Raffles City Hangzhou Building

Raffles City Hangzhou, China Building, Project, News, Design, Property, Image

Raffles City Hangzhou Building

New Urban Hub Development in China, Asia – design by UNStudio / Ben van Berkel

18 Sep 2017

Raffles City Hangzhou Building Development

Raffles City Hangzhou in China by UNStudio / Ben van Berkel

An All-in-One Destination for Living, Working and Leisure – Raffles City Hangzhou

Mon 18th September 2017 – Designed by Ben van Berkel / UNStudio, CapitaLand’s new Raffles City is a sustainable urban hub for living, working and leisure located in Hangzhou, one of China’s most picturesque cities. It forms the eighth Raffles City development in China.

Situated in Qianjiang New Town near Qiantang River, this mixed-use development becomes a major landmark along the green axis of the city’s new CBD. A rich mix of 24/7 functions occupies almost 400,000m2 within two streamlined towers set atop a podium and landscaped plaza.

Raffles City Hangzhou Building by UNStudio Architects

Conceived as a lively vertical neighbourhood and transit hub and featuring stunning views of the river and West Lake areas, the sixty-storey, 250 metre-tall highrises contain residential units, Grade A offices, the Conrad Hotel and a rooftop helipad; the 116,000m2 six-storey podium accommodates retail, restaurants, leisure facilities and parking and has a direct underground connection to the metro.

Drone footage by Seth Powers:

Raffles City Hangzhou from UNStudio on Vimeo.

Ben van Berkel:“Raffles City Hangzhou will be a point of confluence, a hub for business conduct and a new destination for visitors and residents alike; an ‘all-in-one’ destination for working, living and leisure in a highly sustainable environment.”

Raffles City Hangzhou Building by UNStudio Architects

Capital of Zhejiang province, the city is steeped in tradition with a view to the future. Located 50 minutes by high-speed train from Shanghai, Hangzhou has become an economic powerhouse within China today thanks to a strong tech sector.

Raffles City Hangzhou Building by UNStudio Architects

While the city’s heritage focuses on the picturesque UNESCO heritage-listed West Lake, its future points to a new economic, political and cultural centre orientated towards the river. With strong future ambitions especially concerning sustainability, economy and livability, Hangzhou is a city on the move.

Raffles City Hangzhou Building by UNStudio Architects

Mixed-use. Healthy future cities

In light of the impacts of urbanisation worldwide, UNStudio posed the question: How can we utilise a dense, mixed programme as part of a transit-oriented development to stimulate sustainable living and improve quality of life?

Raffles City Hangzhou Building by UNStudio Architects

The project furthers the practice’s ongoing research into Superliving, in this case into (integral) strategies to create sustainable, healthy cities that offer a high quality of life, while addressing future needs for greater efficiency and density in cities in times of rapid urbanisation and growth.

Raffles City Hangzhou development by UNStudio Architects

The building is designed with a carefully considered mix of programmes – like those found in a good city – that bring together a wide range of users. Besides working and living at Raffles City, people can stay at the hotel, or pick up groceries, enjoy a meal, do exercise, watch a movie or even get married there, all in one interconnected environment.

Raffles City Hangzhou development by UNStudio Architects

As such it not only provides residents and those working or staying in the complex with a healthy and socially integrated environment, it also ensures that programmes are active around the clock, creating a safe and lively neighbourhood for all.

Raffles City Hangzhou interior by UNStudio Architects

Landscape

Informed by the city’s famed natural landscape, UNStudio’s design creates a local identity for Raffles City, while celebrating its trademark ‘city within a city’ concept. Reflecting the movement in the river, the tower design features a wave-like motion. These concentric waves increase in their dynamism, starting calmly at the base and building up more vigorously along the vertical axis. These formal expressions enabled us to connect the wide variety of programmes throughout the building into one seamless flow.

Raffles City Hangzhou development by UNStudio Architects

The design contributes to the landscape character of this green city. Situated diagonally opposite the civic centre, the corner site borders both the urban built-up context and green axis/city park that connects West Lake to the Qiantang River.

Raffles City Hangzhou interior by UNStudio Architects

The architecture of the two towers consolidates these two contexts in one gesture whereby the urban face of the building twists towards the landscape, while the landscape aspect, in turn, acknowledges the urban context. The towers are not identical but, rather, complementary, as if engaging in dialogue.

Raffles City Hangzhou interior by UNStudio Architects

The plan is organised as two diagonal and intersecting figure-of-eights. Positioned on opposite corners, each tower consists of an ‘urban facade’ that frames the urban corner of the site, and a horizontally articulated ‘landscape facade’ that descends into the inner courtyards at podium level.

Raffles City Hangzhou design by UNStudio Architects

The main entrance to the south appears as a prominent gateway from the city park and civic centre. The east-west orientation of the towers minimises overshadowing while maximising daylight for the residences and offices.

Raffles City Hangzhou design by UNStudio Architects

Articulation

The design of the tower and podium facades interplay contrasting textures. Clad in a shimmering scale-like skin of aluminium tiles, the podium facades reflect the building’s activity and landscape to offer pixelated perspectives. The towers feature an outer layer of rotated, vertical solar shading fins, placed atop the curtain wall system. Accentuating the tower’s characteristic twist, they also frame internal views.

