Assen Station Building, Dutch Wooden Roof Design, municipality, ProRail, NS, Architect, Photos

Assen Station Building News

6 July 2020

Assen Station: Gateway to the City

Design: Powerhouse Company + De Zwarte Hond

Assen Station has been completely transformed thanks to an extraordinary wooden structure. The new station is defined by a triangular wooden roof that appears to float above the several buildings below.

Aerial photo by Egbert de Boer:
Assen Station Buildin, Wooden Roof

Photos below by Sebastian van Damme

It connects the railway line and the city with a single urban gesture. The construction of a new car tunnel under the station square has allowed a traffic-calmed public space to be created around the station. The station was designed by Powerhouse Company and De Zwarte Hond on behalf of NS, ProRail and Assen municipality.

Assen Station building wooden roof

A new identity

Assen Station was originally a transit station where the city remained invisible to travelers. The municipality of Assen therefore asked for a transparent and inviting station on the regional level, which would at the same time remove the barrier of the tracks on the neighborhood level.

Assen Station building wooden roof

Powerhouse Company and De Zwarte Hond designed the new station as an all-sided building – connective, transparent and sustainable – that is equally inviting from every angle. The impressive triangular geometry of the roof gives the building a strong identity, organizes the program and also makes a connection with the urban context.

Assen Station building wooden roof

“The shape of the canopy was created by placing an apparently simple triangle on the site, with a slight slope at the entrance of the underground bicycle shed and a curve at the level of the tracks. This has created an elegant, almost floating structure that responds on all sides to its context.” – Nanne de Ru, Founder Powerhouse Company

An artisanal wooden roof

The 3,000 m² triangular roof is made entirely of wood. This is a first: it’s the only example in the Netherlands where a station’s roof bridging train tracks has been entirely constructed in wood.

Assen Station building wooden roof

The design team took their responsibilities seriously when it came to sustainability. The choice for a natural building material also fits well with the green character of the city of Assen and its surroundings. The wooden roof creates an inviting atmosphere for travelers.

Assen Station Netherlands wooden roof

Windows in the middle of the roof allow a play of sunlight on the platforms and in the station hall. The wooden roof is 10 meters high and has three uneven sides with lengths of 78, 88 and 90 meters. A green sedum roof surface has been added along the edges for buffering rainwater.

Assen Station building wooden roof

For durability and easy maintenance, the columns and roof edges are finished in a coated metal finish in a champagne color that harmonizes with the wooden beams. By constructing the roof with freestanding columns, the program beneath can easily be adapted. This sustainable design thus provides for future changes in passenger numbers and commercial facilities in the pavilions.

Assen Station Netherlands wooden roof

“The strength of the design lies in the strongly connective form. This helped to maintain the concept throughout the process, while also being able to represent the different interests of all three of our clients – ProRail, NS and the city of Assen.” – Stefan Prins, Partner Powerhouse Company

Assen Station Netherlands wooden roof

The station as public plaza

Under the wooden roof construction, detached buildings offer space for the commercial and station-related functions. A logical organization of the functions results in an open and accessible station. The buildings have brick facades with rounded corners. The purple-red toned facing bricks match the red carpet of brick pavers and the red porphyry of the station floor. The station thus functions as a public plaza marking the beginning of the main route towards the city center.

“The design of an all-sided station accentuates the merger of two districts.” – Erik Roerdink, Partner De Zwarte Hond

Assen Station building wooden roof

Station area redesign

The new station is not isolated. It forms the most eye-catching part of the Florijn Axis, the area development that promotes the accessibility and expansion of the city of Assen and improves the connection with Assen-Oost.

Assen Station Netherlands wooden roof

The triangular station roof completely spans the newly expanded railway line and thus fulfills a key role in connecting the eastern and western districts. The complex transport flows of the station square have been resolved with a new platform tunnel for pedestrians, the restoration and shortening of the existing bicycle tunnel, a car tunnel and an underground bicycle shed for 2,600 bicycles. This has created a pedestrian-friendly station area with high-quality greenery, minimal impact from cars and a pleasantly human scale.

Assen Station building wooden roof Assen Station building wooden roof

“The new station gives substance to the ambitions that De Zwarte Hond previously incorporated in the master plan study for the Florijn Axis and the urban plan for the Assen station area: good accessibility for all modalities.” – Jeroen de Willigen, Partner De Zwarte Hond

With a connective architectural gesture in wood, Assen Station combines a grand and inviting entranceway with an optimal multimodal junction that connects the city with the region.

Assen Station building wooden roof Assen Station building wooden roof

Assen Station The Netherlands – Building Information

Project details

Location: Assen, The Netherlands

Period: 2014-2020

Size: 3.015 m2

Project credits

Client: Assen municipality, ProRail, NS

Architects: Powerhouse Company and De Zwarte Hond

Partners in charge: Stefan Prins, Jeroen de Willigen

Team: Nanne de Ru, Erik Roerdink, Dik Houben, Maarten Diederix, Eric van Keulen, Erwin van Strien, Ben van der Meer, Max Tala Nossin, Tjeerd Jellema, Yoon Kyun (Peter) Lee, Marc Beeftink, Chris ten Have, Julius Kirchert, Paul Rikken, Katarzina Klepacz, Jeffrey Ouwens, Martijn Korendijk, Freddy Siekmans, Martine Drijftholt, Kris Schaasberg, Richard Vrijland

Main structural engineer: Gilbert van der Lee, Breed Integrated Design

Structural engineer wood construction: Miebach Ingenieurbüro

Mobility advisor: InVra plus

Installation advisor: Adviesbureau VanderWeele

Fire safety advisor: Munnik Brandadvies

Main contractor: Hegeman Bouwgroep

Wood structure: Heko Spanten

Steel structure: Broeze

Synthetic roof: Licotec

Photography: Sebastian van Damme, Egbert de Boer

Videography: Marcel IJzerman

Powerhouse Company

Assen Station Building images / information from Powerhouse Company 060720

Location: Assen, Netherlands

Architecture in The Netherlands

Contemporary Dutch Architecture

Netherlands Architecture Designs – chronological list

Drents Museum Assen
Design: Designed by Erick van Egeraat
Drents Museum Assen Building
photograph : J Collingridge
Drents Museum Assen Building by (designed by) Erick van Egeraat

Dutch Architecture News

Amsterdam Architecture Walking Tours by e-architect

Dutch Museum Buildings

Museum Voorlinden in Wassenaar
Museum Voorlinden - Dutch Architecture News
photo © Ronald Tilleman
Museum Voorlinden in Wassenaar Building

National Museum of Ceramics Princessehof, Grote Kerkstraat, Leeuwarden
Design: i29 interior architects
National Museum of Ceramics Princessehof in Leeuwarden - Dutch Architecture News
photography : Ewout Huibers
National Museum of Ceramics Princessehof

Arnhem Museum
Design: Benthem Crouwel Architects

Arnhem Museum
image from architect
Arnhem Museum Building

Museum for Realistic Art Gorssel

Dutch Architecture

Dutch Architect

Comments / photos for the Assen Station Building Netherlands page welcome

Website: Visit Netherlands