Philips Lighting Headquarters in Eindhoven, Building

Philips Lighting Eindhoven Building, Dutch High Tech Campus Project, HTC Headquarters Photo, News, Property

Philips Lighting Headquarters in Eindhoven

High Tech Campus (HTC), The Netherlands – design by LAVA, Architects

13 Jul 2016

Philips Lighting Headquarters Eindhoven

Philips Lighting Headquarters in Eindhoven

Design: LAVA, with INBO and JHK

LET THERE BE (INTELLIGENT) LIGHT

Golden light shines through a canopy of leaves to create a unique gathering space in the atrium of the new Philips Lighting headquarters in Eindhoven.

Philips Lighting Headquarters Eindhoven

Photographs: Jonathan Andrew

Intelligent lights in the parametric designed ‘tree’ generate different scenarios, boosting communication, interchange and wellbeing for staff and visitors.

Philips Lighting Headquarters Eindhoven

LAVA, with partners INBO and JHK, designed the adaptation of the mid 20th century building for the new headquarters. The aim was to design public and work spaces that embrace the innovative, people-centric values of lighting technology company Philips.

Philips Lighting Headquarters Eindhoven

“The atrium, originally the central courtyard of the 1950s building, was designed as a place of welcome, way finding, branding and staff interaction, and therefore had to be strong spatially,” said LAVA director Alexander Rieck.

The atrium also brings people together by congregating core activities such as exhibitions, meeting rooms, coffee bar, public talks and staff meetings, and is also the entrance to the new Philips Lighting Application Centre.

Staff and visitors are greeted in the central atrium by LAVA’s huge parametrically designed interactive light ‘tree’ comprised of 1500 ‘leaves’, hanging pyramidal panels suspended from the ceiling. The concept is of light filtering through trees.

Philips Lighting Headquarters Eindhoven

Covering the whole atrium ceiling the sculpture demonstrates the behaviour of light, both natural and artificial: reflection, diffusion and emission.

“Light was obviously the main driver but LAVA’s design goes beyond just showcasing technical solutions – it explores a deeper understanding of the nature of light. Light is only visible to the human eye when it reflects on something, so the sculpture gives shape and visibility to light,” added Rieck. “Light is used for information, visualisation, emotion and enabling – our tool to create a volume of space.”

Philips Lighting Headquarters Eindhoven

Mr Rieck explained: “The sun gives our sense of time. Working in an office means people miss the subtle light changes during the day. So LAVA programmed the panels using low-level artificial intelligence to create daily light scenarios in an organic and non-repetitive way for the whole calendar year. Scenarios respond to different seasons, times of the day and the architectural layout of the atrium space and are used to activate or relax the users throughout the day.”

Philips Lighting Headquarters Eindhoven

“It’s a bit like an ecosystem, with light effects turning golden, for example, as an energy boost in the morning.”

A reflective surface on the back of each panel creates a play of light and shadow. It also filters and reflects natural light from the atrium side windows and skylights.

Five hundred panels use self-emitting Philips Ecophon Soundlight – an integral product that consists of comfortable LED lighting with sound absorption in an integrated light and acoustic ceiling system.

Philips Lighting Headquarters Eindhoven

“We know from Fraunhofer Institute research that generating different lighting effects is a cost effective way to bring variety and productivity to the lives of workers who quickly become oblivious to their surroundings, no matter how attractive.”

“The iconic design not only gives visitors an amazing experience and a transition from the entrance to offices and the LAC, but also reflects this innovative and forward-thinking company,” he added.

The offices were designed to foster creativity with a more flexible and efficient use of space. Spaces were designed to encourage informal ‘accidental’ interactions, known to be a key enhancer of success in R&D businesses.

Philips Lighting Headquarters Eindhoven

Special environments were created for different work situations – from concentration to communication, activation to relaxation.

Other factors such as variable visual fields, perceived security, acoustics, smell, lighting, materials and textures contribute to an effective and harmonious work environment, which meets the highest standards of the innovative workspace layout WPI (work place innovation).

Philips Lighting Headquarters Eindhoven

The design was developed using the latest workspace research and Philip’s experience with recent fit-out experiments plus an intensive cycle of interviews and design meetings involving the end users and building management.

Philips Lighting Headquarters Eindhoven

PRACTICE CREDITS
LAVA: Alexander Rieck, Tobias Wallisser, Chris Bosse
Project Architects: Nuno Galvao, Matthijs la Roi, Stephan Markus Albrecht, Sebastian
Schott, Mariusz Polski
Design Team: Marvin Bratke, Mircea Mogan, Barbora Srpkova, Miroslav Strigac,
Diana Schlebe, Rashmi Katkar, Roxelane Güllmeister, Paolo Alborghetti, Ruis
Dervishi, Aida Ramirez, Julian Wengzinek, Benjamin Hitscherich, Simone Tchonova,
Erik Didar, Jeroen van Lith, David Stieler

Philips Lighting Headquarters Eindhoven

PARTNERS:
Design development: INBO, JHK
Lighting consultant: Beersnielsen, LiAS
Construction: Heijmans
Images: Jonathan Andrew

Philips Lighting Headquarters Eindhoven

ABOUT LAVA
Award-winning LAVA (Laboratory for Visionary Architecture) was founded, in 2007,
by directors, Chris Bosse, Tobias Wallisser and Alexander Rieck. LAVA currently has
under construction a new university master plan and headquarters in Riyadh, a new
youth sports hostel in Bayreuth and has recently completed an airport retail fit out
in Sydney.
LAVA merges future technologies with the patterns of organisation found in nature to
build a smarter, more socially and environmentally responsible future.
LAVA combines digital workflow, nature’s structural principles and the latest digital
fabrication technologies to achieve MORE WITH LESS: more (architecture) with less
(material/ energy/time/cost). www.l-a-v-a.net

Philips Lighting Headquarters in Eindhoven images / information from LAVA, Architects

LAVA


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in The Netherlands

Contemporary Dutch Architecture

Netherlands Architecture Designs – chronological list

Dutch Architecture News

Amsterdam Architecture Walking Tours by e-architect

Dutch Buildings

Dutch Architecture – Selection

House IV
Design: De Bever Architecten
House IV Eindhoven
photo : Norbert van Onna

Eindhoven House

Fontys Sports College Building
Mecanoo
Fontys Sports College Eindhoven Building
photo : Christian Richters

Fontys Sports College Eindhoven

Website: Philips Eindhoven – Koninklijke Philips N.V., Netherlands

Office Buildings

Eindhoven Buildings

Mies van der Rohe Award

Dutch Housing

Dutch Architects

Comments / photos for the Philips Lighting Headquarters in Eindhoven Architecture page welcome

Philips Lighting Headquarters in Eindhoven Building

Website: Philips Research Eindhoven High Tech Campus (HTC)