APathy House, Coimbatore Residential Building, Tamil Nadu Property, Indian Architecture, Images

APathy House in Coimbatore

Contemporary Home in Tamil Nadu, India – design by SPA Design, architect

23 Sep 2016

APathy House

Architect: SPA Design

Location: Coimbatore, Tamil Nadu, India

APathy House

The house is designed as a “machine a regarder” colour and light, a place for meditation. In a square plot of 30mX30m, the house is a roughly a square of 20mX20m that occupies the centre. To compensate for the lack of garden depth, the plan is designed like a jigsaw puzzle piece with carved in courtyards, terrace gardens and swimming pool. The outdoor comes inside the house, bringing light to its heart. The central self-supported spiral staircase is lit for a top skylight in a transcendental light.

The plan is designed as a pinwheel figure. The garden level is composed of 4 rooms looking at the different orientations. The boundary wall, clad in laterite stone, collects the garden sculptures in its back drop screen, as well as an enclosed tropical garden in the centre of the city. The plan also defines the garden use from entrance side, outdoor dining, evening garden, and pool side garden, each with a different character.

The first floor is focusing on 4 screen walls that reveal the light and time of the day. Each solar orientation is enhanced with a specific colour: Yellow for morning light on the East, Red for midday light on the South, Orange for evening light on the West and Green for indirect light on the North. The coloured ceramic tiles on the facades reflect the sunlight on the inner face of the suspended screen wall, according to the time of the day, the 9 m wide walls get irradiated with bright colour in succession as an homage to Mark Rothko and James Turell.

The red pool comes deep inside the house like a tong, making swimming activity part of art of living.

The outer projected grey plaster gives an elephant skin protection to the white inner sanctum of the house. The project is based on 5 colors/ materials: Ochre Red of the laterite boundary screen complemented by green of the tropical garden, Grey of the outer facade, White walls and ceiling, Black mosaic floor and staircase parapet.

APathy House – Building Information

Project: APathy House
Location: Coimbatore, Tamil Nadu
Architect: SPA Design Pvt. Ltd, New Delhi
Design Team: Stephane Paumier, Rakesh S,
Furniture: Urbanist
Project Area: 750 sqm
Structural Engineer: Dr. L.S. Jayagopal, Mithran Structures Coimbatore,
Civil Contractors: Mr. Prabhu, Sujan Consortium, Coimbatore
Electrical Contractors: Mr. Pratap, JB Electricals, Coimbatore
Year of Completion: 2014

Photography: Amit Pasricha

APathy House in Coimbatore images / information received 230916

Location: Coimbatore, Tamil Nadu, India

Tamil Nadu Buildings

Gauri Aman Residential Complex, Chennai, south east India
Design: ABIBOO Architecture
Gauri Aman Chennai
picture from architect practice

Gauri Aman Residential Complex Chennai

ELA Residential Complex, Chennai, south east India
Design: ABIBOO Architecture
ELA Residential Complex
picture from architect studio

ELA Residential Complex Chennai

Inder House, Chennai
Design: ABIBOO Architecture
Inder House Chennai
images from architect

New Residence in Chennai

Indian Architecture

Indian Architecture Designs – chronological list

Indian Houses

Indian Architect – contact details

Comments / photos for the APathy House in Coimbatore page welcome

Website: SPA Design