Lane 189 Mall in Shanghai

Lane 189, Shanghai Mall, Shop Building, Chinese Architecture Development, Images

Lane 189 Mall in Shanghai

Retail Building Interior, China – design by Ben van Berkel/UNStudio

23 Jun 2017

Lane 189 Mall

Architects: Ben van Berkel/UNStudio

Location: Shanghai, China

Lane 189 Mall – A new destination in Shanghai for shopping, strolling, eating, gathering and relaxing

An intriguing organic-shaped building with varying scales of hexagonal grid facade patterning. The pattern uses a consistent hexagon module but varies it with sub-modules to create a fascinating effect.

Lane 189
photo © Eric Jap

Lane 189, located in the Putuo district in central Shanghai – opposite Chang Shou Park and close to the Jade Buddha Temple – is designed to provide a lifestyle destination for Shanghai’s young professionals. Lane189 combines retail, restaurant and office spaces in an organisation that rearranges the typical mall into a vertical city centre and provides opportunities for shopping, strolling, eating, gathering and relaxing.

Lane 189
photo © Hufton+Crow

The design incorporates elements of ‘old Shanghai’ through geometry, pattern and materialisation and combines these with a contemporary urban experience, thereby creating a destination with a distinctly Shanghai feel.

Lane 189
Concept – programmed void plateaus

The existing qualities of the immediate urban surroundings, which include small-scale restaurants and boutique stores, are reflected in the building where they are stacked vertically to populate the envelope with programmatic destinations that can be seen from street level.

Inside, elements of street life are mixed with lifestyle retail features and are distributed throughout the building. The organisation of the building encourages the visitor to stroll through and explore the different levels of the complex, where retail spaces follow an open layout and are punctuated with small kiosks.

Lane 189
photo © Hufton+Crow

Programmed Facade
The facade is designed to support the overall design concept of a programmed facade and to create depth for the building envelope. The use of multi-layered components enables a variety of views towards the surroundings, whilst simultaneously providing functional transparency in specifically located areas.

Lane 189
photo © Hufton+Crow

Based on a hexagonal grid, the facade components follow the articulated geometry of the building and provide constantly changing perspectives.

Lane 189
photo © Hufton+Crow

A gradient transition from bigger to smaller facade components regulates the exposure of the inside to the outside and enhances the main entrance of the building. The facade therefore becomes an integrated active layer that can be programmed as display windows, vista points or balconies.

Lane 189
photo © Hufton+Crow

On the lower facade a hexagonal grid consists of diamond shaped panels that are tied between pins forming a tensioned cladding system. Here the arrangement of the components can change across the facade from single layer to triple layer, up to a depth of 400mm. Constructed from different materials and lit by RGB LEDs these panels create different visual effects: transparent or opaque, colourful or monochrome, reflective or matt.

Urban Eyes
Large double-height facade openings present the interior programme to the outside world. These ‘urban eyes’ simultaneously create large display platforms for products whilst providing balconies with views to the surroundings.

Lane 189
photo © Hufton+Crow

Interior
The interior of Lane 189 derives its character from a central void which cuts through the volume from base to top and is punctuated by a series of rounded plateaus. When seen from below the rounded plateaus resemble a cohesive layered organic structure, however when looking down from above the programmes of the plateaus are revealed.

Lane 189
photo © Hufton+Crow

These smaller pockets, positioned in a rotational manner, create intimate plazas and are visually connected to the urban eyes of the facade.

Ben van Berkel: “The concept for Lane 189 was based on a direct response to urban Shanghai today and the wonderful fragmentation of impressions that you experience there. We wanted to imbed this in the building by creating an urban interior with the feel of a vertical public square. But in order to continue these ideas throughout, it was also essential to connect the interior with the outside and conceptually reflect these impressions in the design of the facade.”

Lane 189
photo © Hufton+Crow

The central void further organises vertical circulation and orientation, creates view across the different levels and facilitates a clear view column from the second basement level up to the skylight art installation.

Lane 189 Mall in Shanghai images / information from 230617

Location: Shanghai, China




New Buildings in Shanghai

Contemporary Shanghai Architecture

Shanghai Architecture Designs – chronological list

Shanghai Architecture Walking Tours by e-architect

Shanghai Building News

Shanghai Architects

Gallery at Hongqiao World Centre in Shanghai, China
Gallery at Hongqiao World Centre
image from architects
Gallery at Hongqiao World Centre in Shanghai

Shanghai Architecture – Selection




Shanghai Sanctum
Architects: Wutopia Lab
Sinan Bookshop in Shanghai
photo : CreatAR Images

Sinan Bookshop in Shanghai

Hongqiao Vantone SunnyWorld Centre Shanghai

Comments / photos for the Lane 189 Mall in Shanghai page welcome

Website: UNStudio