The W.I.N.D. House in Noord-Holland

The W.I.N.D. House in Noord-Holland, Dutch Contemporary Property, Home Design Holland, Architect, Images, Architecture

The W.I.N.D. House in Noord-Holland

Contemporary Home in The Netherlands – design by Ben van Berkel / UNStudio

3 Feb 2015

The W.I.N.D. House in Noord-Holland

Location: Noord-Holland in The Netherlands

Design: Ben van Berkel / UNStudio, Architects

Super Living – the expansion of the smart home
The ‘homes of the future’, previously the stuff of fantasy exhibited only in World’s Fairs and science fiction, are increasingly becoming a reality. Automation and connectivity are making it possible for today’s smart homes to integrate information technologies through which systems and appliances are able to communicate in an integrated way, resulting in vastly increased convenience, energy efficiency, safety and security.

WIND House
photograph © Fedde de Weert

Ben van Berkel: “The contemporary smart home not only enables the control of appliances from afar and incorporates the necessary installations and materials to aim for a zero net energy building, it also responds to changes in today’s lifestyles.”

WIND House
photograph © Fedde de Weert

As such, flexible floor plans are incorporated which allow for diversity in function in order to correspond to the family’s changing needs and thus offer choice for gathering, seclusion, work or play. The organisation of the contemporary home therefore enables the residents to curate their own home life, both now and in the future.

WIND House
photograph © Fedde de Weert

Ben van Berkel: “A challenge for the architect in the design of today’s single family home is a response that accurately reflects the degrees of flexibility, sustainability and automation required by the residents and the incorporation of these into the overall concept of the design.”

WIND House
photograph © Inga Powilleit

The W.I.N.D. House in the province of North-Holland incorporates both integrated sustainable solutions and home automation, whilst flexibility of spaces, the comprehensive assimilation of the surrounding landscape and a centrifugal circulation form the basis of the design.

WIND House
photograph © Inga Powilleit

The W.I.N.D. House, North-Holland, Netherlands, 2008 – 2014
Located on the outskirts of a Dutch village and close to the sea, the W.I.N.D. House is backed by a sheltered wooded area and fronted by a large, open expanse of polder landscape. The design of the house responds to both its setting and to the seasons, whilst regulating and maximising upon the effects of these.
Assimilating the landscape.

WIND House
photograph © Inga Powilleit

The organisation of the house is defined by its external conditions. The more intimate working and sleeping areas are located towards the back, where the enclosure of the nearby woods provides an intimate, private setting, while the living areas enjoy expansive and panoramic views of the polder landscape to the front.

WIND House
photograph © Inga Powilleit

Both the front and rear of the house are fully glazed and as such connect the two differing outside conditions with the interior. Exterior canopies and side walls further strengthen this connection by framing the view towards the landscape and providing sheltered outside terraces. These side walls are predominantly closed and therefore additionally serve to provide privacy from the neighbouring buildings on either side.

WIND House
photograph © Inga Powilleit

The elevated position of the open plan living areas (kitchen / dining / living) on the first floor further enhances the views to the exterior. The garden area in front of the wings slopes gently up towards the terraces, creating the impression of a continuation of the polder landscape directly into the house.

Suggesting the shape of a simple flower, each of the four facades curve towards the inside to create four distinct petal-like wings and to draw the landscape further into the interior. These curving recesses are visually connected to each other through their view lines, which cross at the heart of the building and provide varied diagonal vistas throughout the building. At the front and back the recesses strengthen the inside-outside connection by providing cross views between the wings.

WIND House
photograph © Inga Powilleit

Centrifugal circulation
The vertical organisation of the building follows a centrifugal split-level principle. An open staircase at the centre of the house – which forms the circulation core between the four recesses – connects the front and back wings, with the result that each turn on the stair provides expansive vistas through the house and out towards the surrounding landscape.
The entrance level houses basement functions and the carport, which is situated next to the main entrance. From the main entrance the central staircase leads towards the children rooms and the music room on the first floor to the rear of the house. From here it proceeds up to the raised first level at the front of the house, where the main living area and kitchen are located.

