Festival Hall Pratgraussals Albi in Toulouse

Festival Hall Pratgraussals Albi, Toulouse Building, Community Centre, Architecture, Images

Festival Hall Pratgraussals Albi in Toulouse

Community Centre Development in France – design by ppa●architectures + Encore Heureux

17 Jun 2019

Festival Hall Pratgraussals Albi

Design: ppa●architectures + Encore Heureux

Location: Toulouse, southern France

Festival Hall Pratgraussals Albi

Festival Hall Pratgraussals Albi in Toulouse
photo © Philippe Ruault

On the north bank of the river Tarn, 400m as the crow flies from Albi’s celebrated Cathedral of Saint Cecilia, Pratgraussals sits in a bend on the river on the site of a former quarry, latterly appreciated for leisure and nature. For the new community centre, we have proposed a building that responds to the landscape, and whose morphology allows for a variety of possible future uses. The distant spire of Saint Cecilia’s Cathedral calls for a building of great simplicity, laid out horizontally, its gallery reinforcing its pedestrian links. The powerful presence of the project characterises the site, but its architecture creates the illusion of having always been there.

Festival Hall Pratgraussals Albi in Toulouse
photo © Cyrus Cornut

The sloping roofs indicate the centre, over the main events hall, and the two extremities at the south and north correspond respectively to the main entrance and the artists’ entrance. The peripheral walkway becomes a suspended canopy, indicating the entrance. The simplicity of the volumes and combination of materials offers a double scale: a domestic scale, with particular reference to agricultural buildings, and the scale of a public building open to all.

Festival Hall Pratgraussals Albi in Toulouse
photo © Cyrus Cornut

Programme and form
The Pratgraussals community centre is a major amenity, part of the community, inviting, conceived to cater for the wide range of events that it needs to accommodate. The brief stipulates the construction of a large hall to seat 500, plus associated services: reception, dressing rooms, technical logistics, kitchens, management, as well as the necessary external developments in the meadow to the west, with its events stage.

Festival Hall Pratgraussals Albi in Toulouse
photo © Cyrus Cornut

A hall designed both as an important piece of equipment for the Pause Guitare festival, and a welcoming and convivial building for multiple uses in the city of Albi. A simple brief for a community venue for parties, meetings, games and events for all ages and all passions.

Festival Hall Pratgraussals Albi in Toulouse
photo © Philippe Ruault

To these criteria was added the requirement that the building be constructed in less than 11 months in time for the 2017 and 2018 festivals.

Functionality and uses
The centre of the project is the large events hall, whose roof makes it possible to adapt a reception area by decomposing it into three separate spaces, thus being able to accommodate a range of configurations. Particular care was given to ensure both natural light during the daytime, as well as the possibility to black out for shows or projections.

Festival Hall Pratgraussals Albi in Toulouse
photo © Cyrus Cornut

At either end of this space are, to the south the main entrance to the building, and to the north a secondary entrance, providing the option of extending the events’ space out into these two additional volumes. A broad canopy protects the southern entrance from the summer sun or provides shelter from the rain. On the north side, the canopy extends out away from the building, forming an external space like a little patio giving onto the park, which can be privatised. To the east, a functional concept provides access the entire building via an internal access passage.

Festival Hall Pratgraussals Albi in Toulouse
photo © Cyrus Cornut

Furniture and fresco
The principles of reversibility seen in the building are also carried through into the furniture, which can double as both bar or reception desk. Large, specially made suspended lights also perform a double function. They provide atmospheric lighting to the large space, but they also house a system of mobile hanging rails, enabling the installation of a cloakroom and coatracks when required. In reference to the «hanging rooms» where miners could hang their clothes before going down into the mine, we developed a manual, simple and low-tech mechanism to fulfil this necessary requirement for an events space. The quest for simplicity, modularity and expression of the structure is also found in these elements, adaptable for all needs. For the entrance lobby in the community centre we collaborated with the artist Bonnefrite, who came and painted in situ a colourful vegetal fresco to affirm this transition space between the entrance and the events hall, between the vestibule and the party.

Construction method and materials
The methodology developed was based on the following basic principles: simplicity of form, rationalised structure and efficient building techniques. The grid, defined by the building’s uses, was taken as the starting point for design. It runs through all the components of the project, ordering the overall conception and favouring the use of serial-produced elements. This consequently improves quality control, keeps costs in check, and optimises construction time. The structure of the big events hall consists of timber portal frames, enabling the 24m span across the room. The principal components are pre-assembled in the workshop and positioned on site using clear and simple assembly systems. This large space is covered by a zinc roof consisting of eight clearly defined pitches, contributing to the iconic form of the building. The facades are clad in timber from the Limousin region. The bases of the walls are in prefabricated concrete studded with pebbles from the neighbouring Tarn river. The materials are simple and natural, signs of basic comfort and real durability.