Raffles City Hangzhou design by UNStudio Architects

Interior

Situated at the centre of the retail spine, a spectacular atrium forms the organisational and visual focus of the podium interior. The atrium is designed as a spiral of overlapping layers, creating seamless connectivity and extensive sightlines between the spaces.

Raffles City Hangzhou design by UNStudio Architects

As a feature detail the bamboo handrail echoes the building’s curvilinear form. Winding its way around the podium as a continuous ribbon, it adds an element of tactility and natural contrast with the futuristic interior.

Raffles City Hangzhou design by UNStudio Architects

From here two diagonal voids ascend seven storeys through the opposite wings of the retail spine. As an intuitive finding device, the voids guide visitors along each wing that spans almost 150 metres in each direction. Abundant daylight streams through the atrium and voids right down to the lowest floors, introducing a unique outdoor quality to the podium interior.

Raffles City Hangzhou design by UNStudio Architects

Looking up through the skylights, the towers are always visible from the main atrium, changing appearance depending on the viewing point.

As the scale of the fluid forms transition from the architecture to the streamlined interior and winding handrails, this results in a cohesive spatial experience – as if outside merges with inside.

Raffles City Hangzhou design by UNStudio Architects

Shading panel width, depth and roation

Sustainability

Raffles City Hangzhou has achieved Gold LEED certification. An inclusive approach to sustainability is integral to UNStudio’s design philosophy. The incorporation of natural ventilation, solar gain and daylighting principles tailored to the local context, efficient structure and the ways in which materials are employed all work in concordance with one another to lower the energy and material demands of the building. Raffles City Hangzhou is the first retail mall in China to use natural ventilation on a large scale.

With social sustainability in mind, the programme mix creates a dynamic, continuous 24/7 cycle of activity that encourages public participation and engagement.

Raffles City Hangzhou design by UNStudio Architects

About CapitaLand

CapitaLand is one of Asia’s largest real estate companies. Headquartered and listed in Singapore, it is an owner and manager of a global portfolio worth more than S$80 billion as of 30 June 2017, comprising integrated developments, shopping malls, serviced residences, offices, homes, real estate investment trusts (REITs) and funds. Present across more than 150 cities in over 30 countries, the group focuses on Singapore and China as core markets, while it continues to expand in markets such as Vietnam and Indonesia.

Photos: © Hufton+Crow, © Seth Powers, © Jin Xing
Drone footage: © Seth Powers

Raffles City Hangzhou Building images / information from UNStudio

UNStudio

15 May 2012 + 17 Jul 2009

Raffles City Hangzhou Development

UNStudio / Ben van Berkel to build Raffles City Hangzhou in China

Raffles City Hangzhou Raffles City Raffles City Hangzhou Development Raffles City Hangzhou Building
images courtesy of architects

Raffles City Hangzhou Building


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in China

Chinese Architecture Designs – chronological list

Chinese Architects Offices – Design Practice Listings

Shanghai Architecture Walking Tours

Masterplan Designs

Raffles City projects in China

Raffles City Beijing
Raffles City
photo © Christian Richters
Raffles City Beijing

Raffles City Ningbo
Raffles City Ningbo
image © Crystal CG
Raffles City Ningbo




Hangzhou Buildings

Hangzhou Buildings Selection

Integrated Campus Complex for Hangzhou Normal University
Design: WSP ARCHITECTS
Hangzhou Normal University
photograph : RUIJING Photography/Zhang Hui

Integrated Campus Complex for Hangzhou Normal University

Zhejiang World Trade Center
Architects: Leigh & Orange
Zhejiang World Trade Center
image from architecture office

Zhejiang World Trade Center in Hangzhou

JOOOS Fitting Room, Xingguang Avenue
Architects: X+Living
JOOOS Fitting Room
photograph : Shao Feng

JOOOS Fitting Room in Hangzhou

Jingshan Boutique Hotel
Design: Continuation Studio
Jingshan Boutique Hotel in Hangzhou
photo : SHIROMIO Studio

Jingshan Boutique Hotel in Hangzhou

Hangzhou Building
Sheppard Robson Architects
Hangzhou development
image from architects

Hangzhou building

Boutique – Romanticism 2 Store
Keiichiro Sako, Takeshi Ishizaka/ SKSK architects
Hangzhou Store
photograph : Koji Fujii / Nac·sa & Partners Inc.

Hangzhou Shop

CITIC Headquarters Tower
Foster + Partners
CITIC Headquarters Tower Hangzhou
image © Foster + Partners

CITIC Headquarters Tower Hangzhou

Hangzhou Competition

Buildings by UNStudio – Selection

Millennium Park Pavilion

Music Theatre Graz

New Amsterdam Plein

Mercedes-Benz Museum

Chinese Buildings – Selection:

Bird’s Nest – Chinese National Stadium Building
Arup, Herzog & De Meuron, China Architecture Design & Research Group
Birds Nest China
photo © Arup_Ben McMillan

Birds Nest Beijing

Beijing Olympics – The Water Cube
PTW with Arup
Water Cube China
photo © Arup_Ben McMillan

Water Cube Beijing

Comments / photos for the New Raffles City Hangzhou Building in China Architecture page welcome

Raffles City Hangzhou Building

Website: China