed by the Appleton Partnership and opened in 1990, the building contains two theatre spaces – the Quarry, a fan shaped tiered auditorium (based on the original temporary theatre in which the organisation had been housed on the Leeds University campus) and the Courtyard Theatre, a galleried flexible space with a retractable seating bank – and was considered a seminal design at the time.

Leeds Playhouse facade by Page\Park
photo : Page \ Park

BRIEF
With the city of Leeds undergoing a period of significant investment and change, including a renewed focus on the value of culture to the city and major new developments in the vicinity of the theatre, this was a timely opportunity for Leeds Playhouse to address the significant issues with the existing building, not least the fact that the current building effectively faces away from the city centre and is isolated by the ring road system. A key aim of the redevelopment is to re-orientate the entrance, reconnecting the theatre with the city. Fundamental to the redevelopment was the need to make the building more accessible in every sense – not just physically – in order to better support the sector-leading work that the Playhouse already undertakes on and off its stages.

Leeds Playhouse facade element – Darwen Terracotta and Faience Factory:
Leeds Playhouse facade Darwen Terracotta and Faience Factory
photo : Anthony Robling

DEVELOPMENT OF THE BRIEF
Page\Park Architects were appointed in early 2016 after a competitive process to work with the client Leeds City Council and Leeds Playhouse as end users on the capital redevelopment. Our immediate response was that, whilst a focus on the creation of a new entrance to give the organisation a stronger visual identity was important, there were other fundamental issues that needed to be addressed to meet the expectation of today’s audiences in terms of facilities, accessibility and inclusivity.

Leeds Playhouse facade element – Darwen Terracotta and Faience Factory:
Leeds Playhouse facade Darwen Terracotta and Faience Factory
photo : Anthony Robling

KEY DESIGN MOVES

QUARRY

How to better integrate the wheelchair and companion spaces into the heart of the Quarry Theatre audience was a key component of our proposals, and the idea of democratic access for all drove the decision-making process behind the internal alterations to the auditorium and the wider building.

Having observed the difficulties of accessing at the top of the steep rake, and the segregation of wheelchair users and their companions at the periphery of the auditorium, we proposed new vomitory entrances at mid-tier level to enable everyone to enter the space unassisted, and to embed the wheelchair and companion positions within the body of the audience. These new entrances then related to a new foyer and route driven through the core of the building, to more closely connect the theatre spaces with the foyer and encourage movement and exploration.

COURTYARD

Leeds Playhouse were keen to increase the seating capacity in the Courtyard by introducing a shallower rake of fixed stalls seating and working with venue consultants Charcoalblue a new arrangement was developed to provide an extra three rows of seating, not dissimilar to the Dorfman Theatre at the National.

ROCK VOID

There was a lot of discussion around the Bramall Rock Void and the nature of this as an ‘as found’ space, which maintains the rawness of the existing brickwork and concrete soffits and a heightened sense of entering into the bowels of the building through the entrance sequence.

Whilst the original design had cleverly utilised the topography to minimise the bulk of the Quarry Theatre, it resulted in a building with a complicated arrangement of internal levels.

Leeds Playhouse building stairs design
photo : Jim Stephenson

EXTENSION

The completed project comprises the new entrance extension onto St Peters Street (with a large new passenger lift), a re-imagined original entrance onto Playhouse Square and further proposed future developments (important to maintain as this is where taxi and coach drop off and accessible parking bays are sited) and the formation of a new internal foyer at the mid-level of the building to connect the entrances and provide improved access and connection into the Quarry and Courtyard. The box office is relocated to the literal heart of the building, opening up to a newly landscaped area named Playhouse Gardens that provides an accessible outside link between St Peters Street and Playhouse Square, and connects the Playhouse with the newly built creative arts campus of Leeds City College.

The circulation now creates a route through the theatre – offering the prospect of chance encounters with the performing arts and other activities hosted by Leeds Playhouse.

Leeds Playhouse Building foyer interior
photo : Jim Stephenson

IDENTITY

The use of ceramics externally roots the façade in the strong local tradition of ceramic and faience seen around Leeds. In our research on the historical context of the site we learnt about Burmantofts Pottery, with their colourful ceramics made locally but exported globally, and we discovered an appropriate synergy with Playhouse productions that are very frequently ‘local’ in content yet focus on universal themes that allow them to be toured nationally and internationally.

Ceramic enabled us to exploit the plasticity of the material to create a three-dimensional façade that alters with the light conditions, with the trapezoidal form linking back to the geometries of the original building. As professional story tellers, Leeds Playhouse pushed us to develop a strong narrative behind the pattern of these panels and the idea emerged of the actor standing on the stage being represented into the patterning on each of the four panels, with each panel depicting one of the four main spaces (Quarry, Courtyard, Bramall Rock Void and Barber Studio). The black tiles represent the actor in the foot lights looking out at their audience, with the fading of the colours into darkness. Each panel is lit from the bottom (representing the stage foot lights) with the light fading out as you eye rises up the panels.

Despite being diminutive in scale against the neighbouring buildings, the new entrance has an assertive presence on St Peters Street, in part due to the roofline and the symbolic Playhouse capital letters – which are themselves reminiscent of the original Leeds Playhouse on Leeds University campus – further connecting the new extension back to the origins of the theatre.

The motif of the ceramic elements is referenced internally in the wayfinding and other internal elements to create a strong holistic visual identity for the Leeds Playhouse resonating with the new brand. Even before Leeds Playhouse has officially reopened this entrance façade has created a real buzz on social media, heightening the anticipation of the theatre’s reopening.

