House L – Oosterhout Residence

House L, Oosterhout Residence, Holland Residential Development, Netherlands Architecture

House in Oosterhout, The Netherlands

Contemporary Property in Holland – design by Grosfeld van der Velde architecten

27 Aug 2013

House L

Design: Grosfeld van der Velde architecten

Location: Oosterhout, southern Netherlands

House L Residence Holland
photo : Marcel Briaire

Residence L

The plot of House L is sited in the wooded environs of Oosterhout. The existing landscape, the orientation to the rural surroundings and the planning conditions were the deciding factors in the siting of the dwelling at the rear of the plot.

House L Residence Holland
photo : Marcel Briaire

The ground floor was raised with respect to the current ground level, with large glass surfaces positioned to look out over the rural landscape and terraces running the length of the building with an unbroken roof surface on corbelling, all of which allow the outer space to be experienced to the full. At the same time, the large roof projections are designed to prevent too much light entering.

House L Residence Holland
photo : Marcel Briaire

The ground floor may be described as a single, open space where the massive volumes and the project-oriented design of the interior provide a further connection with the outside. It accommodates the primary living functions, with all rooms flowing seamlessly into one another. The annexe accommodates a number of ancillary functions, with the outdoor swimming pool housed in an extension.

House L Residence Holland
photo : Marcel Briaire

Both volumes are connected underground by a basement level in which the bedrooms and bathrooms are situated. Here too, the landscaping of the grounds and the large glass windows allow for outstanding views over the surrounding landscape. The office and playroom are sited in a separate basement area under the living space.

House L Residence Holland
photo : Marcel Briaire

Vertical Western Red Cedar boarding was chosen for the façade cladding, and the roof has a moss-sedum roof covering. The restrained detailing combined with the shape and the materials chosen give House L an ultra-modern appearance, but one that is entirely at home in its rural surroundings.

House L Residence Holland
photo : Marcel Briaire

Residence in Oosterhout – Building Information

Location: Oosterhout, municipality + city in southern Netherlands
Client: private
Design: Grosfeld van der Velde Architecten
Project architect: Pascal Grosfeld
Team members: Jeroen Michielsen and Joana Martinslima
Construction consultants: R2 constructie adviesbureau bv, Breda
Installation consultants: Schouten Installatie Advies bv, Breda
Building contractor: Van Kessel Bouw bv, Geldermalsen

Gross floor area: 620 sqm
Programme: house with annexe

Initial design: Feb 2011
Final design: Apr 2011
Construction started: Oct 2011
Completion: Jun 2012

House L Residence Holland House L Residence Holland
photos : Rene de Wit

House L images / information from Grosfeld van der Velde architecten

To see all listed projects on a single map please follow this link.

Dutch Houses

New Houses

Dutch Architecture

Contemporary Property in The Netherlands

Recreational Island House
Recreational Island House Netherlands
image from architects

Recreational Island House

The Hedge House, Wijlre
Wiel Arets Architects
The Hedge House Netherlands
picture : Jan Bitter

The Hedge House

Villa 1
Powerhouse Company
Villa 1 Holland
photograph : Bas Princen

Villa 1

Dutch Buildings
image : Mecanoo

Dutch Housing

New House Designs

Dutch Architects

Comments / photos for the Oosterhout ResidenceNew Dutch House page welcome

Oosterhout House – page