Shoukai Vanke Shopping Centre, Beijing Architecture, Chinese Retail Complex, Images

Shoukai Vanke Shopping Centre Beijing

15 Sep 2020

Shoukai Vanke Shopping Centre

Design: CLOU architects

Location: Beijing, Northern China

Shoukai Vanke Shopping Centre Beijing

Beijing’s Daxing area has been envisioned as a new gateway to the city. Located in the heart of Daxing district, the project operates as a key piece and the largest building complex within the regional development so far. The triangular tips of the floor plates become sky-garden balconies whose terraces provide a comfortable outdoor seating area. CLOU sees the outdoor workspace as a logical next step in the evolution of office culture.

Shoukai Vanke Shopping Centre Beijing

Triangular Floors Design Strategies
Shoukai Vanke Centre is a 132,000 sqm mixed-use development which is composed of a 26,000 sqm shopping mall, a 124-meter-tall office tower as well as a hotel.

Shoukai Vanke Shopping Centre Beijing

The office tower has a triangular shape which creates a strong presence at the main intersection yet appears elegant and slim from other points. The triangular shape is the result of a series of pragmatic decisions which include maximizing views towards the newly built park and integrating double-height sky-garden balconies into the tips of the floorplates. The terraces provide comfortable outdoor seating areas with spectacular views over the adjacent park.

Sky Gardens
The sky gardens balconies in the office towers across two floors provide a comfortable outdoor seating area with spectacular views over the adjacent park. While the design of the rooftop garden employs bright colors, lively forms, and landscape by BAM to engage visitors and promote opportunities for physical activities and playfulness.

Shoukai Vanke Shopping Centre Beijing Shoukai Vanke Shopping Centre Beijing

Interior Design of Shopping Mall
The commercial complex will offer primarily F&B retail which provides the opportunity to create unconventional dining experiences. Utilizing this program, CLOU created a network of large terraces that are strategically placed and act as an extension of the shopfront. Elevated escalators and walkways connect to the adjacent terraces and weave the development into the 3D urban pedestrian network. This creates a central space that offers a view of overlapping planes and interlacing lines. The terraces have the flexibility for varying functions ranging from temporary booths, open bars, seating for dining, or even casual relaxation zones.

Shoukai Vanke Shopping Centre Beijing

Shoukai Vanke Centre in Beijing – Building Information

Architecture/Interior/Landscape Design: CLOU architects

Type: Shopping Mall, Office, Hotel
Client: Shokai, Vanke
Location: Beijing, China
Construction Area: 84,000 sqm Above Ground, 48,000 m2 Below Ground
Design Director: Jan F. Clostermann
Design Team: Christian Taeubert, Hua Ye, Karl Nyqvist, Ben de Lange, Ali Yildrim, Duarte Nuno Silva, Katarzyna Irzyk, Huan Wang, Nuno Cardoso Dias, Elaine Kwong, Dominic Black, Bing Han, Ma Wenlei
Construction Drawings: Sunlay Design Group
Landscape Consultant: BAM
MEP/Structure Consultant: CABR Technology
Façade Consultant: Inhabit Group
Lighting Consultant: LDPi
Signage Design: TRYCOOL

Shoukai Vanke Shopping Centre Beijing

Photography: Shuhe, Amey Kandalgaonkar, BAM

Shoukai Vanke Shopping Centre Beijing, China information / text received 150920

Location: Beijing, People’s Republic of China

Architecture in Beijing

Beijing Architecture Designs – chronological list

Beijing Architecture Walking Tours

Beijing Architecture News

The Dog House
Design: Atelier About Architecture
The Dog House
photograph : Sun Haiting
The Dog House in Beijing

Office Environmental Design of Shiyue Media, Lang Park Vintage, Chaoyang District
Architects: CUN Design
Office Environmental Design of Shiyue Media in Beijing
photographers : Wang Ting, Wang Jin
Office Environmental Design of Shiyue Media

MS-II Restaurant
Architects: WAY Studio
MS II Restaurant in Beijing
photographer : Zeng Hao, Fernie Lai
MS-II Restaurant in Beijing

Hualong Private Terminal Space, Capital Airport
Design: Shishang Architecture
Hualong Private Terminal Space at Capital Airport Beijing
photographer : An Li
Hualong Private Terminal Space

Comments / photos for the Shoukai Vanke Shopping Centre Beijing page welcome

Website: Beijing