Dutch Tea House, Vreeland Holland: UN Studio Design

Dutch Tea House, Vreeland Holland, Dutch Project, Photo, UNStudio Architects

Tea House Vreeland, Holland

Contemporary Building Development in The Netherlands – design by UNStudio

2007

Tea House Holland

Date: 2004-06

Architect: UNStudio

Tea House Vreeland

The two bunkers are additions made in 1936 to the nineteenth century New Dutch Water line of defence; an 85km long protective garland of military objects combined with an intricate water management system that enabled the inundation of land in case of attack. Thus, the bunkers are part of an extensive historic structure, situated in a classic, Dutch polder landscape.

Tea House Vreeland

For a number a years they have formed part of an estate that is slowly being developed as a mixture of high-end business and sporting functions. Stables and polo fields form the core of the estate, but there are also some offices.
The structure on top of the first bunker, a second one might be realized at a later stage, is intended as a business retreat. It consists of a single, large room with some elementary facilities. The seamless, stainless steel façade is orientated towards the polo field with its single window. A glass skylight enforces the smooth, car-like manifestation of the structure.

Vreeland Tea House building: text authorised by UNStudio Architects 270407

Tea House on bunker
Vreeland, the Netherlands

Project information
Multi functional room

Location
Vreeswijk, Netherlands
Contribution UNStudio
Competition design and aesthetical guidance during execution phase
Program
Meeting space / business retreat
Scale
Gross floor surface: 80 m²
Volume: 136 m3
Building site: 54 m²

The project involves the reprogramming of a historical and derelict building through renovation and addition. The original bunker is part of an intricate water management system that enabled the inundation of land in case of attack situated in a classic, Dutch polder landscape.

Stables and polo fields now surround the building and the new addition is intended as a large space with facilities to support a meeting space or business retreat. The existing 1936 bunker remains intact except of a portion of the concrete roof where the new structure connects whilst the new addition is like an umbrella, an addition that could be removed and does not damage or permanently influence the historic structure. The metallic addition appears to have grown out of the still visible concrete facades of the bunker, cantilevering out towards the sports fields with its large single window. In fact the space is designed with steel structures within its two main walls which act as one story high beams. These beams are balanced off center on two columns that land directly in front of the existing bunker. Stability is achieved by using the massive concrete shell of the bunker as a counterweight, offsetting the forces of the cantilevering extension by connecting it with the two beams.
The bunker houses all the new installations and public circulation restricted to the new addition. Entrance into the building is accessed between the existing bunker’s outer façade, which remains uncovered, and the new façade cladding of the addition.

Tea House on bunker
Vreeland, the Netherlands
2004-06

Gross floor surface: 80 m²
Volume: 450 m3
Building site: 54 m²

Credits : teahouse on bunker – English

Client: Cor van Zadelhoff
Design: UNStudio, Amsterdam
Ben van Berkel, Gerard Loozekoot met René Wysk, Job Mouwen en Marcel Buis, Thomas de Vries, Holger Hoffmann, Eric den Eerzamen, Joakim Kaminsky, Peter Irmscher, Daniel Kalani, Anika Voigt, Eric Coppolse, Stephan Albrecht

Project management: Rietmeyer, Almere
Ronald Cos, Geert Wilmink
Constructural engineer: ABT, Velp
Rob Nijsse
Construction: ABT, Velp
Rob Nijsse, Stephan Toonen
Installation: ABT, Velp
Onno Janse
Construction physics: ABT, Velp
Mark van Veghel
Lighting outside: Arup lighting, Amsterdam
Rogeier van der Heide, Marion Tränkle

Execution:
Facade: Sorba, Winterswijk
Glass: Metaglas, Tiel
Door: Hallington, Vianen
Interior construction phase: van Schaik, Breukelen
Interior finishing phase: Benschop, Zoetermeer
Floor: van Zoelen, Badhoevedorp
E-installations: Bart Lodder, Breukelen
W-installations: Engeltherm, Montfoort
S-installations: Smit installatietechniek, Utrecht

