XYZ House in Perth

XYZ House, Western Australia Property, Building, Architecture, Design, Images

XYZ House in Perth

Contemporary Luxury Home and Pool in Perth, Australia – design by Mark Aronson Architecture

4 Aug 2017

XYZ House

Design: Mark Aronson Architecture

Location: Perth, Western Australia

XYZ House

XYZ House

X
The existing City Beach house is located at The Boulevard, a tree-lined wide drive with generous grass verges that connects the Perth suburbs of Leederville and Wembley with the Indian Ocean.

XYZ House

The original dwelling was designed by architect GE Swallow in 1962, and is a beautifully intact example of early 60’s West Australian modernist Architecture. It comprises a low-pitched metal roof, with Donnybrook Stone and painted brickwork to the façade, whilst internally Jarrah floorboards and slim natural brickwork are expressed.

XYZ House

Located on a sloping site, the original building is split level with a double garage off the street and steps to a raised North-facing Verandah. The `site is on a North-South alignment and is protected from the worst of the strong southwesterly gusts from the ocean, being a distance of 1000m away to the beach and sheltered via adjacent trees.

XYZ House

XYZ House

The clients, a young and design conscious professional couple, wished to extend their house into the garden to make better use of their private outdoor living space, and maximise the indoor/ outdoor lifestyle.

XYZ House

XYZ House

The existing condition of the house incorporated a renovated kitchen, which was located across the back wall of the house. This element did not retain any original features of the 1960’s house, but formed a visual barrier between the living spaces and garden.
The owners had recently built a swimming pool and wished to make more of this.

XYZ House

Y
The concept was to extrude the existing living space out and into the garden. This alignment took the form of a new axis at right-angles to the original house, a narrow, glazed single-storey addition that faced South and West and allowed for a more efficient use of space and corresponded to the constraints of the Lot dimensions.The concept to connect the pool with the living spaces arrived at a large South-facing glazed opening terminating in a framed view to the pool and garden beyond. The picture frame window also serves as outside/inside window seats.

XYZ House

The existing front door to the original house was relocated to create a clear, legible link connecting the front and back of the building. The picture frame extends across this alfresco to enclose the opening, as an extended piece of structure that terminates in the key view to the pool. The kitchen became a linear space separating the old house with the living/ dining areas and opening out into the alfresco entertainment and barbeque area.

XYZ House

The exterior and interior of the house was carefully refurbished to reinstate the modernist dwelling, respectfully retaining the integrity of the old house.
The transition between existing and new surfaces was controlled – polished concrete of the addition meets with Jarrah floorboards abutting along a simple steel edge.

XYZ House

Z
A call came through from the client after one weekend, advising that they had been on the roof and that there were some fantastic views from this height, including ocean views. An upper storey was investigated. The best approach was felt to design new accommodation at 90 degrees to the Ground Floor addition, as this would pick up the blue of the Ocean from above the rooftops. The approach was to align this pop-up along the edge of the original building so as to minimize structural connections through existing fabric. This proposal also had the advantage of creating shelter to the alfresco below.

XYZ House

The exposure of the site warranted materials that were robust and would require only limited ongoing maintenance over time. As such the upper storey addition was clad in metal Colorbond metal sheeting, whilst the architectural picture-frame was realized in an oxidized metal paint over Fibre-cement sheet. All new structural elements were fabricated in steel as this provided the optimum flexibility to work with existing construction and allow straightforward assembly where there was limited site access and no cranage.

XYZ House

The glazing to the picture frame was realized in two pieces of single glazed glass, which performed well thermally due to the south-facing orientation coupled with deep overhangs to the frame.

XYZ House

Photography: Douglas Mark Black

XYZ House in Perth images / information received 040817

Houses

[flexiblemap width=’500′ | height=’300′ | address=’ Perth, Western Australia ‘ | zoom=’10’ | zoomType=’Large’ | zoomNew=’0′ | align=’center’ | showinfo=”false”]
To see all listed projects on a single map please follow this link.




Australian Architecture

Australian Architecture

Perth Buildings

Australian Houses
Cloud House Australia
photo : John Gollings

Australian Architect Studios




Australian Homes

Melbourne Buildings

Highgate Hill Residence

Kangaroo Valley House

Klein Bottle House

Perth Airport Building

Comments / photos for the XYZ House in Perth page welcome

XYZ House in Perth Building

Website: Mark Aronson Architecture