Villa Röling, Kudelstaart House, Aalsmeer Residence

Villa Röling, Kudelstaart House, Aalsmeer Building, Contemporary Dutch Property

Villa Röling Kudelstaart, Holland : Aalsmeer Architecture

Residential Development in The Netherlands design by Architectenbureau Paul de Ruiter

 

Villa Röling

Location: Kudelstaart, Aalsmeer, North Holland

Design: Architectenbureau Paul de Ruiter

Villa Röling Kudelstaart house

The clients of villa Röling are passionate art collectors. They love to be surrounded by works of art. Therefore their main wish regarding their new dwelling was that it would do greatest justice to their collection of paintings and sculptures. However, the location of their house, at the edge of the lake Westeinderplas, is so spendid that it was no option to make a closed volume which would have large wall surfaces for hanging on the paintings but would limit the view of the surroundings. The view of the lake and the garden should be maximal. Therefore we decided to design two contrasting volumes, a transparent glass volume overlooking the lake and the garden, and a ´floating´ wooden box on top of it for the works of art.

Incidence of light
The ground floor consists of a series of museumlike ordened spaces, offering varying views of the lake and the surroundings. The overall glass facade folds itself almost invisibly around the spaces and creates a contour which together with the overhanging superstructure alllows for varying incidence of light. At the outside, back from the glass facade, there are cloths which can be pulled up. The cloths not only screen from solar heat, they create a covered and screened off terrace too.

Spatial unity
The wooden box on top has several big openings in it. In the centre of the house there is an empty space with a skylight and all four facades have a large window. At the two ends of the superstructure are the bedrooms with a maximal view of the surrounding nature. Sunblinds, developed by our own, screen from sunlight and solar heat. The sunblinds, made of horizontal slats, move like shutters. Because they consist of two parts with a bend in the middle, the shutters when opened raise like porches above the glass facade. The paintings and sculptures can be exhibited in the centre of the house around the empty space. The empty space unites spatially ground floor and top floor and the skylight allows daylight to enter both floors.

Kudelstaart home Kudelstaart property Aalsmeer house

Kudelstaart House – Building Information

Location: Kudelstaart, Aalsmeer, North Holland
Client: private person
Address: Kudelstaartseweg, Kudelstaart (NL)
Gross floor area: 340 m²
Volume: 1.116 m³
Program: dwelling with exhibition space
Start design: Aug 2006
Start construction: Nov 2006
Completion: Mar 2008

Design: Architectenbureau Paul de Ruiter bv, Amsterdam
Project architect: Paul de Ruiter
Project team: Noud Paes, Willem Jan Landman, Helga Traksel, Dieter Blok, Willeke Smit
Landscape design: Copijn
Construction advisor: Bouwtechnisch adviesbureau J.L. Croes
Installations: Wahlen & Jongkind
Facade: MHB
Contractor: Van Scheppingen Bouw
Photographer: Pieter Kers

Villa Röling images / information from Architectenbureau Paul de Ruiter 200209

Architectenbureau Paul de Ruiter


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Dutch Architecture

Holland Architecture Designs – chronological list

Buildings in the area

Almere Architecture

Amsterdam Buildings

Apeldoorn Buildings

Breda Architecture

Delft Buildings

Doetinchem Developments

Eindhoven Developments

Groningen Architecture




Buildings by Architectenbureau Paul de Ruiter

Mercator I Nijmegen

Mercator II Nijmegen

Rijkswaterstaat Zeeland

Comments / photos for the Villa Röling Holland Architecture page welcome

Villa Röling Building

Website: Netherlands

Website: Architecture

Website: Visit Netherlands