Festival Hall Pratgraussals Albi in Toulouse
photo © Philippe Ruault

The choice of structural systems is the result of research combined with technical suitability (dimensions of the span, timescale, etc.) and architectural identity (quality of space, materiality, etc.).

Festival Hall Pratgraussals Albi in Toulouse
photo © Philippe Ruault

Sustainability and comfort
In order to ensure both thermal comfort and low energy consumption, we opted for a solution largely based on renewable energies: geothermal energy, associated with a double system of diffusion (thermo-active slab and air handling unit) so as to react differently to periods of high occupation and periods of low occupation. These solutions enable the building to maintain a perfect balance with its varied programme, as well as making the most of free energies (geo-cooling with the thermal-active slab, free-cooling with the AHU).

Festival Hall Pratgraussals Albi in Toulouse
photo © Hugo Segura

Festival Hall Pratgraussals Albi, Toulouse – Building Information

Location: 113 rue de Lamothe, 81000 Toulouse – France
Client: Ville d’Albi
Floor Area: 2400 sqm
Cost: 6,3 M€
Competition: 09.2016
Studies: 10.2016 > 06.2017
Building Permit: 02.2017
Buildings Works: 07.2017 > 06.2018 (11 months)
Completion: 07. 2018

Architects: ppa●architectures + Encore Heureux
ppa●architectures partner : Jean Manuel Puig
ppa●architectures team : Laure Alberty and Ana Castro
Encore Heureux partner : Nicola Delon
Encore Heureux team : Margot Cordier and Olivier Caudal
Contest team : Clémence Durupt, Guillaume Sicard, Floriane De Roover, Romain Léal

Engineers:
Landspace Architect: Atelier ATP
Cost Control and Site Supervision: Execo
Structure: 3J Technologies
Wood Structure: Terrel
Fluids and thermics: Soconer
Kitchen fitter: Gamma conception
Acoustics: Gamba acoustique
Signage and Fresco: Bonnefrite
Quality Control: Qualiconsult
Site Supervision: CRX sud
Fire Safety Prevention: Cap Màs Etudes

Festival Hall Pratgraussals Albi in Toulouse
photo © Cyrus Cornut

Contractors:
Timber Structure, timber-stud walls, cladding, interior coverings: Scop Couserans
Interior Carpentry: Atelier du bois
Furniture: Safra

Suppliers:
Columns and Beams: Kerto
Timber: Sacba
Pebbles: SGM / Carrières de Thiviers
External openings: Jansen
Blinds: Ates
Lifts: Schindler
Acoustic resilient layer: Getzner
Mobile partitio: Algaflex
Acoustic ceilings: Rockfon et Knauf
Wood flooring: Design Parquet
Timber decking: Fiberdeck
Lighting: Ambiance Lumière
Ironmongery: Dorma
Basins: Corian
Paving: Kronimus

Photography:
Cyrus Cornut
Philippe Ruault
RKhoob Photographies
Hugo Segura
Studio tChiz
Encore Heureux

Festival Hall Pratgraussals Albi in Toulouse
photo © Cyrus Cornut

Festival Hall Pratgraussals Albi in Toulouse images / information received 170619

Location: Toulouse, France




New Buildings in France

French Architectural Projects

French Architecture Design – chronological list

French Building News

French Architect Offices – design firm listings

Toulouse Buildings

Key Toulouse building designs on e-architect:

Housing in the Andromède district
Design: Josep Lluís Mateo – Mateo Arquitectura
Andromède Housing Toulouse building design
picture from architects

Toulouse Housing

Parc des Expositions – PEX
Design: OMA
Parc des Expositions Toulouse building design
image © OMA

Parc des Expositions Toulouse

French Architecture Tours in Paris by e-architect




French Architecture – Selection

Zenith Saint-Etienne Building
Foster + Partners

Pierre Vives Montpellier Project
Zaha Hadid

French Architects

French Buildings

Marseilles Buildings

Lyons Buildings

Comments / photos for the Festival Hall Pratgraussals Albi – Toulouse Architecture page welcome

Website: Toulouse