Liestal Public Records Office, Switzerland: Canton Basel-Landschaft

Extension Public Records Office Canton Basel-Landschaft, Swiss building, Photos

Liestal Public Records Office : Zurich Architecture

Building in Switzerland – design by EM2N, Architects

Liestal Office Building

Public Records Office Canton Basel-Landschaft Extension, Liestal
2007
Design: EM2N

Competition 2001 1st prize

Photos copyright: Hannes Henz

Public Records Office Canton Basel-Landschaft Liestal Public Records Office Liestal Office Building

Public Records Office Canton Basel-Landschaft Extension – Project Description

The public records office is the collective memory of the political, economic and cultural life of a canton. This makes the questions of an adequate urban location and appropriate architectural expression of central importance.

Public Records Office Canton Basel-Landschaft Public Records Office Canton Basel-Landschaft Public Records Office Canton Basel-Landschaft Public Records Office Canton Basel-Landschaft

The location of the existing public records office amidst smaller and larger residential buildings , cut off from the town centre by the railway line, hardly allows the public character of the institution to be expressed.

We interpret the need to double the spatial programme, while remaining at the same location, as a chance to translate the existing building into a powerful, self-confident form. Although the competition brief expressly excludes it, we suggest adding a storey to the archive wing. As a consequence the spatial programme is no longer horizontally but vertically organized. By placing the public zone on the 2nd floor the visitors area is lifted out of the cramped topography. From above the railway line embankment it engages the urban district of Liestal opposite as a glazed roof zone. At the same time it is possible to keep the volume as compact as possible.

The outermost plane of the facade of the archive below is planted with ivy, blending the old and new buildings to form a single entity. The clean-edged glazed roof zone rests on a “soft” plinth storey. The greening of the facade fulfils certain requirements in terms of building physics (protection against driving rain, climatic balancing layer, temperature, moisture) . In addition it signalizes the building’s special function, and its organic softness allows it to mediate between the building and the small-scale green valley.

Public Records Office Canton Basel-Landschaft Public Records Office Canton Basel-Landschaft Public Records Office Canton Basel-Landschaft Public Records Office Canton Basel-Landschaft

Public Records Office Canton Basel-Landschaft Extension – Building Information

Project Name: Extension Public Records Office Canton Basel-Landschaft
Location: Liestal, Switzerland
Client: Department for Construction and Environmental Protection, Canton Basel-Landschaft, Represented by the Office for Building Construction
Project Type: Building
Architects: EM2N: Mathias Mueller / Daniel Niggli, Zurich
Construction Management: Otto + Partner AG, Liestal
Structural Engineers: Walt + Galmarini Bauingenieure AG, Zurich
Facade planners: Emmer Pfenninger Partner AG, Muenchenstein
Public Records Office Liestal – Dates:
Competition 2001 1st prize
Planning phase: 2001-07
Start of construction: May 2005
Completion: Jun 2007
Site Area: 3,286 m2
Gross Floor Area: 4,705 m2
Costs: EUR 9.7 Mio

Liestal Public Records Office Building Photos © Hannes Henz
Architekturfotograf, Langmauerstrasse 42, CH-8006 Zürich, Switzerland
T ++41 43 255 08 30 F ++41 43 255 08 31 M ++41 79 228 28 80
hanneshenz(at)freesurf.ch

Public Records Office Canton Basel-Landschaft

Public Records Office Canton Basel-Landschaft Extension Liestal images / information from EM2N

Liestal Office Building architect : EM2N


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in Switzerland

Swiss Architecture Designs – chronological list

Architecture Walking Tours by e-architect

Another Liestal Office building on e-architect:

Liestal Retail & Office Building, northern Switzerland
Christ & Gantenbein
Liestal Office Building
photo : Roman Keller, Zurich

Liestal Office Building
A new impressive retail and office building has been created at the Liestal Station Square. The striking six-storey building occupies the triangular site between the station and the head office of Basellandschaftliche Kantonalbank (BLKB). The constrictions of the site meant that the building’s footprint had to be smaller than its upper storeys, resulting in a downward tapering shape, and the dark anthracite-coloured concrete conveys a sense of robustness and stability at this dynamic location.

Zurich Architecture

Swiss Architects

Swiss Architecture

Swiss Buildings – Selection

Cocoon EMEA Engineering Hub
Camenzind Evolution
Cocoon Offices
picture : Camenzind Evolution, Zurich
Cocoon Offices Switzerland

Google Engineering Hub of Europe: fit-out
Camenzind Evolution
Google Offices
image from architect
Google Offices Switzerland

Kunsthaus Zürich extension
David Chipperfield Architects
Kunsthaus Zürich
image © David Chipperfield Architects
Kunsthaus Zürich

Comments / photos for this Liestal Public Records Office Building page welcome

Liestal Building Switzerland – page

Website: Switzerland

Website: Architecture