Hanging Boxes Interior in Avignon

Seating Pods, Avignon Architecture, Architect, French Renovation Project, Images

Hanging Boxes Interior in Avignon

Reorganization of Interior Spaces, France – design by NBJ Architectes

24 Apr 2014

Hanging Boxes Interior

Re-establishment of The Institut de Formation des Professionnels de la Sante

Location: 740 Chemin des Meinajariès, 84907 Avignon, France

Design: NBJ Architectes

The project is an interior renovation of an existing building and seeks to establish a coherent whole operation by adapting the program to the needs and uses of new users. The intervention is essentially a reorganization of interior spaces, limiting interventions on buildings and ensuring optimization of quality and comfort of use. The general principles of circulation of the old building are maintained and adapted to the standards required by the change of destination.

Hanging Boxes

To provide a spatial quality and attractiveness to the central atrium, the “hanging boxes” are deposited along the passageways in level 1 and level 2. They are spaces of conviviality and collaboration between students, teachers, and administration. The staggered views offers a real centrality to what was previously a simple empty. These entities are involved in both the formation of identity and its new usability.

Hanging Boxes

The Building takes place on the site “Agroparc Avignon”, near the University and student services, including the University Restaurant. The building is involved in the operation is an office building in level 3 previously occupied by services of the Regional Directorate of France Telecom.

Hanging Boxes

The rehabilitation project intends to give an overall consistency in building operation by adapting the program to the needs and uses of new users.

Hanging Boxes

The work involves a reorganization of interior spaces, limiting interventions on buildings and ensuring optimization of quality and comfort of use. The exterior of the building has been preserved, only a fire escape is added on the “pinion” fronts to meet safety standards. In addition, the work was to compliance the building both in terms of standards with disabilities (physical, visual, auditory) and technical standards.

Hanging Boxes

The building is divided into three distinct parts, a linear part Northwest, South-eastern part of curved shape, and a south-western part of triangular shape. It has an area of 6830 square meters. The main entrance is located on the north-western part. A curtain wall curved back cover acts. The Southeast side welcomes an atrium in the center of the entire height of the building, and is lit by skylights in the roof. These areas feature classrooms. The southwestern part extends mainly ground floor, only certain technical areas are level 1.

Hanging Boxes

Reinvest a place, offer it an open and welcoming image.

The general principles of circulation of the old building are preserved and adapted to the standards required by the change of destination.

Hanging Boxes

To provide a spatial quality and attractiveness to the central atrium, the “hanging boxes” are deposited along the passageways in level 1 and level 2. They are spaces of conviviality and collaboration between students, teachers, and administration. The staggered views of space offers a real centrality to what was previously a single empty.

Hanging Boxes

A new visible signage, efficient and attractive joins the establishment. Inside the building, there is a hierarchical development allowing the information to be transmitted to users, from home to various premises, services or entities. Each level is indicated by a different color from yellow to purple. A specific typeface is applied to all directions of the building.

Hanging Boxes

The existing building has in its composition a strong horizontal and dominant façade which is voiced by headbands windows, horizontal sun and breezes. These horizontal lines are directly integrated in the project through the front design of the fire escape added at the end of the north-western part. It was the only added element and changing facades. Which appeared first as a constraint was a major rewrite of the project asset. This is thanks to a game of transparency, this relatively flat facade was put into perspective by working on the colors of the adjacent rooms. And a set thickness and depth were made to transform the image of the building without changing the existing facades. These entities and specific devices involved in both the formation of identity, but also the usability of the newly found place.

Hanging Boxes Interior in Avignon – Building Information

Official name: GIPES – Institut de Formation des Professionnels de la Santé
Location: 740 Chemin des Meinajariès, 84907 Avignon, France
Client: Région PACA – Direction des Lycée
Program: Institut de Formation des Professionnels de la Santé
Architects:
Elodie NOURRIGAT/Jacques BRION/Romain JAMOT– NBJ Architectes
Project Area: 6 830 sqm
Cost: 3 Millions € HT
Delivery date: Dec 2012
Photo credit (s): Paul KOZLOWSKI ©photoarchitecture

Hanging Boxes

Hanging Boxes Interior in Avignon information / images received on 24 Apr 2014


To see all listed projects on a single map please follow this link.




New Buildings in France

French Architectural Projects

French Architecture Design – chronological list

French Building News

French Architect Offices – design firm listings

Paris Architecture Tours by e-architect

Bastide Niel, Bordeaux, south west France
MVRDV
Bastide Niel
picture from architects

Parc des Expositions Toulouse, southern France
OMA
Parc des Expositions Toulouse
image © OMA

Pierre Vives Montpellier Project
Zaha Hadid
Montpellier building
picture from ZHA

Marseilles Buildings

French Architects

French Buildings

Buildings / photos for the Hanging Boxes Interior in Avignon Architecture page welcome

Hanging Boxes Interior in Avignon