Substantial Capitol Hill, Seattle

Substantial Capitol Hill, Seattle work space, Washington digital product studio Architecture

Substantial Capitol Hill, Seattle

Contemporary work space Architecture in WA, USA – design by Architects goCstudio

Mar 26, 2018

Substantial Capitol Hill, Seattle

Design: goCstudio Architects

Location: Capitol Hill, Seattle, Washington, USA

Substantial Capitol Hill, Seattle, Washington

Substantial’s new open work space maximizes the existing character of the building

Seattle-based goCstudio, an architecture studio known for its innovative work and collaborations with artists and craftsmen, has completed the new office expansion for Substantial which occupies the upper floor of a historic building in the heart of Seattle’s Capitol Hill neighborhood.

Substantial Capitol Hill, Seattle offices

Substantial is a digital product studio that was founded in 2006 and moved into the 100-year-old building in 2013. goCstudio was brought on board to redesign the entire 14,000-square-foot upper floor of the building to create an open plan office that would accommodate the growing needs of the company.

Substantial Capitol Hill, Seattle offices

The upper floor at the corner of Pine and Broadway was the home of two office spaces of very different character. Substantial inhabited the smaller of the two and readily took the opportunity to expand into the rest of the floor when the previous tenant moved. The challenge was to create a cohesive open plan work space which retained the feel of the original Substantial space and would maximize the existing character of the building; exposed brick walls, old growth Douglas Fir beams and roof decking, and warehouse style window walls.

Substantial Capitol Hill, Seattle offices

A strong programmatic concept was required to transform the space. Working closely with the owners to understand how the office operates on a day to day basis, as well as the needs of the ev-er growing number of events and social programs that Substantial hosts, goCstudio proposed the concept of ‘The Forum.’ The idea of The Forum as a place of assembly for both social and busi-ness activities drove the design of the expansion. By creating a focal point for a large office, em-ployees and visitors alike would have a place to congregate and exchange ideas in an informal space.

Substantial Capitol Hill, Seattle offices

Architecturally, The Forum became an open space below a new large scale skylight adjacent to the entry staircase. Not only is the skylight used as means to allow natural light into the deep plan of the building, but it also naturally draws people into the heart of the building. This space became the programmatic organizer of the new insertions which were laid out around it. A strong material pal-ette of ebony stained plywood defines the new insertions which are organized around The Forum and tie the open plan office together.

Substantial Capitol Hill, Seattle offices

Two existing conference rooms were retained from the previ-ous tenant in the expansion and treated with the same material palette to tie them into the new de-sign. New dedicated spaces were required for conference rooms, quiet rooms, and phone rooms. It was these spaces which were organized around the central forum. The rooms all have large steel and glass doors in the style of the industrial warehouses of the same era as the original building. These openings to the forum allow enclosed spaces to engage with common space, especially when not in use.

Substantial Capitol Hill, Seattle offices

For the first time in many years, views are opened up through the building, from east to west. Nat-ural light is able to pour into the space from three sides and from above through the skylight. The new architectural insertions allow a clear understanding of the space and circulation while allowing employees flexibility in the way they work and interact with each other.

Substantial Capitol Hill, Seattle offices

A large aspect of Substantial’s working practice is the hosting of public and private events. Creating a large social space that could be multifunctional was an important factor in the design of the ex-pansion. By day, the large kitchen/dining area is used as transient work spaces for the employees who often enjoy a change of scene throughout the day. The 25-foot-long kitchen island and 16-foot-long bar island allow for an easy transformation into a busy full service event space. These were created with large CLT (cross laminated timbers) planks that were craned into the space from the alley by temporarily removing one window unit.

Substantial Capitol Hill, Seattle offices

Similarly on the north side of the office, work cubbies were created for flexible work space, providing a variety of areas for small teams or indi-viduals. Music and creative expression have always been a thread that ties together the owners of Substantial and an important aspect within the office. The floating DJ booth that lived in the origi-nal office space was retained as a focal point on the east side of the space to be used during events.