WIND House
photograph © Inga Powilleit

From the living areas the staircase leads up to the second level at the rear of the house, where the Master bedroom with hamam and the guest room are located, before ascending further up to the generous roof terrace which covers the complete two front wings of the house and overlooks the polder landscape.
Automation and energy management.

WIND House
photograph © Inga Powilleit

A comprehensive home automation system enables integrated control of the electrical systems including solar panels and mechanical installations. Complete control of this ‘smart home’ is possible by a central touch-screen in the living area, while decentral devices provide dedicated control per room. Furthermore control is possible remotely by independent devices via LAN-connection.

Energy from the sun is harvested by solar panels located on the roof at the back of the house. In addition the integrated sustainability concept of the house consists of a central air/water heat pump for heating and cooling and mechanical ventilation with waste heat recovery. The heat pump provides warmth in the winter and cooling during the summer. Distribution is provided by floor heating and cooling with individual control for each room.

Heat gain is reduced through the use of tinted glass on the fully glazed front and back facades. This coated glazing further enables natural light to flood the interior spaces, whilst increasing privacy during daytime. The walls and ceilings of the house are clad with natural clay stucco and the main walls consist of clay bricks which aid in providing a healthy indoor climate due to the evaporating effect of the clay.

The façade and the roof are clad with wooden slats that occasionally taper in and out, providing a play of varying shadows according to different views, whilst also creating soft openings for secondary windows in the kitchen and bathroom.

WIND House
photograph © Inga Powilleit

The W.I.N.D. House in Noord-Holland – Building Information

Location: Noord-Holland, The Netherlands
Building surface gross: 528 m²
Building surface net: 406 m²
Building volume: 1677 m³
Building site: 2350 m²
Programme: single family house
Status: completed 2014

Credits
UNStudio: Ben van Berkel, Caroline Bos, Astrid Piber with Ger Gijzen, René Wysk and Luis Etchegorry, William de Boer, Elisabeth Brauner, Albert Gnodde, Cheng Gong, Eelco Grootjes, Daniela Hake, Patrik Noome, Kristin Sandner, Beatriz Zorzo Talavera

Structural Engineer: Pieters Bouwtechniek, Haarlem
MEP:
Mechanical, plumbing: Ingenieursburo Linssen bv., Amsterdam
Electrical and Domotica: Elektrokern Solutions, Alkmaar
Building Physics: Mobius Consult, Driebergen
Interior Design: UNStudio, Tim-Alkmaar, Alkmaar
Landscape Design: UNStudio
Lighting Design: Elektrokern Solutions, Alkmaar
Special Acoustics: Hans Koomans Studio Design, Amsterdam
Cost Management: Basalt bouwadvies bv., Nieuwegein, Studio Bouwhaven bv., Barendrecht
Site Management: Studio Bouwhaven bv., Barendrecht
Tender Documents: Adviesbureau Both, Haarlem

Photography: Inga Powilleit / Fedde de Weert
Furniture & accessories featured in photos: Supplied by Co van der Horst, Amstelveen

WIND House
photograph © Fedde de Weert

The W.I.N.D. House in Noord-Holland images / information from Ben van Berkel / UNStudio

UNStudio


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in The Netherlands

Contemporary Dutch Architecture

Netherlands Architecture Designs – chronological list

Dutch Architecture News

Amsterdam Architecture Walking Tours by e-architect
Dutch Architecture

House of Pertijs, Breda
Design: concrete architectural associates
Breda Jewellers Design
photograph : ewout huibers for concrete

House of Pertijs

KAPP SKIL, Texel, Dutch Wadden Islands
Design: Mecanoo architecten
KAAP SKIL museum
image : Mecanoo

KAPP SKIL Texel

UNStudio Architects

Website : Noord-Holland

Dutch Buildings

Dutch Housing

Dutch Architects

Comments / photos for the The W.I.N.D. House in Noord-Holland page welcome

The W.I.N.D. House in Noord-Holland – page

Website : UNStudio Netherlands