No 100 in Sentosa Cove

No 100, Residential Villa Singapore, Sentosa Cove Property, Images

No 100 in Sentosa Cove

New Architecture: Luxury Home in South East Asia – design by Robert Greg Shand Architects

10 Mar 2016

No 100

Design: Robert Greg Shand Architects

Location: Sentosa Cove, Singapore

No 100 in Sentosa Cove

No 100

Commissioned by a family based in Thailand, the house is located in Singapore’s luxury seaside residential enclave of Sentosa Cove. Tired of staying in hotels on business trips to Singapore, the client wanted a holiday home away from home that could be used to entertain friends and clients. The brief called for the buildable area (GFA) to be maximised, whilst giving the feeling of space with generous living and entertaining areas. The house sits on a double plot facing a lake and an island green of Sentosa Golf Club.

No 100

Design Concept
The starting point for the design was very site specific, to emphasize the primary views to the rear, whilst maintaining privacy along the road frontage. We anchored the house around a double height Living Room space, with panoramic views over the pool to the golf course. I firmly believe that every home needs a heart, a central space where the family gather, connect and communicate. All bedrooms spill into this double volume, and a bridge connects through this double height space to the Junior Master Suite. The Living Room also looks back on lush planting beside the entrance driveway which enhances the feeling of space but affords privacy from the road. We wanted to have soft filtered light infusing this space, but to avoid the heat of the direct sun. To achieve this a large overhand on the lake side shields the curtain wall glazing from solar radiation, whilst an enveloping wave roof form overhang opens up on the road side of the house to let diffuse daylight into the Living Room space.

No 100

Wave Form Roof
Being in Sentosa Cove, we wanted to instill a sense of fluidity and movement in the articulation and experience of the house, and therefore wrapped the house with a curved roof. A portion of the roof was cut out to create an effect reminiscent of being inside a wave, which can be seen from the circulation stair and main living spaces of the house.

No 100

No 100

Space Planning
We wanted all rooms to have a view of the golf course and pond. Where it wasn’t possible to provide views from bathrooms, we created private roof gardens so the bathrooms could fully be opened up to the garden.

No 100

Being a multigenerational family, private zones are created within the home to allow family members to retreat and enjoy time together when they are not entertaining. The Family Room on the second level is more informal and surrounded by glass on two sides affording views of the lake, golf course and swimming pool below. All doors slide away to open up the rooms to the sea breezes and cool the spaces down.

No 100

No 100 No 100

The Master Bedroom on the Attic Level has a large roof garden and roof terrace for sunbathing, and adjoins a private Study / TV Room, which spills onto balconies on two sides and enjoys magnificent views over the lake, golf course and beyond to the South China Sea.

No 100

In the Dining area, an open plan kitchen and solid teak dining table overlook the 30m infinity pool and lake/golf course beyond.

No 100

No 100

In the Basement a reflecting pond connects the space visually to the entrance through a triple height space, covered by the wave form roof over, which provides natural light and ventilation for the Carpark, which can park up to 10 cars. The Basement also houses the staff quarters and service/utility rooms.

No 100

No 100

No 100

Amenities
30m long infinity swimming pool with clear acrylic edge
Reflecting Pond in the carpark
Master has a roof garden off the bathroom with Jacuzzi hot tub.

No 100 No 100

Challenges
The challenge was to try and accommodate all the spaces the client required, but not have the house look and feel too large. The house sits on a double plot, with a wide road frontage, therefore the articulation of the front elevation was critical.

To reduce the massing of the house, we sloped the roof down so the lowest point facing the road, the curve of the roof helping to further soften the impact of the building mass. The integration of planting on roof gardens at the on level 2 and Attic level helps nestle the house into the surrounding landscape. A hole was cut into the curved roof for a large tree to protrude from the level 2 bath court. On the lake side the wave roof form unfolds to open up the views of the pool, lake, golf course and South China Sea beyond.

Materials
We didn’t want the architecture to compete with the abundant water and garden views around the house, and therefore we selected a soft off white palette for the exterior and interior of the house. Instead of imposing colour, we decided to add texture to the surfaces of the wall and ceiling to articulate the natural light. We selected light ivory travertine, (which we took pains to select to ensure a consistent colour, tonality and with minimal holes), and groove cut this into a modular 450x450mm pattern that would clad external and internal walls. The groove cuts give depth to the stone, and add texture to the walls which is emphasized when light is cast onto the walls. Burmese teak was specified to compliment the ivory travertine and add a homely warmth to the spaces.

No 100

Only in the swimming pool is there a touch of glamour. We chose iridescent SICIS gold pool tiles for the swimming pool, a reference to the owners being from Thailand, and 24 carat gold pool tiles for the shallow end of the pool, which glimmer a resplendent gold under sunlight.

We selected solid natural teak slabs with natural edges for bathroom vanity counters to give a rustic nautical feel to the bathrooms. The Dining Room table was also custom made from recycled teak from the same source.

No 100

Suppliers
Lutron Home Automation system controlled by Crestron touch screens
Balthaup Kitchen
Polyform wardrobe systems
Bega Lights

Sustainable / Green Features
• Integration of Roof Gardens at all levels, which helps to insulate rooms below and reduce direct solar heat gain.
• Passive Sustainable Design – Large overhangs for good sun shading
• Low-e coating to the glazing to reduce solar heat gain
• There is very good natural lighting for all rooms, reducing the need for artificial lighting during the day.
• There is ample cross ventilation for all rooms, with sliding doors that fully open up for natural light and ventilation.

No 100 in Sentosa Cove – Building Information

Site Area: 1,417 sqm
Gross Floor Area: 751 sqm
Built in Area: 1,200 sqm
Bedrooms: 5
Bathrooms: 6
Carparks: – Basement 10

No 100

Photoraphs: Aaron Pocock Photography

No 100 in Sentosa Cove images / information from Robert Greg Shand Architects


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in Singapore

Singapore Architectural Projects

Singapore Architecture Designs – chronological list

Singapore Architectural News

Singapore Architecture

Architecture Tours Singapore

Singapore building designs selection:

Scotts Tower – Residential tower building
Design: Rem Koolhaas Architects / OMA
Singapore building
image from OMA

Singapore Tower

Moulmein residential tower
Design: WOHA Architects
Moulmein tower Singapore
photo from architects

Singapore tower building

New Singapore Architecture




Singapore Architecture

The Interlace Singapore Residential Development
Design: Ole Scheeren of OMA
The Interlace Singapore
picture from architect

The Interlace Singapore Complex

The Boutiq Singapore
Design: Broadway Malyan
The Boutiq Singapore
image from architects

The Boutiq Singapore

Marina Bay Financial Center towers
Design: Kohn Pedersen Fox Associates
Marina Bay Financial Center Singapore
buildings picture : Crystal

Marina Bay Financial Center Singapore

Singapore Architects

Comments / photos for Lambda Residential Villa Singapore page welcome

Lambda Residential Villa

Website: Robert Greg Shand Architects