Dalvey Estate in Singapore

Dalvey Estate, Singapore Family Home, Luxury Property, Architecture, Images

Dalvey Estate in Singapore

Contemporary House in South East Asia – design by Aamer Architects Studio

18 Jan 2016

Dalvey Estate, Singapore

Architect: Aamer Architects Studio

Location: Singapore

The Dalvey Estate sits on a fairly big plot of suburban land that is rectangular, flat and featureless. Aamer’s design divided the site into four parallel strips and introduced sculptural volumes and landscaped elements into the strips to create spatial interests and focal points.

Dalvey Estate

Dalvey Estate

On the northernmost strip sits the most sculptural element of the house – a linear elevated volume with an elliptical-shaped profile that was cladded with timber louvers on the sides.

Dalvey Estate

Dalvey Estate

Aamer said that he was inspired by the Iban Longhouse in Sarawak, especially its long verandah that serves as a communal space. In this reinterpretation, the linear strip houses the three bedrooms of the clients’ young children, the master bedroom and a family room. The children’s bedrooms have folding doors that allowed the bedrooms to be opened and integrated with the long verandah space that also acts as a passageway to the family room and the master bedroom.

Dalvey Estate

Dalvey Estate

Protected from the elements by timber louvers lining the sides of the elliptical-shaped profile, the verandah has built-in low timber platforms so that it could be used as a common play area for the children. Below this sculptural element lined a row of rooms that included the study, gymnasium, guest bedroom, dry kitchen and dining room. Next to these rooms is a strip of spaces that they spill into. It includes a lawn, a double volume living room, a sunken courtyard, the master bathroom and some service spaces.

Dalvey Estate

Dalvey Estate

The spaces in these two strips are not visible from the street entrance. They are screened by a stone feature wall. What is visible instead is another sculptural volume – a seemingly “floating” concrete box that houses the master study. Besides the structural gymnastics that enabled the concrete box to be supported on just two points, what further accentuates the “floating” effect is a driveway that leads to the basement garage below the concrete box as it creates a bigger volume of empty space below the concrete box. The concrete box and driveway below it forms the southernmost strip.

Dalvey Estate

Dalvey Estate

Between this strip and the stone feature wall screening the two aforementioned strips is a strip of water that is divided into two parts by a sculptural staircase and an elevator core in the middle. To the east of the staircase and the elevator is a swimming pool that runs parallel to the lawn and the “long house”. To the west is a strip of alternating stepping stones and old railway sleepers above a reflecting pool that sits between the stone feature wall and the “floating” concrete box that defines the formal entry to the house.

Dalvey Estate

Dalvey Estate

Dalvey Estate in Singapore – Building Information

Land / Built-up area: 1,769 sqm / 1,085 sqm
Completed: 2009
Civil & Structural Engineer: Webstructures Pte Ltd
Mechanical & Electrical Engineer: Acmecon Engineering
Quantity Surveyor: K H Lim Quantity Surveyors
Contractor: Holden Tiling & Construction Pte Ltd
Landscape: Nyee Phoe Flower Garden Pte Ltd

Dalvey Estate

Photographer : Amir Sultan

Dalvey Estate in Singapore images / information received 180116


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Singapore Architecture

Singapore Architecture

Singapore Architecture Tours

Singapore building designs selection:

Scotts Tower – Residential tower building
Design: Rem Koolhaas Architects / OMA
Singapore building
image from OMA

Singapore Tower

Moulmein residential tower
Design: WOHA Architects
Moulmein tower Singapore
photo from architects

Singapore tower building

New Singapore Architecture




Singapore Architecture

The Interlace Singapore Residential Development
Design: Ole Scheeren of OMA
The Interlace Singapore
picture from architect

The Interlace Singapore Complex

The Boutiq Singapore
Design: Broadway Malyan
The Boutiq Singapore
image from architects

The Boutiq Singapore

Marina Bay Financial Center towers
Design: Kohn Pedersen Fox Associates
Marina Bay Financial Center Singapore
buildings picture : Crystal

Marina Bay Financial Center Singapore

Singapore Architects

Comments / photos for Dalvey Estate in Singapore page welcome

Dalvey Estate in Singapore

Website: Aamer Architects Studio