The Michael Hill Clubhouse, Queenstown, New Zealand

New Zealand Clubhouse, NZ Rural Architecture, Photos, Architect, Sport, Project

The Michael Hill Clubhouse : Queenstown Building

Contemporary Golf Building, New Zealand – design by Patterson Associates

20 Aug 2008

The Michael Hill Clubhouse Queenstown

New Zealand
2007
Design: Patterson Associates Limited

World Architecture Festival Awards 2008 – Sport Category

Photographer: Simon Devitt

The Michael Hill Clubhouse The Michael Hill Clubhouse Queenstown Queenstown Building The Michael Hill Golf Clubhouse Queenstown

Hunkered into the earth, The Michael Hill Clubhouse seeks to integrate and intensify the experience of golf with the landscape. The design seeks an impression of form having evolved from the same forces that shape the land.

The clubhouse is designed around the people that occupy it. It responds to the client’s desire for a place that could function as a “private box”, then, be converted to a gateway for corporate events. All rooms are set around a fireside courtyard, and the external staircase emerges through the ground plane, celebrating the transcendence to the temporary tent village erected during tournaments.

Geometrically, the plan, section and elevations adhere to a language of inter-related skewed quadrilaterals. Overlaid with this, a coherence of detail is achieved through the repetition of a dimple motif:
Perforations for acoustic and thermal design in the glass-reinforced concrete ceiling; ‘cubic golf ball’ doors and enclosures from dimpled textured aluminium; and textured timber paneling to the cabinetry and joinery fixtures.

Designed sustainably with a third of its volume embedded in the ground, energy efficiency is maximised through increased thermal mass and optimising natural climate control. More significantly, the visual impact upon the wild central Otago landscape is minimised: The eye of the viewer able to sweep across a panoramic landscape free of nodes.

Materials with longevity and low-embodied energy are used, and heating is provided by an under floor and overhead system fed largely by a biofuel boiler. Collectively, this adaptation of a traditional relationship with the earth delivers a design that is appurtuant, or “naturally belonging”.

The Michael Hill Clubhouse Queenstown images / information from Patterson Associates Limited

Patterson Associates


To see all listed projects on a single map please follow this link.

New Zealand Houses

Auckland House

New Zealand buildings

New Zealand Architecture – Selection

The Beehive – New Zealand Parliament Building Executive Wing
Design: Basil Spence, architect; NZ Government designers
New Zealand Parliament Building
picture © Adrian Welch
New Zealand Parliament Building

Mai Mai, Auckland
Design: Patterson Associates Limited
Mai Mai building
picture: Patrick Reynolds
Mai Mai Building

New Zealand Architects

Comments / photos for The Michael Hill Clubhouse – Queenstown Building, New Zealand Architecture page welcome

The Michael Hill Clubhouse – page