Substantial Capitol Hill, Seattle offices

A 20-foot-long custom reception desk which reuses Substantial’s former steel entry door, was de-signed to greet visitors as they ascend the staircase from the street. Dedicated project rooms for team work are stacked to the north of the space, separated with simple white walls which sit in high contrast to the original exposed concrete north wall. Almost half of the office can be used as social gathering space with ease. The existing hardwood roof decking, exposed beams and brick are high-lighted through the simple and clear palette of materials that are applied to the new spaces in the center of the plan. A large new skylight effectively drops natural light into the deep plan and pro-vides a focal point for interaction between employees, clients and visitors alike.

Substantial Capitol Hill, Seattle offices

Substantial Capitol Hill, Seattle – Building Information

Architect: goCstudio (Project Team: Jon Gentry AIA, Aimée O’Carroll ARB)
Builder: Montlake Associates, llc
Lighting Designer: KMJ Design, Kathy Justin
Photographer: Kevin Scott, kevinscott.us
Owner: Substantial
Materials
Reception desk (walnut veneer plywood, hot rolled steel base; designed by goCstudio, fabricated by Dolan Built)
Floor (existing concrete floor, painted)
Kitchen island and bar (CLT on hold rolled steel base; designed by goCstudio, fabricated by Dolan Built)
Conference room cladding (ebony stained plywood)
Skylight (Crystalite Custom Slope Skylight)
Conference room door handles (steel door handles; designed by goCstudio, fabricated by Marian Built)
Kitchen island and bar lighting (Lucent Lampworks, clear glass globes)
Kitchen chairs (Blu Dot, Hot Mesh Stool)

About goCstudio
Seattle based goCstudio is an innovative architecture and design studio founded in 2012 by Jon Gentry and Aimée O’Carroll. The studio’s work is driven by the unique opportunities and con-straints of site specific projects, which evolve through close relationships with clients and crafts-men. With over two decades of experience on custom residential and commercial projects, concep-tual work with artists, and furniture design, the work purposefully engages various scales with the same attitude and process. The studio strives for design excellence in every project and brings an internationally diverse background of experiences to each endeavor.
Social Media
Instagram: @go_c_studio Facebook: goCstudio Twitter: @_goCstudio Web: goCstudio.com

Photographer: Kevin Scott Photography

Substantial Capitol Hill, Seattle, Washington images / information from goCstudio Architects, WA

goCstudio architecture + design

Address: 900 E Pine St #202, Seattle, WA 98122, USA
Phone: +1 206-838-0303

Office Buildings




Washington Architecture

Seattle Architecture Designs – chronological list

Seattle Architecture News

Washington Developments

US Architecture Designs – chronological list

Rocky Pond Winery Tasting Room, Chelan, Washington
Design: SkB Architects
Rocky Pond Winery Tasting Room in Chelan
photo : Benjamin Benschneider

Rocky Pond Winery Tasting Room in Chelan, Washington

KEXP Headquarters, Seattle
Design: SkB Architects
KEXP Headquarters
photo : Jeremy Bittermann

KEXP Headquarters Washington Building




Seattle Architecture – Selection

Bill & Melinda Gates Center for Computer Science & Engineering, University of Washington in Seattle, WA
Design: LMN Architects
New Bill & Melinda Gates Center for Computer Science & Engineering at University of Washington in Seattle
photo : Tim Griffith

Bill & Melinda Gates Center for Computer Science & Engineering at University of Washington in Seattle

Minor + Stewart Towers
Design: WATG, Architects
Minor + Stewart Towers in Seattle
images courtesy of WATG, Architects

Minor + Stewart Towers in Seattle

Seattle Architect Offices

Comments / photos for the Substantial Capitol Hill, Seattle page welcome

Website: Substantial Capitol Hill