Beim Nessert Cultural and Community Centre

Beim Nessert Cultural and Community Centre, Bergem Building, Luxembourg Architecture, Architect

Beim Nessert Cultural and Community Centre

New Bergem Public Building, Luxembourg – design by Bruck + Weckerle Architekten

6 Mar 2013

Bergem Community Centre

Design: Bruck + Weckerle Architekten

Bergem, Luxembourg

Bergem Cultural Centre Building

The community of Bergem needed a new cultural centre to replace the dilapidated community centre. The new building (1200m2) should be built on the same plot (5000m2), next to the old one that would soon be demolished. A majestic walnut tree dominated the remaining free space on the plot.

Beim Nessert Cultural and Community Centre Luxembourg
photo : Lukas Roth

Bruck + Weckerle Architekten felt that this tree was such a feature of the village of Bergem that it deserved to be retained and displayed to its best advantage. They recognized the scope offered by this symbolic tree for creating a unique meeting point that would architecturally enrich the core of the village.

The design concept comprises a low, rectangular structure covering the entire plot. A semi-circular recess is scooped out around the walnut tree, creating a transitional zone between indoors and outdoors. The building appears to welcome visitors with open arms and to embrace the walnut tree.

Beim Nessert Cultural and Community Centre Luxembourg
photo : Lukas Roth

A curved wall, panelled in walnut, creates a space that surrounds the inner courtyard. The wall facing the tree is glass, including doors that can be opened to give access to the courtyard.

The spatial organization offers many different ways of using the space. All the ancillary rooms are located behind the curved wall. The building meets the modern requirements with respect to ecology, engineering and building technology (green roof, rain water usage, ground-coupled heat exchanger etc.).

Beim Nessert Cultural and Community Centre Luxembourg Beim Nessert Cultural and Community Centre Luxembourg Beim Nessert Cultural and Community Centre Luxembourg Beim Nessert Cultural and Community Centre Luxembourg
photos : Lukas Roth

The main hall is of a simple design that is self-contained yet open to the surrounding landscape. The space can be divided through a mobile partition wall. The ceiling and wall panels are finished in walnut veneer and decorated with a pattern of perforations especially designed for this room and its acoustic demands.

As an external expression of the building’s cultural role and its restrained festivity, a stylised red stage curtain serves as a metaphor for celebration, community and culture.

Beim Nessert Cultural and Community Centre images / information from Bruck + Weckerle Architekten


To see all listed projects on a single map please follow this link.

Luxembourg Buildings

Cultural Centres

Buildings in the area

Luxembourg Court Building
Cour de Justice Luxembourg
picture from architect

La Philharmonie Luxembourg
La Philharmonie Luxembourg
photo : Wade Zimmerman

Luxembourg Tramway Design
Luxembourg Tramway Design
design image from SR

POLE NORD Luxembourg
POLE NORD Luxembourg
picture : Jörg Hempel Photodesign

Luxembourg-Kirchberg

Luxembourg Royal Hamilius

Luxembourg School Design Competition

Comments / photos for the Beim Nessert Cultural and Community CentreLuxembourg Architecture page welcome

Beim Nessert Cultural and Community Centre