Τhe Wave Glyfada Golf Club, Residential Building Greece, Potiropoulos+Partners Greek Project

Τhe Wave – Residential Building

12 June 2020

‘Τhe Wave’ – Residential Building, Glyfada Golf Club

Architects: Potiropoulos+Partners

Location: Kon/nou Karamanli, Glifada 166 10, Greece – Athens suburb

Τhe Wave - Residential Building, Glyfada Golf Club

Τhe Wave – Residential Building

“The Wave” residential building is adjacent to the Glyfada Golf Club from the east. The design process envisioned two interconnected volumes within one continuous structure parallel to the property’s longer side, in direct conversation with the natural characteristics of Place and the view.

Τhe Wave - Residential Building, Glyfada Golf Club

The design process was driven by a careful manipulation of boundaries that define movements, pauses, and qualitative differences. The transitive way that natural light travels through the building mass, the views in the foreground and in the distance, and the seasonal transformation of the landscape, established a set of interactive relations that shaped the project’s architectural vocabulary.

Τhe Wave - Residential Building, Glyfada Golf Club

In response to the panoramic nature of the site, the inner structure demonstrates distinct, yet related viewing priorities and spatial roles. The organizational strategy opens a dialogue between the landscape and the building, articulating its interior into areas that range from communal to private, extroverted to introverted, day-to-day to impromptu, depending on the differentiations of both space and view. In this light, the building serves as a mediator between the user and the environment at the intersection of multiple narrative and analytical flows.

Τhe Wave residential building Glyfada Golf Club Athens

This emergent microcosm provides an intricate experience based on the dynamics between the man-made and the natural, the point of focus and the background, the familiar and the unknown, triggering sensations and emotions that capture the moment. Throughout this journey, experiences, spaces and materialities converge, either as parallel or as complimentary events.

Τhe Wave residential building Glyfada Golf Club Athens

An earthy material and a non-material – marble and glass respectively – comprise the building’s envelope, describing a transition from the natural to the built. Their relationship is explored through a simple constructional approach, which accounts for matters of texture, color and response to light. These dynamic relationships strike a balance in a final form that seems to be in motion; a materialized highlight of the entire design process.

Τhe Wave residential building Glyfada Golf Club Athens

About Potiropoulos+Partners:

Innovative and inventive architecture, based on creativity, research and respect for the natural environment, is the design staple of Potiropoulos+Partners. The firm creates high-quality projects for its clients through a design that seeks out new ways of thinking and expression, while charging its architectural compositions with multifaceted and imaginative intentions.

The office was founded in 1989 by Dimitris Potiropoulos and Liana Nella-Potiropoulou and has been established as one of the most important architectural offices in Greece, based in Athens and London. Today, with 30 years of experience, and with the participation of their son Rigas Potiropoulos, this creative team of talented architects addresses the global market, providing complete design services in every scale of architectural and urban planning.

Τhe Wave residential building Glyfada Golf Club Athens

Distinctions:

Potiropoulos + Partners has been repeatedly distinguished in national and international architectural competitions and has been honored with numerous awards, such as the 1st Prize for the Natural History Museum in Samos, 3rd Prize for the Technical Chamber of Greece Complex in Maroussi, 2nd Prize for the New Acropolis Museum in collaboration with Studio Daniel Libeskind, 1st Prize for the renovation of the “Ekmetzoglou” building complex in Volos, a distinction for the Grand Egyptian Museum in Cairo, et. al.

Furthermore, Potiropoulos+Partners are the recipients of the “Architizer A+” award for the “German School of Athens Kindergarten” in 2016, and the “Beach Front Villa – Navarino Residence” in 2017. The former project was also nominated for the 2015 Mies van der Rohe Award. More recently, other projects have been awarded by the prestigious German Design Council the “Special Mention” and “Winner” prizes in the 2018 German Design Awards, as well as the “Winner” prize in the 2020 German Design Awards.

The projects “Βeach Front Villa – Navarino Residence”, “Touristic Development of Luxury Suites in Kavouri” and “German School of Athens Kindergarten” were distinguished in the 2018 World Architecture Community Awards. Finally, the project “Mykonos White Boxes Resort” won the Bronze Prize in the 2018 A’ Design Awards, one of the most significant design awards internationally.

Potiropoulos + Partners

Τhe Wave – Residential Building images / information received 120620

Location: Glyfada Golf Club of Athens, Greece, Europe

Contemporary Greek Architecture

Greece Buildings

Greek Architecture Designs – chronological list

Greek Architecture News

Another Greek building design by Architects Potiropoulos+Partners on e-architect:

White Boxes Resort, Mykonos, Cyclades, Greece
White Boxes Resort
image from architects office
White Boxes Resort Mykonos

Greek Houses

Greek Architect Studios design firm listings on e-architect

Greek Architecture

Grace Santorini Hotel
Design: Divercity & Mplusm
Grace Santorini Hotel
photo : Erieta Attali
Grace Santorini Hotel in Greece

Mykonos Villa Renewal, The Cyclades, Greece
Design: GM Architects with Greek architect Andreas Vassilaros
Mykonos Villa pool design in the Cyclades | www.e-architect.co.uk
photograph courtesy © GM Architects
Mykonos Villa Renewal

New Acropolis Museum
Design: Bernard Tschumi Architect
Acropolis Museum building

Greek Architects

Olympic Tennis Centre, Athens Olympic Sports Complex
Design: Potiropoulos D+L Architects
Olympic Tennis Centre Athens

Residence, Larissa
Design: Potiropoulos D+L Architects
Larissa Residence

Comments / photos for the Τhe Wave – Residential Building page welcome

www.potiropoulos.gr