Gwanggyo City Centre Competition – MVRDV Korea

Gwanggyo Competition Korea, Images, Winner, Seoul city Design, News, Architect, Pictures

Gwanggyo City Centre Competition

Korean Building Proposal near Seoul: New Asian City – design by MVRDV, Architects

4 Dec 2008

Gwanggyo City Centre

MVRDV wins Gwanggyo City Centre Competition, near Seoul, South Korea

Design: MVRDV, Architects, Netherlands

The Daewoo Consortium and the municipality of Gwanggyo announced the MVRDV concept design for a dense city centre winner of the developer’s competition for the future new town of Gwanggyo, located 35km south of the Korean capital Seoul. The plan consists of a series of overgrown hill shaped buildings with great programmatic diversity, aiming for high urban density and encouragement of further developments around this so-called ‘Power Centre’, one of the envisioned two centre’s of the future new town.

Gwanggyo City Centre Competition Gwanggyo City Centre Gwanggyo City Centre Competition Gwanggyo City Centre Competition

Since the beginning of the millennium local nodes with a high density concentration of mixed program are used in Korean town planning. These nodes consist of a mix of public, retail, culture, housing, offices and leisure generating life in new metropolitan areas and encouraging further developments around them: the Power Centre strategy. The Gwanggyo Power Centre will consist of 200,000m2 housing, 48,000m2 offices, 200,000m2 mix of culture, retail, leisure and education and 200,000m2 parking.

This divers program has different needs for phasing, positioning and size. To facilitate this all elements are designed as rings. By pushing these rings outwards, every part of the program receives a terrace for outdoor life. Plantations around the terraces with a floor to floor circulation system store water and irrigate the plants.

The roofs of these hills and the terraces are planted with box hedges creating a strong, recognizable, cohesive park. This vertical park will improve the climate and ventilation, reduce energy and water usage. As a result a series of overgrown green ‘hills’ appear in the landscape.

The site is surrounded by a beautiful lake and forested hills, the design aims to create a landscape on top of the new program that enlarges the green qualities and that links the surrounding parks by turning the site into a park.

The shifting of the floors causes as a counter effect hollow cores that form large atriums. They serve as lobbies for the housing and offices, plazas for the shopping center and halls for the museum and leisure functions. In each tower a number of voids connect to the atrium providing for light and ventilation and creating semi-public spaces. On the lower floors the atriums are connected through a series of public spaces on various levels linking the towers and serving the outdoor facilities of the culture, retail and leisure program. The Power Centre creates a dense urban program with a green regard.

Gwanggyo City Centre Competition Gwanggyo City Centre Competition Gwanggyo City Centre Competition Gwanggyo City Centre Competition

The concept plan is currently at the Gyeonggi provincial authority’s Urban Innovation Corporation for further development and feasibility study, the entire new town will be a self sufficient city of 77,000 inhabitants. The estimated budget and timeframe are still in the process of being established, completion is envisioned for 2011. A consortium lead by Daewoo develops the project with local firm DA Group, which commissioned MVRDV to design the scheme. British firm Arup is involved as engineer.

Gwanggyo City Centre Competition image + information from MVRDV, Architects 041208

Gwanggyo City Centre Competition winner : MVRDV


To see all listed projects on a single map please follow this link.

Korean Architecture – Selection:

Dalki Theme Park + Shop, Heyri
SLADE ARCHITECTURE with Ga.A Architects and MASS STUDIES
Dalki Theme Park
photograph : Yong Kwan Kim
Dalki Theme Park

Digital Media City Landmark Tower, Seoul
SOM
Digital Media City Landmark Tower
image from architect
Digital Media City Landmark Tower

Busan World Business Centre
UNStudio Architects
Busan building
image : World Business Centre Busan, 2011, UNStudio 2007

Korean building

Korean Architects

Comments for the Gwanggyo City Centre South Korea page welcome

Gwanggyo City Centre Competition Building by MVRDV

No tags for this post.