New Open Office Space in Mill Valley

New Open Office Space, San Francisco Bay Architecture, Mill Valley Building, Architect

New Open Office Space in Mill Valley

San Francisco Commercial Development, California, USA – design by Studio VARA architects

Nov 10, 2016

New Open Office Space in Mill Valley

Design: Studio VARA, architects

Location: Mill Valley, San Francisco, United States

Studio VARA Adaptive Reuse Project Transforms Retail Building into New Open Office Space

New Open Office Space in Mill Valley

This adaptive reuse project transforms the most banal of commercial box buildings into a light-filled courtyard office space specifically outfitted for a discerning, high-end residential builder with an exclusive clientele.

New Open Office Space in Mill Valley

Architectural design for the building was driven by four main objectives: to embody the client’s enigmatic brand, to embrace the industrial aesthetic, to strategically introduce natural day-lighting through punctures in the envelope, and to execute the project efficiently via a well-detailed, judicious use of materials.

New Open Office Space in Mill Valley

In response to the client’s desire for anonymity, the exterior presents a quietly ambiguous face to the nearby highway. A thin membrane of weathering corrugated steel wraps the exterior in understated boldness and is raised away from the dark stucco base to express its autonomy from the building.

New Open Office Space in Mill Valley

Deep window apertures are punctured through this skin and articulated by steel shadow boxes offset by dark black metal panels.

New Open Office Space in Mill Valley

The main entry is reoriented from the highway to the parking lot facade to underscore the higher degree of privacy the company requires and provide the confidentiality expected by much of their clientele.

New Open Office Space in Mill Valley

The core of this one-story square box is hollowed out to insert a glass conference room sandwiched between two open-air interior courtyards, and infuse the interior with light.

New Open Office Space in Mill Valley

The courtyards and a series of skylights define specific functions of the floor plan through natural daylight.

New Open Office Space in Mill Valley

Upon entering, raw materials play off finer details and custom fixtures, and the overall industrial aesthetic is warmed by the color of the exposed, sandblasted wood roof structure and new wood floors.

New Open Office Space in Mill Valley

The glass-walled, open-air courtyards and breakout rooms offer layers of transparency to maintain the feel of the large, open plan while their dark metal framing asserts the perimeters of those spaces with a masculine heft.

New Open Office Space in Mill Valley

Staff collaborations and productivity are organized in activity hot spots: each project team “bullpen” is delineated by a desk-height, steel clad partition wall with large skylight overhead, each containing team work stations and an acoustically sound, cork-lined “war room” at its heart.

New Open Office Space in Mill Valley

Relaxing, modern seating areas and a well-equipped kitchen provide for more casual meetings and employee amenities, as well as client comfort.

New Open Office Space in Mill Valley

A healthy work environment is fostered by operable windows for natural ventilation and lighting, and the interior’s climate is controlled through radiant heating and low velocity fans.

New Open Office Space in Mill Valley

New Open Office Space – Building Information

Architect: Studio VARA
Interiors: Studio VARA
General Contractor: Van Acker Construction
Civil Engineer: CSW / Stuber-Stroeh Engineering Group
Structural Engineer: GFDS Engineers
Mechanical Engineer: Axiom Engineers
Electrical Engineer: Summit Engineering
Lighting: G2
Photographs: Bruce Damonte

New Open Office Space in Mill Valley New Open Office Space in Mill Valley

New Open Office Space in Mill Valley images / information recieved 270815


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in California

A recent Silicon Vallery building design on e-architect:

Google Bay View Complex, Clara County, CA
Design: NBBJ, architects
Google Bay View Complex San Francisco
image from architects

Google Bay View Complex

Another Silicon Vallery Building on e-architect:

Apple Campus 2, Cupertino, San Jose
Design: Foster + Partners with Arup
Apple Campus San Jose
image from Apple

Apple Campus 2

San Francisco Architecture Tours

San Francisco Architecture

San Francisco Building – Recent Designs

SFMOMA Expansion
Design: Snøhetta
SFMOMA Building Expansion
image © Snøhetta

SFMOMA Expansion

Stanford University Law School Building, Palo Alto
Design: Ennead Architects
Stanford University Building
photo © Aislinn Weidele

Stanford University Building




Website: Facebook Menlo Park

San Francisco Architecture

Ray and Dagmar Dolby Regeneration Medicine Building, University of California
Design: Rafael Viñoly Architects
Ray and Dagmar Dolby Regeneration Medicine Building San Francisco
photo Courtesy Bruce Damonte

Ray and Dagmar Dolby Regeneration Medicine Building

San Francisco International Airport Terminal 2 Renovation
Design: Gensler, Architects
San Francisco International Airport
photo © Bruce Damonte

San Francisco International Airport

California Architecture : images

American Architecture : major developments + designs

Frank Gehry Architect

Comments / photos for the Facebook Campus Expansion Menlo Park page welcome

Facebook Campus Menlo Park

Website: Studio VARA