Warehaus Apartments in East London

Warehaus Apartments, East London Building, Mixed-Use Residential development, English Architecture, Images

Warehaus Apartments in East London

Housing Development Project, England, UK – design by Lynas Smith

16 Sep 2019

Warehaus

Architects: Lynas Smith

Location: Hackney, East London, UK

Warehaus Apartments East London

Warehaus is a renovated building in Hackney of 30 residential units off atrium circulation, 7 ground floor duplex studio spaces and a rooftop garden and swimming pool.

Warehaus Apartments East London

The glass bottomed swimming pool gives the atrium beautiful light which adds to the sparkling artwork by Kerry Lemon, the aqua blue vinyl flooring and the brass handrail with an overall nautical effect.

Warehaus Apartments East London

The atrium, as a circulation method, makes it an event, a pleasing space to pass through on your way home. The primary driver was to encourage use of the stair rather than the lift and therefore enliven the space, the stair then became the feature itself.
The art work in the atrium is by artist and illustrator, Kerry Lemon. She also created the pieces in the side glazing of the entrance doors. Keeping with the aquatic theme, these are drawings of water plants that are laser cut from brass sheets.

Warehaus Apartments East London

Warehaus Apartments East London

The building was envisaged as a solid and powerful form using only bricks to create a deep facade. There is a strong architectural order to the building’s outward expression, a simple rhythm over the three principle facades.

Warehaus Apartments East London

Warehaus Apartments East London

The roof had to be strong and bold. It is a plinth for the roof garden and swimming pool.

Warehaus Apartments East London

The Brick is used in a simple stretcher bond to demonstrate the main structural elements while soldier coursing and stack bonding create and emphasise the inset panels around the windows, the brick soffits, created with bonded slips help deepen the facades and bring the material into the side walls of the recessed balconies. The brick creates safe and enclosing external spaces, places that might retain some warmth and protection to be used throughout the year. The brick is used internally in the studio units at Lower Ground and Ground Floor giving the feeling of solidity in a way a vaulted cellar does.

Warehaus Apartments East London
Art installation by Kerry Lemon at Warehaus in Hackney, London

The original brief asked only for a residential led development. It was the concept of the rooftop garden and communal amenity that we envisaged that changed the whole concept of the building, this led on to us then proposing a glass-bottom rooftop swimming pool that would sit above the atrium. This has become the defining image of the building.

Warehaus Apartments East London

Warehaus Apartments, East London – Building Information

Architects: Lynas Smith
Project size: 3400 sqm
Site size: 660 sqm
Project Budget: $6000000
Completion date: 2015
Building levels: 6

Warehaus Apartments East London

Photography: Lynas Smith

Warehaus Apartments in East London images / information received 160919

Address: Hackney, East London, UK




New London Architecture

Contemporary London Architectural Projects, chronological:

London Building Developments – chronological list

London Architectural News

London Architectural Tours

London School Buildings

London School Buildings

St James Senior Girls’ School London

Deptford Lounge London Community Hub

Henrietta Barnett School London




College Buildings

London Architects

London Architecture

School Buildings

Bennetts Associates Architects

Buildings / photos for the Warehaus Apartments in East London page welcome

East London