Leeds Playhouse building auditorium interior
photo : Jim Stephenson

ENHANCING SUSTAINABILITY AND INCLUSIVITY

Improving the resilience of Leeds Playhouse was a major objective of the project and the environmental sustainability agenda a critical part of this. The reimagining of the existing building is inherently sustainable and outdated mechanical and electrical systems have been replaced with more efficient versions. Opportunities for the Playhouse to generate its own revenue have been significantly enhanced through the creation of new and improved catering and conferencing facilities.

There has been an emphasis on making Leeds Playhouse as inclusive as possible, reflecting the organisation’s vision and values. The toilet provision is comprehensive, with provision for both gender and non-gender assigned facilities, family friendly cubicles and compartments, and retaining a Changing Places facility.

Leeds Playhouse facade element – Darwen Terracotta and Faience Factory:
Leeds Playhouse facade Darwen Terracotta and Faience Factory
photo : Anthony Robling

SIGNAGE
Our signage commission looked to strengthen the visual identity of the new façade, and so the tile motif formed a key part of the wayfinding concept. Having been involved in all facets of the project we were able to start the concept design at a much more advanced stage.

Leeds Playhouse facade Darwen Terracotta and Faience Factory
photo : Anthony Robling

The geometry of the façade, the colours of the ceramics and the tones of the internal finishes were all blended to create a holistic wayfinding scheme for Leeds Playhouse. As part of our process we examined visitor, performers, audience and staff routes through the building to integrate the most appropriate location for signage to be installed. We worked collaboratively with the client’s digital signage contractor to explore the fusion between digital and physical signage.

Full Size Sample Tile:
Leeds Playhouse facade tile sample
photograph : Page Park Architects & BAM

SUMMARY
The new entrance extension delivers a strong visual identity for not only Leeds Playhouse but also the wider cultural quarter located in Quarry Hill. The theatre building can now better support the artistic, Creative Engagement and Furnace artist development programmes, enabling Leeds Playhouse to remain a key player in Leeds City Council’s commitment to delivering a world class cultural programme, embedding culture at the heart of the city.

Leeds Playhouse by Page\Park interior
photo : Jim Stephenson

Client Testimonial

James Brining Executive Director
The transformed Leeds Playhouse marks the most exciting new chapter in our history for decades and we can’t wait to welcome everyone to enjoy and explore. The new building will allow us to offer the magic of theatre to everyone, all under one roof. I’m so excited for all our venues to function together and it’s our hope that the Autumn/Winter programme will give a taste of what we’re about: a theatre that is rooted in its local community, producing work of national and international significance and supporting and developing artists at all stages of their career.

“There is a tangible buzz around culture in Leeds right now – with the relocation of Channel 4 and the upcoming plans for Leeds 2023, this really is the most fantastic time to be re-opening a theatre that the whole city can be proud of.”

Robin Hawkes Executive Director
“It is just fantastic to see the transformation which Page\Park have conceived landing so well with people as they begin to come back inside the building.”


Page\Park: Leeds Playhouse from Stephenson / Bishop on Vimeo.

A winner at the Scottish Design Awards 2020

Leeds Playhouse – Building Information

Project Team

Client: Leeds City Council
End User: Leeds Playhouse (Leeds Playhouse Trust)
End User Advisor: New Stages Ltd
Architect: Page\Park Architects
Principal Designer: Page\Park Architects
Theatre Consultant: Charcoalblue
Project Manager: Turner & Townsend
Cost Consultant: Rex Procter & Partners
Main Contractor: BAM
MEP Engineer: Max Fordham
Structural Engineer: Arup
Fire Engineer: Arup
Acoustic Consultant: Sandy Brown Associates
Access Consultant: Jane Toplis Associates
Landscape Architects: re-form landscape architects

Photographer: Jim Stephenson (ClickJim)

axo level 1:
Leeds Playhouse building axo level 1

axo level 2:
Leeds Playhouse building axo level 2

theatre axo:
Leeds Playhouse building theatre axo

Funding

Major Funders

– Arts Council England
– Leeds City Council
– The Liz and Terry Bramall Foundation

Trust and Foundations

– Garfield Weston Foundation
– The Foyle Foundation
– Wolfson Foundation
– Fidelity UK Foundation
– Backstage Trust
– Sir George Martin Foundation
– Esmée Fairbairn Foundation
– Arnold Burton Charitable Trust
– R E Chadwick Charitable Trust
– The Peter Black Charitable Trust

Major Donors

– Sir Rodney and Dr Lady Clare Brooke

Principal capital partnerships

– Irwin Mitchell / Caddick Group / Moda

Leeds Playhouse Building by Page\Park Architects image / information received 110920

Location: Leeds Playhouse, Leeds, West Yorkshire, Northern England, UK

Buildings in Leeds

West Yorkshire Architectural Projects

Leeds Architecture Designs – chronological list

Leeds Architecture News

Leeds Architecture Tours by e-architect

Leeds Beckett University Creative Arts Building, Woodhouse Lane
Architects: HawkinsBrown
Leeds Beckett University Creative Arts Building
image courtesy of architects
Leeds Beckett University Creative Arts Building

Maggie’s Yorkshire Centre, St James’s University Hospital
Design: Heatherwick Studio
Maggie’s Yorkshire Centre, building by Heatherwick Studio
images courtesy of architects
Maggie’s Yorkshire Centre Building

Leeds Architecture

Broadcasting Place

Leeds Architecture Offices

Comments / photos for the Leeds Playhouse Building by Page\Park Architects page welcome

Website: Architecture