National Rowing Stadium in Bagsvaerd

National Rowing Stadium, Bagsvaerd Sports Facility, Architect, Danish 21th Century Building Images, Design

National Rowing Stadium in Bagsvaerd

Sports Centre Architecture in Copenhagen, Denmark – design by AART architects

1 Jun 2017

National Rowing Stadium

Design: AART architects – Sub-consultants include: E+E Arkitekter (co-architect) and LIW Planning (landscape architect)

Location: Bagsvaerd, Copenhagen, Denmark

National Rowing Stadium

National Rowing Stadium

Denmark’s Rowing Stadium at Bagsværd Lake fulfils the vision of creating a rowing stadium in an international league of its own. Beautifully situated with water and forest on all sides, it is a place that accommodates both the elite and the broader public. Here, poised between lake and forest, the classical disciplines of rowing intersect with other forms of leisure. It is thus much more than a rowing stadium.

National Rowing Stadium

It is a sports centre that mixes various kinds of sports with social and scenic experiences. It shows that sport – for the elite and the public – is not just about strength and stamina, but also social well-being and mental health. It is about the whole person, and that is precisely the starting point for the new national rowing stadium that, as a broadly inclusive framework in everyday life, helps to enhance the performance of the individual athlete.
 
National Rowing Stadium

This has become possible through an unfolding of the site’s potential and by entering into dialogue with its different users. The result is a national sports centre that makes a difference for the individual athlete and gives something back to the scenic surroundings. An open and welcoming rowing centre constitutes the focal point of the sports centre’s wide-ranging activities – from the activity space (Lunden) around the rowing centre and the promenade square in front of the boat hall (Brinken) to the unifying park stretch (Rostadionparken).

National Rowing Stadium

Instead of being dug into the landscape, the rowing centre is built up from the boat hall’s grid structure into a transparent building clad with wood. Outwardly, it opens itself up in several places, revealing its life to the surroundings while also providing a transition between the expansive view over the lake and the denser, recreational forest area.
 
National Rowing Stadium

The transition between the lake and the forest is drawn all the way into the rowing centre, where the sloping landscape flows through the building and opens it up internally. When moving around inside the building, one thereby has the sense of being situated in the field of tension between the lake and the forest – for example, both the foyer and the boat hall offer views into the forest and across the lake. The varying views across storeys and spatial features give the building a distinct transparency, so you always have the sense of being part of a larger community.

National Rowing Stadium

Communality is characteristic of the rowing centre, where the foyer is designed to accommodate meetings before and after training. Throughout the building, there are nooks and crannies in which users can meet and engage, and throughout the centre, a close interplay has been created between the many functions: the foyer, boat hall, workshop, training room, multipurpose room, meeting rooms and administration.
 
National Rowing Stadium

National Rowing Stadium

As part of the new national rowing centre, a referee tower will also be constructed. Inspired by the expanse of the lake and the forest’s soaring trees, the tower rises up to form a sculptural wooden structure. The façade’s pattern with vertical wooden slats gives the tower an architectural affinity with the rowing centre and a vertical expression that serves as a contrast to the horizontal lines of the spectator stands. The idea behind the tower is to create a construction that, by virtue of its materiality and simplicity, is naturally suited to the environment, but which simultaneously differs from it and constitutes a visual landmark seen from the lake. In addition, facing the forest, the tower has an integrated climbing wall and pull-up bars for outdoor training. Together with the covered terrace, this makes the tower an ideal destination for a wide range of users.

National Rowing Stadium

National Rowing Stadium in Bagsvaerd images / information received 010617

AART architects


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in Copenhagen

Copenhagen Architecture Designs – chronological list

Copenhagen Walking Tours – architecture walks by e-architect

Danish Architecture

Danish Designs by aart arkitekter

The Culture Yard, Helsingør, Sjælland
Elsinore building
photo from architects
Culture Yard Elsinore Building

Hospital DNV
CuraVita – AART architects, Arkitema, NSW, Grontmij, Moe & Brødsgaard, Arup og Hospitalitet
Hospital DNV
image : CuraVita

Hospital DNV Building in Denmark

Skagen Skipperskole, Nautical School of the Century, Jutland
Nautical School of the Century
image from architect
Skagen Skipperskole




Copenhagen Building News – Selection

Copenhagen Harbour Gateway : Steven Holl Architects
Copenhagen Harbour Gateway
image Courtesy of Steven Holl Architects

Rødovre Skyscraper Copenhagen : MVRDV
Rødovre Skyscraper Copenhagen
picture from architects

Copenhagen Buildings

Copenhagen Opera House

Utzon Centre Building

Copenhagen Church

Copenhagen Architects

Comments / photos for the Danish National Rowing Stadium in Bagsvaerd – Copenhagen Sports Centre Building page welcome

National Rowing Stadium in Bagsvaerd, Denamrk – page

Website: AART architects