Design UN Studio:
Ben van Berkel, Gerard Loozekoot with René Wysk, Marcel Buis and Thomas de Vries, Job Mouwen, Holger Hoffmann, Eric den Eerzamen, Joakim Kaminsky, Peter Irmscher, Daniel Kalani, Anika Voigt, Eric Coppolse, Stephan Albrecht

Credits : teahouse on bunker – Dutch

Project information

Vloeroppervlakte: 80 m²
Oppervlakte bouwlokatie: 54 m²
Volume: 450 m³

Opdrachtgever: Cor van Zadelhoff
Ontwerp: UNStudio, Amsterdam
Ben van Berkel, Gerard Loozekoot met René Wysk, Job Mouwen en Marcel Buis, Thomas de Vries, Holger Hoffmann, Eric den Eerzamen, Joakim Kaminsky, Peter Irmscher, Daniel Kalani, Anika Voigt, Eric Coppolse, Stephan Albrecht

Projectleiding: Rietmeyer, Almere
Ronald Cos, Geert Wilmink
Constructeur: ABT, Velp
Rob Nijsse
Constructie: ABT, Velp
Rob Nijsse, Stephan Toonen
Installaties: ABT, Velp
Onno Janse
Bouwfysica: ABT, Velp
Mark van Veghel
Buitenverlichting: Arup lighting, Amsterdam
Rogeier van der Heide, Marion Tränkle

Uitvoering:
Gevel: Sorba, Winterswijk
Glas: Metaglas, Tiel
Schuifdeur: Hallington, Vianen
Interieur ruwbouw: van Schaik, Breukelen
Interieur afbouw: Benschop, Zoetermeer
Vloer: van Zoelen, Badhoevedorp
E-installaties: Bart Lodder, Breukelen
W-installaties: Engeltherm, Montfoort
S-installaties: Smit installatietechniek, Utrecht

UNStudio


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Dutch Buildings

Dutch Architect Studios

Dutch House

Dutch Architecture




Borneo Sporenburg : Houses
various architects incl. MVRDV
Borneo Amsterdam
picture © adrian welch
Borneo Houses

Theatre Agora, Lelystad, Flevoland
UNStudio
Theatre Agora Holland
Theater Lelystad, 2005 : image © Christian Richters
Theatre Agora

Tea House Buildings

Riverside TeahouseMin River, Sichuan, southern China
Architects: Lin Kaixin Design
Riverside Teahouse Sichuan
photo : Wu Yongchang

Chinese Riverside Teahouse

Bamboo Courtyard Teahouse, Yangzhou, eastern China
Design: Harmony World Consulting & Design (HWCD)
Tea House in Yangzhou
photograph : T+E

Bamboo Courtyard Teahouse

Tea House in Hutong, East District, Beijing, northern China
Design: ARCHSTUDIO
Tea House China
photo from architects

Chinese Tea House in Hutong

Tea House, Shanghai, Jungong Road, Yangpu District, Shanghai, eastern China
Design: Archi-Union Architects
Tea House in Shanghai
photograph : Zhonghai Shen

Tea House Shanghai

Boa Nova Tea House, Portugal
Design: Álvaro Siza Vieira
Boa Nova Tea House
photograph : Joao Morgado

Boa Nova Tea House

Tea Houses California, Silicon Valley, California, USA
Design: Swatt | Miers Architects
Tea Houses Silicon Valley
photograph : Tim Griffith

Tea Houses California

El té – Brazilian Tea House, Porto Alegre, Brazil
Design: Gustavo Sbardelotto & Mariana Bogarin
El Té Brazil
photo : Marcelo Donadussi

Bamboo Courtyard Teahouse

Comments / photos for the Dutch Tea House Building page welcome

Dutch Tea House – page

Website: Netherlands