The Kinghorn Cancer Centre, Sydney

The Kinghorn Cancer Centre Sydney, Building in Darlinghurst, NSW Health Facility

The Kinghorn Cancer Centre, Sydney : Building

Darlinghurst Building, Australia – design by BVN Donovan Hill

12 Aug 2013

The Kinghorn Cancer Centre in Sydney – Award

Sydney wins Three International Awards

The Kinghorn Cancer Centre The Kinghorn Cancer Centre Sydney The Kinghorn Cancer Centre Darlinghurst
photos from architects

A research centre, a school and a church in Sydney have been selected by a distinguished group of American architects and educators in the International Architecture Awards 2013 that honour new and cutting-edge design. BVN Donovan Hill won two of the awards for The Kinghorn Cancer Centre in Darlinghurst, and for the Library and Resource Centre at Ravenswood School for Girls on Sydney’s north shore. The third award was given to FJMT for St Barnabas, Broadway that was rebuilt following a fire that devastated the original church.

The Kinghorn Cancer Centre The Kinghorn Cancer Centre Sydney The Kinghorn Cancer Centre Darlinghurst
photos from architects

The Kinghorn Cancer Centre Sydney images / information from BVN Donovan Hill

BVN Donovan Hill architects

The Kinghorn Cancer Centre

Location: Darlinghurst, Sydney, NSW, Australia

Design: BVN Architecture

Uniting cancer research and treatment to deliver translational research and personalised medicine in a single nurturing environment. Signifying a revolutionary approach to cancer research and treatment, The Kinghorn Cancer Centre brings together the Garvan Institute research and St Vincent’s Mater hospital facilities into one cohesive and interactive environment. The brief was to create a nurturing non-hospital setting that facilitates collaborative research between scientists, clinicians and patients, to deliver personalised medicine, and advance research through rapid translation to the clinic.

Filled with natural light, timber finishes and landscaping, the building is organised into functional zones, with the sequence of spaces moving from service core to laboratory, to write-up space, to meeting rooms, to the public atrium where all activity is visible to anyone entering the building. The design of the atrium encourages the trans-disciplinary exchange of culture and information. Externally, each of the facades discretely addresses the different functional and cityscape requirements of the building. In a first for Australia, The Kinghorn Cancer Centre research laboratories use natural ventilation and mixed mode servicing to avoid the need to separate the spaces into compartments, further encouraging collaboration.

A dramatic earth-based artwork by renowned British artist Richard Long, installed in the atrium, enriches the user experience of the facility and reflects the healing nature of the space. VALUE ADD — Thorough understanding of the client’s vision for a space that embodies interconnectedness, warmth and respect for the dignity of the individual. The vision is not simply articulated in the building, the vision is the building — Flexibility to expand or contract laboratory/write up spaces, facilitated by mechanical services delivery from each end of the building — Mechanical services delivery enables gradual decreasing of the ‘controlled’ environments moving towards the write-up and atrium spaces — A seven storey atrium provides a forum for intellectual experiential and anecdotal communication ESD INITIATIVES —

Designed to achieve a sustainable outcome with a minimum of 4 Green Stars equivalent, though, as a unique development, it has no category under current Green Star rating tools — Incorporates external sunscreens, rain and grey water harvesting, and a heat recovery plant — Solar hot water — Fitted with water saving outlets and appliances such as 5 star tapware, 4 star WCs, 6 star urinals; sanitary fixtures and tapware meet WELS ratings — Wintergarden acts as a sunscreen AWARDS — 2013 RAIA NSW John Verge Award for Interior Architecture “We didn’t feel like we were in a threatening clinical environment at all – so unlike Vinnies public and private, down the road, or any other clinic for that matter…” – Albert Carmon

The Kinghorn Cancer Centre Sydney – Building Information

CLIENT Garvan Institute, St Vincent’s and Mater Health LOCATION Sydney, NSW COMPLETION Jan 2009 – Dec 2012 VALUE $100M SERVICES Full architectural services SIZE 10,800sqm

The Kinghorn Cancer Centre Building images / information from BVN Architecture

BVN Architecture


To see all listed projects on a single map please follow this link.




New Architecture in Sydney

Contemporary Sydney Buildings

Sydney Architecture Designs – chronological list

Sydney Architecture News

Sydney Architecture Walking Tours by e-architect

Architecture Walking Tours by e-architect

Sydney Architecture
Sydney Opera House
photo © Derek McGavigan
Australian Institute of Architects Awards

Sydney Architecture

Proposition 2065 Architecture Competition
Peddle Thorp Architects + SBE
Proposition 2065 Sydney image : Antoine Damery

Proposition 2065 Sydney

Barangaroo Waterfront : Public Domain
Design Competition
Barangaroo Waterfront Sydney
image courtesy of Sydney Harbour Foreshore Authority

Barangaroo

Regent Place – Lumiere
Foster + Partners with PTW
Regent Place Sydney
image : Foster + Partners

Regent Place

Sydney Architects

Australian Architecture

The Bond Sydney headquarters
image from architects
Australian Houses

Australian House
image from architect

Comments / photos for the The Kinghorn Cancer Centre Sydney – Mabel Fidler Building Gordon page welcome

The Kinghorn Cancer Centre

Website: Architecture

Website: Visit Sydney