Templeman Library Extension and Extensive Refurbishment in Canterbury

Templeman Library Extension and Refurbishment, Canterbury Public Building, Kent Architecture Images

Templeman Library Extension and Refurbishment in Canterbury

Public Building Development in Kent, South East England, UK – design by Penoyre & Prasad Architects

11 Apr 2019

Templeman Library in Canterbury

Architects: Penoyre & Prasad

Location: Kent, South East England

Templeman Library Extension and Extensive Refurbishment in Canterbury
Main entrance to new extension – photo ©Tim Crocker

At the heart of the Canterbury campus the Templeman Library has been transformed to become a flagship 21st century learning environment comprising a new extension and extensive refurbishment of the existing building, together demonstrating new standards for renewal of 1960s university buildings.

Templeman Library Extension and Extensive Refurbishment in Canterbury
View across lawn towards renewed north entrance and raised landscaping – photo ©Quintin Lake

Through a major extension and refurbishment of the Templeman Library, Penoyre & Prasad have created a vibrant, contemporary building at the heart of the University of Kent’s campus.

Templeman Library Extension and Extensive Refurbishment in Canterbury
Extended south entrance with wide views across campus towards Canterbury – photo ©Quintin Lake

The existing library building was designed by Lord Holford and constructed in 1965. Its large concrete and brick structure is overtly expressed on the outside of the building and revealed as exposed concrete coffers at soffits within. Penoyre & Prasad’s design solution has found a contemporary way to connect the old and new without pastiche. Ideas inherent to Brutalist architecture – an honesty of materials and the display of structure as an architectural element – were applied to the interior and exterior of the new building.

Templeman Library Extension and Extensive Refurbishment in Canterbury
Second floor silent study area with view up to third floor – photo ©Tim Crocker

Keeping the library open throughout the works significantly influenced the design approach and construction was phased to allow students and staff continuous access to study areas and collections.

Templeman Library Extension and Extensive Refurbishment in Canterbury
Third floor silent study area with view down to second floor – photo ©Tim Crocker

Holford’s original building lacked adequate space and an appropriate main entrance for the 12,000 students using it. In design terms the regeneration of the 60s/70s era Brutalist building required a value for money upgrade that aesthetically lifted the building whilst also dealing with functional issues of poor accessibility and typical building defects of leaking roofs, ineffective heating and substantial asbestos. Existing glazing was replaced as part of the fabric upgrade, and functional issues of poor accessibility, internal wayfinding and maintenance issues were resolved. The external design solution uses precast concrete fins, bronze anodised curtain walling and mesh paneling to form the extension facade and fill the brick piers of the existing building. This attractive and sustainable envelope that weaves old and new together has created a single, distinctive flagship building.

Templeman Library Extension and Extensive Refurbishment in Canterbury
Refurbished library with new entrance, new glazing, west extension and raised landscaping – photo ©Quintin Lake

The interior refurbishment brings natural light into the deep building plan. Circulation has been unlocked and enhanced, flexibility and energy efficiency have been improved, and a comprehensive renewal of the internal finishes have revitalised the interior to produce a vibrant contemporary library; re-emphasising its enduring and pivotal role in the university.

Templeman Library Extension and Extensive Refurbishment in Canterbury Templeman Library Extension and Extensive Refurbishment in Canterbury
Right: Templeman Library signage in pre-cast concrete fin – Left: Concrete fin detail at refurbished main entrance – photos ©Quintin Lake

The 5,400 sqm new building extends the existing 12,500 sqm library to provide a 250-seat lecture theatre, seminar spaces and teaching suite, and exhibition, archive, conference, study and café spaces.

Templeman Library Extension and Extensive Refurbishment in Canterbury
Templeman Library Extension and Extensive Refurbishment in Canterbury – photos ©Quintin Lake

The extension is flooded with natural daylight providing students with stunning views over Canterbury. The structural grid of large concrete coffers at roof level provide a strong internal spatial dynamic relating to the spaces below. This in-situ frame with raised access floors provides maximum future flexibility in lighting, natural ventilation, power distribution and compartmentation.

