Nanyang Technological University Learning Hub

Nanyang Technological University Learning Hub, Singapore Education Facility, Architecture

Nanyang Technological University Learning Hub

Singaporean Education Facility Development – design by Heatherwick Studio

14 May 2015

Nanyang Technological University Learning Hub

Design: Heatherwick Studio

Location: Singapore

The Learning Hub at Nanyang Technological University (NTU Singapore), designed by Heatherwick Studio and executed by lead architect CPG Consultants, is a new educational landmark for Singapore.

Learning Hob

As part of NTU’s redevelopment plan for the campus, the Learning Hub is designed to be a new multi-use building for its 33,000 students.

[more images available – online soon]

Instead of the traditional format of an educational building with miles of corridors linking box-like lecture rooms, the university asked for a unique design better suited to contemporary ways of learning. With the digital revolution allowing learning to take place almost anywhere, the most important function of this new university building was to be a place where students and professors from various disciplines could meet and interact with one other.

Learning Hob

The Learning Hub is envisioned to be a place where students might meet their future business partner or someone they would have an amazing idea with.

Learning Hob 5

The outcome is a structure that interweaves both social and learning spaces to create a dynamic environment more conducive to casual and incidental interaction between students and professors. Twelve towers, each a stack of rounded tutorial rooms, taper inwards at their base around a generous public central atrium to provide fifty-six tutorial rooms without corners or obvious fronts or backs.

Learning Hob

The new-generation smart classrooms were conceived by NTU to support its new learning pedagogies that promote more interactive small group teaching and active learning. The flexible format of the rooms allows professors to configure them to better engage their students, and for students to more easily collaborate with each other.

Learning Hob

The rooms in turn open onto the shared circulation space around the atrium, interspersed with open spaces and informal garden terraces, allowing students to be visually connected while also leaving space to linger, gather and pause.

Learning Hob

NTU Professor Kam Chan Hin, Senior Associate Provost (Undergraduate Education) says, “The new Learning Hub provides an exciting mix of learning, community and recreational spaces for NTU students, professors and researchers from various disciplines to gather and interact. By bringing people and their ideas together, NTU can spark future innovations and new knowledge that increasingly happen at the intersection of disciplines.”

Learning Hob

Founder and Principal Thomas Heatherwick, Heatherwick Studio says, “Heatherwick Studio’s first major new building in Asia has offered us an extraordinary opportunity to rethink the traditional university building. In the information age the most important commodity on a campus is social space to meet and bump into and learn from each other. The Learning Hub is a collection of handmade concrete towers surrounding a central space that brings everyone together, interspersed with nooks, balconies and gardens for informal collaborative learning. We are honoured to have had the chance to work with this forward-thinking and ambitious academic institution to realise such an unusual project.”

Learning Hob

Project lead Vivien Leong of CPG Consultants, the Lead Architect and Sustainability Consultants for the Learning Hub, says, “The most exciting aspect of this project is to see such an inspired design develop into a uniquely contextual and functional building through a highly collaborative process. Managing this project was no mean feat as we had to ensure that our work complied with Singapore’s rigorous building regulations and that it achieved the highest standards of sustainability, while working hard to retain the integrity of the original design and vision of NTU . The opportunity to challenge convention by introducing several first-of-its-kind environmentally friendly features and innovative solutions that embody the spirit of modern day learning has been a truly rewarding experience for us.”

The combination of local building codes and high environmental aspirations meant that a concrete construction was necessary. The primary design challenge was how to make this humble material feel beautiful.

Learning Hob

As a result, the concrete stair and elevator cores have been embedded with 700 specially commissioned drawings, three-dimensionally cast into the concrete, referencing everything from science to art and literature. Overlapping images, specially commissioned from illustrator Sara Fanelli, are deliberately ambiguous thought triggers, designed to leave space for the imagination. The sixty one angled concrete columns have a distinctive undulating texture developed specially for the project. The curved facade panels are cast with a unique horizontal pattern, made with ten cost-efficient adjustable silicone moulds, to create a complex three-dimensional texture. The result of the building’s various raw treatments of concrete is that the whole project appears to have been handmade from wet clay.

With year-round temperatures in Singapore between 25°C and 31°C it was important to maintain the students’ comfort whilst achieving a sustainable energy usage.

The building’s open and permeable atrium is naturally ventilated, maximising air circulation around the towers of tutorial rooms and allowing students to feel as cool as possible. Each room is cooled using silent convection, which does away with the need for energy-heavy air conditioning fans. The Learning Hub building was awarded Green Mark Platinum status by the Building and Construction Authority (BCA), Singapore, the highest possible environmental standard for a building of this type.

In a digital age when many students have multiple communication devices and ready access to knowledge, the Learning Hub reasserts the role of an educational building in the 21st century. No longer a place for traditional lassroom teaching to passive students, NTU’s new icon provides space for collaborative learning in a technology-rich etting. Opened till late, it will be a place for students to gather, where knowledge is shared, collaboration between isciplines takes place and where future leaders are nurtured.

Learning Hob

Nanyang Technological University Learning Hub – Building Information

Project Name: Learning Hub
Location: Nanyang Technological University, Singapore
Category: Education
Procurement method: Competition
Start onsite: August 2012
Completion: March 2015
Client: Nanyang Technological University
Area/size: Site area 2,000 sqm
Gross floor area approximately 14,000sqm
Building height 8 storeys, 38.3m
Environmental performance: Green Mark Platinum
Design Consultant: Heatherwick Studio; Project Lead – Ole Smith
Lead Architect: CPG Consultants; Project Lead – Vivien Leong
Main Contractor: Newcon Builders
Sustainabilty Consultants: CPG Consultants
Mechanical & Electrical Engineers: Bescon Consulting Engineers
Civil & Structural Engineers: TYLin International

Learning Hob

Nanyang Technological University Learning Hub information / images received from Heatherwick Studio


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Singapore Architecture

Singapore Architectural Tours

Singapore Architecture

Scotts Tower – Residential tower building
Design: Rem Koolhaas Architects / OMA
Singapore building
image from OMA

Singapore Tower : iconic architecture proposal

Moulmein residential tower
Design: WOHA Architects
Moulmein tower Singapore
photo from WOHA

Singapore tower building




Moganshan, Shanghai, China
Design: Heatherwick Studio
Moganshan Shanghai by Heatherwick Studio
image by architects

Moganshan Shanghai Buildings by Heatherwick Studio – 22 Dec 2015

Sports Buildings

Farrer Court – residential development
Zaha Hadid Architects
Farrer Court Singapore
image from architects

Farrer Court Towers

Buildings / photos for the Nanyang Technological University Learning Hub page welcome

Nanyang Technological University Learning Hub Building

Website: Heatherwick Studio