XXS // Portico, Northwood, London House Extension, Home Improvement, Architecture Images

XXS // Portico in Northwood

29 Sep 2020

XXS // Portico

Design: Brosh Architects

Location: Hillingdon, Northwood, London, UK

XXS Portico Northwood XXS Portico Northwood

Brosh Architects lovingly named this project XXS because of its small size.
The existing property was built in the mid 1950’s with a side door entrance which gave the house an uninviting and faceless front façade.

The brief was to design a portico Extension for the existing home to add more storage space for shoes, coats and above all, create a warm welcoming entrance to their home however, the architects had to keep rear garden access from the front.

XXS Portico Northwood XXS Portico Northwood

The budget was limited and therefore the design had to be as a simple as possible with no structural complexity. The plan started with a simple rectangular shape and Brosh Architects developed the design from that point.

Firstly, Brosh Architects ensured that there was an access to the rear with good circulation of movement in and out of the house. The architects then added the storage bench, coat area and in order to maximise the natural light, positioned a large ceiling skylight and installed a single glass panel rear access door.

The large skylight almost covers the entire ceiling area which gave limited space for the downlights. To overcome this issue; Brosh Architects created a detail to conceal the lighting within a small recess in the skylight’s upstand to hide the strip lighting. The strip lighting was installed with a light diffuser to stop the skylight reflection from showing the LED lighting dots and instead evenly reflecting the light back into the portico area.

In order to cut both short and long term costs the architects decided on using only 2 materials – Brick to match existing and birch plywood to balance the strength of the internal brick and also to create a warm welcoming into the space.

XXS Portico Northwood XXS Portico Northwood

Brosh Architects chose bricks for the floor material because it works as a warm and welcoming material internally – yet can withstand the wear and tear of hard materials coming from the front to the rear such as gardening maintained machines, wheelie bins and any other house maintenance requirements.

The internal bricks were coated with a matt internal sealant to prevent any brick dust and now the walls are maintenance free, unlike if we had used standard plasterboard and skim for a wall finish that would mark and crack over the years to come.

The birch ply joinery was simply designed to create a seated area to put shoes on and off and within the bench the architects made storage for the shoes. The side panel was made to not only hold the rods for the coats but also to hide the coats as you come in to the house or from the house into the portico.

XXS Portico Northwood

XXS Portico Northwood

XXS // Portico, Northwood, London – Design Information

Design: Brosh Architects
Project size: 5 sqm
Site size: 265 sqm
Project Budget: $26000
Completion date: 2020
Building levels: 1

Photography: Ollie Hammick

XXS // Portico, Northwood images / information received 290920

Location: Hillingdon, Northwood, London, England, UK

London Building Designs

Contemporary London Architectural Designs

London Architecture Links – chronological list

London Architecture Walking Tours – bespoke UK capital city walks by e-architect

London Architecture Offices

London Architecture News

South London Buildings

Benbow Yard Home, Southwark, South London
Design: FORMstudio, Architects
Benbow Yard Home in Southwark, South London
photo © Bruce Hemming
Contemporary Home in Southwark

Madeira Residence, Bromley, south east London
Design: Rado Iliev Architect
Madeira Residence by Rado Iliev
photograph : Assen Emilov

Major building close by:

Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance
Design: Herzog & de Meuron
Laban Centre Depford
photo : Tim Crocker
Laban Centre

Comments / photos for the XXS // Portico, Northwood page welcome

London