Templeman Library Extension and Extensive Refurbishment in Canterbury
Extended south entrance with new structural cuts to existing slabs to provide tiered floors and enhanced daylighting – photo ©Quintin Lake

Externally, pre-cast concrete fins of the new extension and new entrance pick up on the language of the existing building in an elegant and refined way. The vertical rhythm of the original building piers is repeated through the frequency of the fins, however the weight of the original building and its horizontal lines are inverted through raising the fins off the ground. The shift to the vertical instead of horizontal rhythm allows the building to feel as one whole and enables the new extension to stand its ground, avoiding it feeling like a poor appendage to the original building.

Templeman Library Extension and Extensive Refurbishment in Canterbury
Study area above new reception area and extended south – photo ©Quintin Lake

The use of concrete is an important component of the building’s sustainability measures. The insitu concrete frame is exposed at soffit level throughout the extension creating thermal mass which teamed with opening windows enables night-time cooling. Below ground concrete pipes provide passive cooling to the centrally located lecture theatre allowing it to operate as a mixed mode ventilated space – this is quite an achievement for such a large internal space. At the façade, the pre-cast concrete fins provide shading to produce a comfortable interior environment and avoiding the need for active cooling systems.

Templeman Library Extension and Extensive Refurbishment in Canterbury
Renewed north entrance, re-glazed and refurbished enabling cross-campus connection – photo ©Quintin Lake

A new landscaped, raised entrance podium improves accessibility and provides a civic place for students. Improvements to the north of the building create a cultural ‘avenue’, linking with nearby theatre and school of architecture.

Templeman Library Extension and Extensive Refurbishment in Canterbury
Stairwell – photo ©Tim Crocker

“The Templeman library was the most impressive building on campus when the University was established in the 1960s, and it is fitting that as the University celebrates its 50th anniversary we should have transformed the Templeman library. The 21st century updated and refreshed Templeman Library has moved very significantly with the times to become an impressive modern building containing services and facilities that are equally modern, impressive and important to its current and prospective users.”

John Sotillo, Director of Information Services at the University of Kent

Templeman Library Extension and Extensive Refurbishment in Canterbury
North west approach to new library extension providing study space, teaching suite, archive, exhibition space, workspace and café – photo ©Quintin Lake

Templeman Library Extension and Extensive Refurbishment, Canterbury – Building Information

Client: University of Kent
Architect: Penoyre & Prasad
Gross internal floor area: 17,900 sqm
Location: Canterbury, Kent, UK
Status: Complete
Project start date: 04/2012 (competition win)
Start on site: 06/2013
Project completion date: 09/2017
Cost: £27m

Collaborators: Contractor Kier
M&E / Sustainability Max Fordham LLP
Structural Engineer Price & Myers LLP
Interior Design Penoyre & Prasad
Landscape architect Fabrik
Fire Strategy Circulation Design Consultancy Ltd
Project Manager Rider Levett Bucknall
QS Betteridge & Milsom

Address: Templeman Library
University of Kent
Library Road
Canterbury, Kent, CT2 7NU
UK

Templeman Library Extension and Extensive Refurbishment in Canterbury
Refurbished library with new entrance, new glazing, west extension and raised landscaping at dusk – photo ©Quintin Lake

Photography: Tim Crocker and Quintin Lake

Templeman Library Extension and Extensive Refurbishment in Canterbury images / information received 110419

Penoyre Prasad

Location: Canterbury, Kent, England




Canterbury Buildings

Contemporary Canterbury Architectural Projects

Canterbury Cathedral Landscape Design Competition

Marlowe Theatre in Canterbury
Marlowe Theatre Canterbury Building
photo : Hélène Binet
Marlowe Theatre, Canterbury Building

Buildings in Kent

Kent Buildings

Fort Burgoyne in Dover
Design: Lee Evans Partnership, Architects
Fort Burgoyne Building
image from architects office

Fort Burgoyne

Black House
Architect: AR Design Studio
Black House Kent Property
image courtesy of architects

Black House in Kent

Caring Wood – RIBA House of the Year 2017, Leeds, Maidstone
Design: Macdonald Wright Architects
Caring Wood Residence in Kent
photo © James Morris

Caring Wood, Kent




Dungeness Beach House Kent

English Architect

Canterbury Buildings from around the world

Canterbury House and Pool

Canterbury Road Residence in Toorak

Canterbury School Milford – Connecticut Building

Canterbury Architecture Awards

Comments / photos for Templeman Library Extension and Extensive Refurbishment – Contemporary English Property page welcome

Templeman Library Extension and Extensive Refurbishment in Canterbury Building

Website: Canterbury