Mona Vale House

Mona Vale House, NSW Contemporary Design, Australian Architecture, Architect, Interior

Mona Vale House

Contemporary Australian Residence, NSW – design by CHROFI

23 Feb 2015

Mona Vale House in NSW

Location: New South Wales (NSW), Australia

Architects: CHROFI

The client for the Mona Vale House has a long standing interest in building sustainability developed through working at the Sustainable Energy Development Authority, a government agency in sustainability.

Mona Vale House

With this interest in mind, the client approached CHROFI to design a house that would demonstrate and test a number of active and passive sustainable initiatives whilst accommodating a contemporary coastal lifestyle.

The project is sited on the south side of Mona Vale Headland and has expansive views over Mona Vale Beach to the south. This south facing aspect and the narrow site proportions combine to limit the passive design potential and accordingly establish the key design challenge for the project.

Our response orients the house toward the view to the south, but opens up the roof at the centre of the house with a large north-facing skylight to admit winter sun to the south facing living areas and to trap and hold the warmth of the winter sun using the thermal mass of the structure.

The house is of reverse veneer construction. It utilizes low embodied energy and low thermal mass timber cladding to the outside and heavier thermal mass of concrete and blockwork to the inside.

Mona Vale House

Other sustainability measures include a 15,000 L rainwater storage tank combined with grey water recycling to minimise water usage, the use of evacuated tubes for in floor hydronic heating and hot water supply, and photovoltaic solar panels to provide electricity back to the grid.

The house is able to be ‘zoned’ to 3 separate areas; the sunroom at the back, the bedroom and hallway, and the living area to the front. This assists in the retention of heat in the winter months.

Cross ventilation is carefully considered through the whole house. The front living area ventilates through a series of louvres in a bank of high level clerestory. The bedrooms also have cross ventilation via fanlight windows above doors.

The house is a ‘test-bed’ for these and many other sustainability initiatives and the performance of these will be measured after occupancy.

[more images available – online soon]

Mona Vale House – Building Information

Project: Mona Vale House
Location: Mona Vale, NSW, Australia
Client: Private
Program: New House Floor
Area: 265 sqm
Service: Design, Documentation & Site Services
Status: Built
Architect: CHROFI

Collaborators: Simpson Design & Associates, Northrop, ExParrot, Cave & Associates
Environmental Systems: Graeme Jessup
Builder: Graybuilt

Awards:
2009 Pittwater Sustainability Award
2009 BPN Sustainability Award Finalist, Residential Category
2008 TDA Design Award Finalist, Environment Category

Photography: Brett Boardman, Simon Whitbread, CHROFI

Mona Vale House

Mona Vale House images / information from CHROFI


To see all listed projects on a single map please follow this link.




New Architecture in Sydney

Contemporary Sydney Buildings

Sydney Architectural Designs – chronological list

Sydney Building News

Sydney Architecture Walking Tours by e-architect

Sydney Houses

Sydney Architecture
Sydney Opera House
photo © Derek McGavigan




NSW Architecture

Seacliff House, Bronte Beach, Sydney waterfront
Design: Chris Elliott Architects
Sydney waterfront house
photo : Richard Glover

Sydney waterfront house

Boustred House, Mosman, Sydney Middle Harbour
Design: ian moore architects
Boustred House Sydney in Mosman
photo : Daniel Mayne

House in Mosman

Sydney Architect Studios

Australian Architecture
The Bond Sydney headquarters
image from architects

Australian Houses
Australian House
image from architect

Comments / photos for the Mona Vale House page welcome

Mona Vale House NSW

CHROFI

New South Wales